StoryEditorOCM
RegionalGALERIJA VIŠESLAV

Taktilnost i svjež kolorit ciklusa "Arboretum" Jasne Barišić oduševio ljubitelje likovne umjetnosti u Baroknoj kući u Ninu

Piše Marijana Ramov
11. kolovoza 2023. - 11:20

U prepunom atriju Barokne kuće u Ninu, 10. kolovoza svečano je otvoren najnoviji ciklus radova osebujne zadarske slikarice Jasne Barišić.

Autentičan i prepoznatljiv individualni stil te sloboda apstraktnog oblikovanja s akcentom na dvije ključne riječi: „nastajanje i nestajanje“, konstanta su koja već dva i pol desetljeća definira umjetnički govor Jasne Barišić.

Slikarica Jasna Barišić aktivno izlaže od 2000. godine, a svoje cikluse predstavljala je u galerijama i muzejima diljem Hrvatske, Europe i Sjedinjenih država. Radovi joj se nalaze u raznim privatnim i javnim zbirkama umjetnosti, od Brazila, Francuske, Grčke, Jordana... Ostvarila je impozantan broj samostalnih i skupnih izložbi, kao i sudjelovanja na istaknutim umjetničkim projektima.

2003. godine predstavlja Republiku Hrvatsku na Međunarodnom biennalu suvremene umjetnosti u Firenci te 2006. u Ujedinjenim Narodima u New Yorku u sklopu CA projekta „Connecting people, connecting cultures“, 2009. na Jordan Art Festivalu u Ammanu na poziv Ministarstva kulture Kraljevine Jordan te 2010. na „Art & Science International Festival 2010" u gradu Patrasu, Grčka.

Članica je HDLU-a Zadar i HULU Split te jedna od osnivača međunarodne grupe umjetnika ConnectingArt.

U svom osvrtu na postav, kustosica izložbe Marijana Ramov, istaknula je kako autorica kreirajući svoj likovni narativ, bilo da progovara o osobnoj životnoj drami, u tom „plesu“ ostanka i nestanka, s rezovima duše i tijela te uznemirujućom emocijom u ciklusima „Tragovi u kamenu“ i „Duboki rezovi“ ili pak o destrukciji prirode u globalnim „požarištima“ spaljene i izmrcvarene zemlje, uvijek izdiže optimizam i snagu uma kao onu neophodnost u procesu pomirbe, proživljavanja, preživljavanja do metamorfoze i konačnog naklona pobjedi, rađanju i opstanku.

Novi ciklus Arboretum je oda životu i ljepoti, stoga je i kolorit znatno različit i pomalo nesvojstven svemu onom što smo pratili kroz Jasnin dugogodišnji stvaralački opus.

Predstavlja organiziran prostor evociranih uspomena na konkretna prostranstva, ljude, mirise i vizualne tragove koji su se poput dubokih brazda usjekli u sve osjete autoričina postojanja. Riječ je o uradcima koji slave nepobitnu regenerativnu sposobnost prirode kao vječnim izvorištem ljepote, duhovne hrane i nepresušne inspirativnosti ljudske nutrine.

Likovno težište novih kompozicija ogleda se u konfrontaciji apstraktnog i figurativnog uz nastavak komponiranja rada reciklabilnim materijalom u kojem se očitava princip Jasnine dosljednosti.

Jer upravo najsnažniju poruku o očuvanju nature, odaslat će ponovnom upotrebom nekoć odbačenih materijala, oduzetih od te iste prirode, vraćajući ih sada u jednoj posve novoj, životnijoj i ljepšoj materiji – umjetničkim djelom.

Interpretirajući cvijeće kao simbol snage i čistoće, čija se privlačnost upravo detektira u svim njegovim proturječnostima – „tako nježnog oblika a snažnog mirisa, tako malene veličine a velike ljepote, tako kratkog vijeka a dugog učinka“ (John Harrigan), autorica sugerira prekrasnu metaforu same krhkosti života...

Svojim najnovijim radovima, u kojima se struktura prikaza ogleda u ekspanziji energične ocvalosti, koja se naprosto trga od pozadine na kojoj počiva kako bi ponirala i stremila u prostor ispred sebe, hvatajući tu treću dimenziju, slikarica u sebi svojstvenom likovnom govoru, još jednom ostavlja priliku nekom novom rađanju...završava Ramov.

Sama autorica zahvalivši se kustosici Ramov na likovnom osvrtu i Gradu Ninu na pozivu, organizaciji kao i predstavljanju njenih najnovijih radova, naglasila je kako je upravo umjetnost taj savršen medij kojim ona osobno progovara o svemu što osjeća i promišlja: bilo da je to poziv i poruka da se kao moderno društvo, otuđeno od prirode s kojom živimo, ponovno vratimo u okrilje tog nedjeljivog dijela našeg postojanja ili prezentacija svakog daška ljepote i senzualnosti koji nas okružuje.

- Moji radovi su komunikacija moje nutrine sa svime što me okružuje, stoga sam sretna i zahvalna ovom predivnom auditoriju koji me prati svih ovih godina i do kojih moj likovni govor dopire - rekla je Jasna Barišić.

Izložba Arboretum bit će otvorena do 31.08.2023. godine

 

09. svibanj 2024 18:44