StoryEditorOCM
SportODLIČNI REZULTATI

Pri samom kraju natjecateljske sezone Košarkaški savez Zadarske županije podvlači crtu pod još jednom uspješnu sezonom

Piše Zadarski.hr
14. travnja 2024. - 18:27

Pri samom kraju natjecateljske sezone 2023./24. Košarkaški savez Zadarske županije (KSZŽ) podvlači crtu pod još jednom uspješnu sezonu. Nakon vrhunskih rezultata prošle sezone, a ponajprije zahvaljujući KK Zadar koji je u trima uzrasta (seniori, juniori, kadeti) osvojio titulu državnog prvaka, ove sezone s osvojenim Kupom Krešimir Ćosić u seniorskom pogonu i držeći vodeće pozicije svih ligaških tablica ususret finiša sezone, s pravom se može reći kako je KSZŽ najuspješniji sportski savez Zadarske županije. Košarka se tako kao sport pokazuje kao identifikacija svega onog što su Zadar i Zadarska županija bili, jesu i bit će.

Osim KK Zadar kao neprikosnovenog člana zadarske košarkaške obitelji, zapažajuće rezultate ostvaruju i ostali seniorski klubovi iz Zadra. KK Jazine Arbanasi kao razvojna momčad KK Zadar etablirala se kao siguran Prvoligaš, KK Opus Puntamika dvokorak dijeli od povratka u istu ligu dok KK Diadora zadnje četiri sezone čvrsto drži sami vrh Druge muške lige - Jug. Također, u mlađim dobnim kategorijama KK Opus Puntamika i KK Diadora ostvaruju konstantne uspjehe parirajući i često pobjeđivajući Premijerligaške protivnike te time ostvaruju izlaznost zadarske košarke uz KK Zadar na nacionalnu scenu iz sezone u sezonu.

Za kvalitetu natjecanja od ove sezone na inicijativu KSZŽ uvedene su juniorska, kadetska i pretkadetska liga na razini Dalmacije, a u prve dvije nastupaju sva tri seniorska zadarska kluba (Zadar, Opus Puntamika i Diadora). To je i još jedan dokaz kako je košarka u Zadarskoj županiji, po uspješnosti i zastupljenosti na broj stanovnika, sportski raritet širih razmjera pa čak i van granica Republike Hrvatske.

KSZŽ operativnim promjenama unazad dvije sezone pratio je trend rada i rezultate svojih klubova. Dapače, u mnogim segmentima podigao je ljestvicu pa je tako van redovnih ligaških natjecanja kroz razne suradnje i projekte, u kratkom vremenu postao najproduktivniji sportski savez koji održava manifestacije kroz cijelu kalendarsku godinu.

Manifestacije u organizaciji KSZŽ i njegovih partnera:

Božićna All - star utakmica između KK Zadar i selekcije Zadarske županije u koju svake sezone pokušavamo uključiti kategorije koje još nisu bile zastupljene, kako bi se sva djeca u Zadru i županiji okušala u ovakvom tipu susreta.

Memorijalni turnir Krešimir Ćosić turnir je koji se dvije godine u nizu organizira te služi kao pripremni turnir za mlađe dobne reprezentacije Hrvatske te reprezentacije koja dolazi kao gostI. Lani su to bile reprezentacije Slovenije dok je ove godine to bila Mađarska. Osim reprezentacija turnir ima i svoj klupski dio koji je međunarodnog karaktera. Veliku pomoć pri organizaciji turnira daje Hrvatski košarkaški savez.

Jr. NBA liga projekt je NBA Europe koji se već dvije godine održava u Zadru, a okuplja velik broj mladih košarkašica i košarkaša. Turnir se igra uz suorganizaciju Hrvatskog košarkaškog saveza i ŠRC Višnjik.

Her World, Her Rules projekt je koji se povodom Dana žena održao u zadarskom Hramu košarke, dvorani Jazine, a okupio je curice svih uzrasta. Projekt je inicirala FIBA Europe, a kako bi se isti proveo u Zadru pobrinuli su se suorganizatori ŽKK Škabrnja, KK Zara, KK Zadar i HKS.

Otvoreno prvenstvo Dalmacije za curice i dječake do 9 i 11 godina, na kojem će se sve ekipe sa svojim najmlađim kategorijama borit iza naslov prvaka Dalmacije. Ideja da se ovo održi u Zadarskoj županiji inicirana je od strane KSZŽ, a organizaciju u suradnji s HKS-om preuzima KK Pristan.

Uskoro slijede i Diadora Open, turnir u 3X3 košarci te dječji 3X3 turnir u sklopu sportskih igara mladih, a Diadora Open od lani je posredstvom KSZŽ i sastavni dio Otvorenog prvenstva Hrvatske te je jedna od sedam stanica istoga. Ove godine pobjednik seniorskog izdanja turnira plasirat će se na završni turnir Prvenstva Hrvatske, a turnir se na obljetnicu smrti, organizira u spomen velikog Krešimira Ćosića.

Glavni ljetni projekt, Zadarska ljetna liga, koja je 2019. godine revitalizirana od strane KK Diadora, a od lani je u suradnji s HKS-om vraćena pod ingerenciju KSZŽ te je dobila status Otvorenog prvenstva Zadarske županije s protočnošću u Drugu mušku ligu - Jug ove sezone dobiti će novi format natjecanja. O svemu tome uskoro ćete moći pročitati i čuti više na sredstvima informiranja KSZŽ.

Počevši sa Zadarskom ljetnom ligom, a što se kasnije prelilo i na ostale projekte KSZŽ, svi su popraćeni marketinškim obradama na službenim društvenim mrežama kao i na Internet stranici. Također uz sve to, tu je i popratni sadržaj edukativnog i zabavnog tipa uz organizirane službenog fotografa, prijenosa uživo te DJ-a i spikera.

Posljednji u nizu projekata, a spada u jedini seniorski pripremni turnir u Zadru u kojem se natječe i KK Zadar je memorijalni turnir Tomislav Knežević koji je prije 18 godina pokrenut na inicijativu nedavno preminulog profesora Zorana Veselinovića. KSZŽ uložit će sve svoje napore kako bi ovaj hvalevrijedan turnir živio i nakon smrti profesora Veselinovića, a sve oko organizacije i provedbe turnira bit će odrađeno u komunikaciji s obitelji pokojnog košarkaša radi kojeg je turnir i započeo, Tomislava Kneževića te Općinom Posedarje koja je uvijek podržavala ovaj projekt.

Kao zahvalu za sve što je za vrijeme svog života profesor Veselinović dao zadarskoj košarci i turniru kojeg je pokrenuo te njemu u spomen nagrada za MVP-ja turnira će se od strane KSZŽ bit predložena da nosi naziv Zoran Veselinović.

- Na kraju preostaje nam da se zahvalimo ponajprije svim našim ranije navedenim partnerima za projekte u kojim je nositelj KSZŽ, a također veliko hvala želimo iskazati i pročelniku Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, Ivanu Šimuniću, koji pokazuje da posebno osjeća sport, a košarku bezrezervno podržava i za kojeg se s pravom može reći kako je pravi čovjek na pravom mjestu. Nadalje, velike zasluge idu i predsjedniku KSZŽ, Marinu Vrsaljku, koji je ujedno i član Upravnog odbora HKS-a te uvelike doprinosi povlačenju sve većeg broja košarkaških manifestacija u Grad Zadar i Zadarsku županiju, poručuju iz KSZŽ-a. 

29. travanj 2024 21:29