StoryEditorOCM
RegionalSEDMO IZDANJE

Večer dalmatinske beside u Bibinjama okuplja sve generacije: Ante Sikirić nije mogao sakriti emocije kad su nastupili ‘Dalmati‘...

Piše Šime Sikirić
27. srpnja 2023. - 15:02

Ovogodišnje, sedmo izdanje Večeri dalmatinske beside, održano je u srijedu na Trgu Sri sela u Bibinjama.

Sveukupno 11 autora, kroz nešto više od sat vremena, gledatelje su vodili na putovanje stihovima prožetim emocijama, tjerajući na njihova lica i smijeh i suze.

˝Ako ne bude me sutra,

´ko će s tobom dočekivati jutra,

´ko će kasno tvojin kalan proć,

´ko će reći Bibinje moje laku noć ˝

image

Večer dalmatinske beside u Bibinjama

Leo Banic/Slobodna Dalmacija

Svojim stihovima, uvertiru u predivno druženje pjesnika koji pišu na dalmatinskom dijalektu, započeo je domaći pjesnik Ante Sikirić Krivin, koji nije mogao sakriti svoje emocije, posebno je bio ganut kada su na pozornicu izašli pjevači nekadašnjeg vokalno instrumentalnog sastava Dalmati i otpjevali pjesmu koju je Ante za njih napisao prije 52 godine.

- Srce mi je veliko ´ko kuća, jer okupljan oko sebe pjesnike koji čuvaju našu dalmatinsku rič, svi nas kopiraju, imitiraju ali nas ne mogu pristići, vidimo se i dogodine na Sri sela – rekao nam je Ante Sikirić Krivin.

Na pozornici svoje stihove recitirali su pjesnici iz Kali, Preka, Murvice, Poličnika, Stankovaca, Arbanasa, Vrsi, Molata i Bibinja. Josip Bepo Bralić, Ante Sikirić Krivin, Šime Lisica Kitov, Nikola Marinović, Anka Birkić, Marija Kolega Grdović, Hrabri Perišić, Leonardo Perović, Ivan Jordan, Mladen Pešut i Mercedes Ceda Barić.

image

Večer dalmatinske beside u Bibinjama

Leo Banic/Slobodna Dalmacija

- Bila mi je čast nastupiti u Bibinjama. Predivna mi je ideja ove večeri da se očuva ta naša domaća rič, jer previše riči smo već izgubili, bila me malo trema, ali me toliko puta Ante (Sikirić Krivin op.a.) pita je l‘ iman tremu, da me prošla i naravno doći ću opet - rekla nam je gošća iz Kali, Marija Kolega Grdović.

Poseban gost večeri bio je viši asistent Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Ivan Magaš, koji je na kraju večeri dao svoj osvrt na

- Večeras uživam, od prve do zadnje pjesme, od prvog stiha do ovih repeta šjora Ante, ja sam se smija i malo plaka, u svakom slučaju guštam. To što sam ja večeras ovdje nadam se da će se vratiti tako da netko od ovih pjesnika koji su večeras dali svoju dušu svima nama, da će doći na moju nastavu iz dijalektologije na Sveučilište, kako bi studenti mogli vidjeti da ta znanost kojom se mi bavimo, nije samo kabinetska, već da ona proizlazi iz onoga što proizvode ljudi. Večeras je bilo lijepog druženja, pjesme, dakle i uglazbljenje poezije i ja mogu samo reći da se nadam kako ću i iduće godine biti dio ove manifestacije – rekao je dr. sc. Ivan Magaš sa Sveučilišta u Zadru.

image

Večer dalmatinske beside u Bibinjama

Leo Banic/Slobodna Dalmacija

Pjesničku večer vrhunskim glazbenim izvedbama uljepšali su pjevači KUD-a Sveti Lovre iz Vrsi. Sudeći po reakcijama gledatelja, koji su svaku recitaciju nagradili velikim pljeskom nakon svake izvedbe, te najvećim na kraju možemo zaključiti kako je uspješno nastavljana jedan lijepa priča očuvanja dalmatinskog dijalekta.

image

Večer dalmatinske beside u Bibinjama

Leo Banic/Slobodna Dalmacija
03. svibanj 2024 01:38