StoryEditorOCM
TribinaODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA BLUE SMART

"Budućim generacijama ostaju ovi rezultati!"

Piše T. Šarić
12. prosinca 2018. - 12:51
36783bef-ab4b-446a-9b3a-1225a112a3b1.JPG

U utorak je na Sveučilištu u Zadru održana završna konferencija projekta „Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources – BLUE SMART“ čiji je glavni cilj stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva te povećanje mogućnosti novih poslova sadašnjih i budućih zaposlenika ovog sektora u Zadarskoj županiji i šire.

Na konferenciji je predstavljen put provedbe projekta, te dva glavna rezultata: prvi diplomski studij iz biotehničkog područja znanosti na Sveučilištu u Zadru i on line tečaj, namijenjeni studentima odnosno zaposlenicima plavog gospodarstva. U uvodnom dijelu predstavljanja voditelj projekta Tomislav Šarić sa Sveučilišta u Zadru iznio je podatke o rastu akvakulture i stagnaciji ribolova u zadnjih 20-tak godina koji su doveli do toga da se danas veća količina organizama proizvede u akvakulturi nego ih se izlovi iz svih svjetskih mora. Naglasio je kako navedeni podatci ukazuju na potrebu obrazovanja stručnjaka koji će na principima održivosti pristupati ribolovu te koji će uvažavajući zaštitu prirode razvijati i akvakulturu. Akademske godine 2017./2018.

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru započeo je s izvođenjem novog sveučilišnog diplomskog studija pod nazivom “Održivo upravljanje vodenim ekosustavima”. Upravo ovim studijem daje se prilika mladim stručnjacima da se educiraju o pitanjima održivosti ribarstva i akvakulture, o kojima se u svijetu već puno priča. Osnivanje diplomskog studija bio je prvi specifičan cilj Blue Smart projekta. Drugi cilj bio je izrada on line tečaja „Osnove dobre prakse u ribarstvu”, koji je namijenjen osobama već zaposlenima u plavom sektoru ili onima koji se žele zaposliti u tom području, kao dodatna edukacija i unaprjeđenje znanja o segmentu održivosti.

Ove jeseni, upisana je već druga generacija studenata, a o želji hrvatske mladeži da uče o svjetskim trendovima u gospodarstvu, kao što je održivost, govori činjenica da su sve kvote ponovno popunjene. Također, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH prepoznalo je važnost i kvalitetu ovog studija pa 10 studenata od ove godine može besplatno, uz sva studentska prava, studirati ovaj atraktivni studijski program.

Nino Perović, student prve generacije diplomskog studija istaknuo je: „Velika prednost ovog studija je što omogućava upisivanje izvanrednih studenata, odnosno omogućava već zaposlenim pojedincima daljnje obrazovanje. Također, mislim da je stjecanje novih znanja neophodno kako bi se pratio ubrzani razvoj plavog gospodarstva“.

Nakon završenog studija studenti stječu titulu magistra održivog upravljanja vodenim ekosustavima. Da bi uspješno magistrirali, studenti moraju položiti predmete poput: Zaštita vodenih sustava, Ribolov i okoliš, Primijenjena ekologija vodenih ekosustava, Biomimikrija, Sociologija lokalnih zajednica, Upravljanje zaštićenim morskim područjima, Upravljane akvakulturom i ribolovom, te mnoge druge srodne predmete.

Nositelj navedenog projekta je Sveučilište u Zadru (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu), a partneri su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, Cromaris d.d. i WWF Adria. Projekt završava s 31.12.2018, no rezultati ostaju budućim generacijama. Konkretni rezultati u kratkom vremenu, osigurana održivost projekta i opipljivi rezultati ono su čime se svi projektni partneri jednako ponose.

05. svibanj 2024 01:42