StoryEditorOCM
RegionalZABIJELILO U SVIBNJU

Velika tuča pogodila područje od Benkovca do Stankovaca, u nekoliko minuta stradali vinogradi Branka Kutije, Bože Bačića, masline, plantaže trešanja

Piše Mišel Kalajžić
7. svibnja 2020. - 13:32

Veliko područje od Benkovca do Stankovaca pogođeno je tučom koja je pričinila velike štete na poljoprivrednim kulturama, najviše na vinovoj lozi, ali i maslinama i trešnjama, doznajemo od Gordane Dragun, voditeljice Poljoprivredno-savjetodavne službe u Zadru.

- Radimo intenzivno na procjeni šteta od tuče koja je nažalost 2. svibnja pogodila to područje. Radi se o istočnom dijelu Benkovca, zahvatilo je i Lisičić, Podgrađe, Popoviće. Stradali su vinogradi Branka Kutije, Zvonimira Bačića, Bože Bačića... Tuča je zahvatila područje sve do Stankovaca, u Pristegu štete ima Krešimir Dražina, Banjevce također jer je nevrijeme došlo s područja Vodica. Izgledalo je kao da je snijeg pao, štete su velike na vinovoj lozi, maslini i nešto trešnje na području Radašinovaca... Formiralo se povjerenstvo koje obilazi i evidentira štete na terenu. Šteta nije stopostotna, ali se po procjeni na pojedinim mjestima kreće i do 70 do 80 posto – kazala je Dragun.

Fotografije i video pokazuje razmjere tuče koja je u nekoliko minuta smanjila ovogodišnji urod grožđa i drugih kultura na pogođenom području. Pretpostavlja se da će nakon procjene šteta biti proglašena i elementarna nepogoda na prostoru kojega je uništila krupa. Neki su nasadi bili i osigurani, pa je potrebno sve evidentirati i zbog nadoknade štete.

08. svibanj 2024 21:45