StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: TKO SU „MALI PRINČEVI" ZADARSKE ATLETIKE?

Bili su na Svjetskom prvenstvu za „dauniće“, jedan od njih trojice dobiva Grb Grada Zadra, a svaki trening provode u šali i zabavi

Piše Ana Franić
11. studenog 2018. - 21:43
down1-091118A

Ivica Vidulić je iz Žmana na Dugom otoku, Filip Kulonja je iz Dobropoljane na Pašmanu, a Kristofer Rašin iz Pakoštana. Zajednički nazivnik ove trojke je ljubav prema atletici - kraljici sportova.

Filip (24), Ivica (23) i Kristofer (21), prvi su hrvatski predstavnici koji su početkom listopada nastupili na Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s Down sindromom koje se održalo u Portugalu, na otoku Madeira u Atlantskom oceanu. Našli smo ih na njihovom terenu, na atletskoj stazi na Banini. Prvo što zamijetite kod ovih momaka je osmijeh od uha do uha, a kako kažu zezancije i zabave kod njih nikada ne nedostaje, što jednoglasno potvrđuju i njihove trenerice, Martina Šango i Martina Sladić.

- Mi vam obožavamo trenirati na Banini, na otvorenom. Ovdje je nama najljepše i cijelo vrijeme se zezamo, ali i treniramo. Natjecanje u Portugalu bilo nam je zapravo i prvo, a treme nije bilo, govori nam Filip, glavni zafrkant u ekipi.

Ivica je na natjecanju u Portugalu osvojio treće mjesto u bacanju koplja s rezultatom od 20,76 metara, a Kristofer deveto. Filip je u finalu na 100 metara zauzeo šesto mjesto s rezultatom 14,46. Sva trojica nastupala su i u kategoriji triatlon što obuhvaća bacanje kugle, 100 metara i skok u dalj, a Filip je bio osmi, Ivica 12. i Kristofer 14.

- Puno sam trenirao i radio tako da treme prije nastupa nije ni bilo. Na prvom treningu odmah sam se zaljubio u atletiku i sve volim vježbati, dodaje Ivica koji je zajedno s Filipom stekao pravo sudjelovanja na Europskom atletskom prvenstvo koje je na rasporedu sljedeće godine u srpnju u Finskoj.

Ivici je nakon osvajanja bronce došlo još jedno priznanje. Na svečanoj sjednici Grada Zadra, 23. Studenog, dobit će Grb Grada Zadra zbog svog izvanrednog sportskog rezultata.

- Sretni smo i ponosni zbog njihovih rezultata. U Portugalu su nastupila djeca s Down sindromom iz cijeloga svijeta. Bila je to predivna smotra sporta, druženja i zabave, ali i prilika za stjecanje novih prijateljstava i sakupljanja novih iskustava, rekla je trenerica i profesorica kineziologije, Martina Šango.

Martina radi u Školi košarke Zadar, prošle godine pokrenula je atletske treninge za djecu s Down sindromom, a danas nastupaju pod sportskom Udrugom osoba s intelektualnim poteškoćama Mali princ.

- Danas s nama trenira 12 djece i ne mogu vam opisati tu predivnu atmosferu na našim treninzima. Prvo slijedi pozdravljanje i grljenje jer smo postali mala obitelj, a tek onda trening. Rad s njima oplemenjuje me kao osobu, toliko pozitivnih vibracija dobivam od njih, da ništa nije teško, objašnjava Martina kojoj je atletika bila usmjerenje na fakultetu, ali i prva ljubav.

Martina je Filipa, Ivicu i Kristofera i prijavila na Svjetsko atletsko prvenstvo te su oni sudjelovanjem postali prvi hrvatski predstavnici u atletici za osobe s Down sindromom.

- Za nastup na svakom velikom natjecanju potrebno je ispuniti norme, ali našim momcima je ovo prvo natjecanje ikada i zbog toga nam je organizator malo progledao kroz prste, pa te norme za nas nisu vrijedile. Iako mislim da ne bi bile neostvarive, istaknula je trenerica Šango.

Treninge imaju dva puta tjedno. Jedan u dvorani na Ravnicama, a drugi na Višnjiku.

- Puno treniramo i vježbamo. Malo se umorimo, ali nema veze, dobro je to. Treba to tako - zaključuje Kristofer koji nakon razgovora s nama žuri na atletsku stazu, jer trening počinje, a to se ne propušta.

Nama ne preostaje ništa drugo, nego ovim veselim momcima poželjeti sreću u daljnjim sportskim nastupima.

09. svibanj 2024 22:47