StoryEditorOCM
Zadar plusVLADIMIR GAŠPAR (27) PRVI JE I ZASAD JEDINI ČLAN ATLETSKOG KLUBA 'FORTIUS'

Cijeli život se borim zbog svog hendikepa, sanjam o Olimpijadi, ali ću prvo donijeti medalju s Europskog prvenstva!

Piše Ana Franić
23. kolovoza 2018. - 23:09
fortius6-220818.JPG

Na atletskoj stazi na Višnjiku u srijedu je predstavljen Atletski klub osoba sa invaliditetom "Fortius" Zadar čiji je prvi i jedini član hrvatski reprezentativac 27-godišnji Vladimir Gašpar.

Vlado se atletikom počeo baviti u listopadu prošle godine, a u nedjelju nastupa na Europskom prvenstvu u atletici za osobe s invaliditetom u Berlinu u disciplini bacanja koplja. On će se za medalju boriti protiv pet najboljih natjecatelja u Europi u kategoriji F41 u koju spadaju osobe niskog rasta, do 145 centimetara visine.

- Visok sam oko 1,40, koplje je dugo 2,20, a ja sam na svom prvom ozbiljnom natjecanju u Splitu bacio 32,65 metara, laički nam Vlado objašnjava svoj uspjeh koji je rezultirao pozivom u reprezentaciju.

Vlado ima prirodni hendikep, osoba je niskog rasta, a prije atletike bavio se plivanjem.

- Treniram cijeli svoj život. Plivanje sam upisao sa 18 godina jer sam imao problema s leđima. Doktori su mi prepisivali lijekove, ali ja nisam želio postati rob tableta već na prirodan način riješiti svoje bolove i probleme. Nakon osam godina u bazenu odlučio sam da želim nešto više napraviti i postići u svom životu, a u atletiku sam ušao sasvim slučajno, govori Vlado.

Antu Rubešu, tajnika kluba "Fortius" poznaje iz osnovnoškolskih dana i upravo ga je on upoznao sa sadašnjim trenerom Edijem Stipićem.

- Edi je vrhunski sportaš i trener. Naša priča počela je u listopadu prošle godine, malo po malo i evo sada već iza sebe imamo neke rezultate. Moj prvi nastup bio je u Splitu na Croatia Openu gdje smo otišli provjeriti da li ja mogu uopće nešto više postići. Napravili smo zavidan rezultat, bacio sam 32,65 metara i od tada se nekako sve samo zakotrljalo.

U lipnju je Vlado nastupao na Grand Prixu u Parizu gdje je osvojio srebrnu medalju. Bio mu je to prvi nastup u dresu reprezentacije.

- Razlika između plivanja i atletike je nebo i zemlja. U bazenu sam kao riba, ne vidim i ne čujem što se događa oko mene. S druge strane, u atletici si svjestan svega u svom okruženju. Najveću tremu imao sam na natjecanju u Splitu jer je to bilo probijanje leda. Ali kada sam osvojio medalju u Parizu nisam sebi mogao doći. Par dana mi je trebalo da shvatim što sam napravio. Cijeli trud i rad pokazali su rezultat i to nastupajući pod grbom reprezentacije, sa osmijehom će Vlado koji trenira svaki dan, a sada najviše vježba na tehnici kako bi sve to što ljepše i brže izgledalo i, naravno, koplje što dalje odletjelo.

U nedjelju u 14 i 30 nastupa u Berlinu. Svoje protivnike već je istražio i svjestan je što ga čeka, ali kaže kako su mu najviše pomogle pripreme reprezentacije na kojima je bio nedavno na Bjelolasici.

- Tih deset dana s ekipom mi je trebalo. Timski duh koji je razvijen među nama je nešto neopisivo. Naporno smo radili, zezali se, ali i poticali jedni druge za nadolazeće prvenstvo.

I kad je slobodan, Vlado je stalno u pokretu. Voli igrati mali balun, ljeti mu je najdraže plivanje, a svakodnevno ga se može vidjeti i s njegova dva ljubimca, psima Pakom i Kanom.

Priča nam kako je nedavno iz šale pitao trenera u kojim sve kategorijama može nastupati jer kako se trenutno osjeća, želi sve.

- Cijeli život treniram. Želim širiti vidike. Uz koplje sam počeo trenirati i bacanje kugle i diska. Rezultati u bacanju kugle na treninzima su mi za sada vrlo dobri, tako da je moguće da uskoro nastupim u još jednoj kategoriji, govori Vlado dodajući kako mu je san kao i svakom sportašu nastup na Olimpijskim igrama, ali do toga ima još puno rada.

Po postignutim rezultatima trenutno je deveti na svijetu u bacanju koplja, a kako bi mogao razmišljati o Olimpijadi potrebno je da uđe među prvih pet.

- Kroz cijeli život sam se borio zbog svog hendikepa. Jednom kad se naučiš boriti za tebe druga opcija ne postoji i ništa te ne može shrvati. Želim osvojiti sve što mogu i svojim trudom i rezultatima pokazati svima tko sam i što sam. Mislim da će u Berlinu biti sve dobro, spremni smo. U Zadar ću se vratiti s medaljom, samo još neznam kojeg sjaja će biti, poručuje Vlado u pobjedničkom duhu.

 

Trener Edi pripremio zlatne olimpijce i svjetske prvake!
- Kada me Ante nazvao odmah sam pristao i tada nisam znao u što se točno upuštam. Ali danas mi je drago što sam se susreo s Vladom i Antom jer je ova priča oplemenila i moj život. Vlado ne trenira dugo, ali po njegovoj konstituciji se vidi da je unatoč svom hedikepu izuzetno sposoban jer se bavio različitim sportovima koji su mu nadogradili tijelo. Jako je nadaren i veselim se što će se prezentirati na velikom natjecanju. Vlado je naš dijamant, a zajedno ćemo rasti i narasti, kazao je trener Edi Stipić koji je pripermio Šimu Fantelu i Igora Marenića za zlatnu olimpisku medalju u Riju, a nedavno Šimu Fantelu i brata mu Mihovila za osvajanje prvog mjesta na svjetskom prvenstvu u Danskoj za klasu 49er.
02. svibanj 2024 18:55