StoryEditorOCM
RegionalZASLUŽUJU POHVALE

Udruga Điran proslavila 20. godišnjicu osnutka i djelovanja, ostavili su snažan pečat u promicanju tradicije, baštine i kulture otoka Ugljana

Piše Zadarski.hr/naši škoji
17. veljače 2024. - 11:06

Kada se spomene kulturni i društveni život Ugljana, ne postoji nijedno događanje u kojemu svoj obol, kao organizator ili sudionik, nije dala Udruga Điran. I tako već punih 20 godina!

Snažan pečat u promicanju tradicije, baštine, kulture i ljubavi prema svome mjestu i otoku Udruga Điran ostavila je i na brojnim manifestacijama diljem Hrvatske i u mnogim europskim zemljama, pišu Naši školji.

Sve to, ali i mnogo više od prigodničarskih pohvala, moglo se čuti u srijedu navečer, na Valentinovo, u Domu kulture Ugljan, na proslavi 20. godišnjice osnutka Udruge Điran.

The Best of protekla dva desetljeća Udruge Điran sažeo je u 40-minutnom filmu Mauro Fabrizio Madonia, a emotivne riječi podrške za budući rad i čestitke na svemu što je dosad postignuto predsjednici i osnivačici Ingrid Vukić uputili su ponajprije članovi udruge, a potom i  uzvanici na proslavi iz svih mjesta na otoku.

-Zahvaljujem svima, mojim dragim članicama i članovima, jer bez njih ne bi ni bilo udruge, a potom Općini Preko, Turističkoj zajednici Općine Preko, Turističko-informativnom centru Ugljan, brojnim sponzorima i donatorima koji su nam pomagali u ovih 20 godina, svima znanima i neznanima koji su uvijek podržavali naš rad, kazala je Ingrid Vukić, spiritus movens Udruge Điran.

Baštinu otoka Ugljana Udruga Điran dosad je predstavljala na mnogim smotrama folklora u Hrvatskoj, a već su nekoliko puta nastupili u Italiji, Francuskoj, Austriji, Crnoj Gori, Slovačkoj i Češkoj. Autori su dva pučka igrokaza – “U storo vrime” i „Jednoga leta 60-ih godin prošloga stoljeća u našemu mistu“, koje je publika odlično primila, obnovili su staru narodnu nošnju Ugljana, za što posjeduju certifikat izvornosti i originalnosti, objavili CD sa starim napjevima, organizirali su dvije tematske izložbe starih fotografija Ugljana, a prije pet godina njihov član barba Bore Mrva tiskao je u suradnji s udrugom knjigu poezije i proze “Naša vala”.

Udruga Điran svake godine organizira Božićni koncert, Plavu noć, smotru folklora koja obilježava početak ljeta i glavnog dijela turističke sezone, Feštu Vele Gospe, priređuju večeri poezije, peku kolače i prodaju ih na feštama, boćaju, sudjeluju u ekološkim akcijama, posjećuju domove za starije i nemoćne osobe, sudjeluju u humanitarnim akcijama…

Nakon lanjskog nastupa na manifestaciji Molizaiko 7 u regiji Molise u Italiji, Udruga Điran dobila je poziv i za sudjelovanje na proslavi 40. obljetnice osnutka Hrvatske kulturne zajednice Berlin, jedne od najvećih i među najstarijim hrvatskim zajednicama u Europi.

Svim članovima Udruge Điran čestitamo 20. godišnjicu postojanja i želimo uspjeh i u budućem radu!

04. svibanj 2024 14:04