StoryEditorOCM
RegionalRADOSLAVA GREGOV

"Zašto zadarska bolnica mora imati linearni akcelerator? Mora li svaka bolnica imati vrhunsku opremu koja toliko košta?"

Piše L.B.
14. prosinca 2020. - 14:19

- Zašto zadarska bolnica mora imati linearni akcelerator? Mora li svaka bolnica imati vrhunsku opremu koja toliko košta? Nije to samo kupnja uređaja, nego i plaćanje edukacije, plaćanje troškova održavanja. Treba usporediti koliko plaćamo prijevoz onkoloških bolesnika i to usporediti sa cijenom linearnog akceleratora i vidjeti što je isplativije – izjavila je županijska vijećnica Radoslava Gregov (SDP) u ponedjeljak na sjednici Županijske skupštine, koja se prvi put u povijesti održala online.

Gregov je ovo izjavila u sklopu rasprave o prijedlogu proračuna za iduću godinu, te projekcijama proračuna za 2022. i 2023. godinu, nakon što je vijećnik Stipe Bjeliš (nezavisni) izrazio mišljenje da bi Općoj bolnici Zadar trebao linearni akcelerator. Kako je poznato, Zadar nema aparat za zračenje, pa onkološki bolesnici na zračenje putuju u Split ili Zagreb.

- Za prijevoz onkoloških bolesnika troše se velika sredstva, a nema ni dovoljno vozila za prijevoz. Ovaj aparat je nasušna potreba – ustrajao je Bjeliš, dok je župan Božidar Longin u raspravi o proračunu izjavio da je „proračun optimističan“. On za 2021. godinu iznosi milijardu i 451 milijun kuna, dok su projekcije za naredne dvije godine nešto manje.

Darko Pedić (HRAST) je uložio amandman, tražeći da se županijskom Zavodu za hitnu medicinu nabavi još jedno vozilo, vrijedno pola milijuna kuna, na što je reagirao župan Longin.

- To je već sadržano u rebalansu i vozilo je već nabavljeno – rekao je župan vijećnicima, koji su u točki o rebalansu „spavali“, nitko nije imao nikakvu primjedbu ni prijedlog, pa je rebalans proračuna usvojen bez rasprave. Stoga je Pedić povukao svoj amandman.

- U ovom mandatu u županijskoj upravi nismo nabavili niti jedan automobil, na tome sam insistirao upravo kada sam vidio vozni park našeg zdravstva. Za potrebe zdravstva nabavili smo 24 nova vozila opremljena po vrhunskim standardima – ustvrdio je župan.

09. svibanj 2024 21:18