StoryEditorOCM
Zadar plusMADE IN ZADAR

Danas se otvara obnovljena skakaonica na Kolovarama, a ovo je mali podsjetnik iz foto albuma Narodnog muzeja kako se gradila prije 67 godina...

Piše Zadarski.hr
23. lipnja 2023. - 15:27

Prije točno 67 godina na bazenu Kolovare podignuta je betonska skakaonica. Do danas je ostala jedina desetmetarska skakaonica na Jadranu s koje se skače u more, a ne u bazensku vodu. 

Prije nekoliko dana završena je građevinska sanacija skakaonice, a danas (petak) će se, u čast završetka obnove tog simbola Kolovara i Zadra, na bazenu održati revija zadarskih klubova vodenih sportova. 

Skakaonica je već desetljećima mjesto susreta brojnih generacija, kupača i skakača kojima je obilježila živote te je tako postala i simbolom cijelog gradskog predjela i brojnih ekipa koje su se uz nju okupljale.

Kao mali prilog tom događaju, kustosica Nevena Štokić odobrala nam je iz fundusa Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadra, tri fotografije autora Ante Brkana. Fotografije su nastale su u kolovozu 1956. kada je izgradnja skakaonice bila u tijeku. 

Tipično Brkanovski smisao za dokumentarnost i snaga autentičnosti svjedoče o povijesti grada kakvog se još samo rijetki sjećaju.

image

Konstrukcija skakaonice na Kolovarama, kolovoz 1956.

Ante Brkan /fundus Galerije umjetnina NMZ /Slobodna Dalmacija
image

Radnici na skakaonici, kolovoz 1956.

Ante Brkan /fundus Galerije umjetnina NMZ /Slobodna Dalmacija

Podsjetimo, Grad Zadar je temeljem projekta obnove koju je izradila tvrtka Geo-Expert posljednja je četiri mjeseca koordinirao i provodio obnovu koju je izvela tvrtka Mar d.o.o. Vrijednost radova na obnovi skakaonice iznosila je ukupno 818.485 kn bez PDV-a.

OTVARANJE OBNOVLJENE SKAKAONICE

Pokazni treninzi zadarskih klubova vodenih sportova na  otvorenom plivalištu Kolovare, od treninga skakača, preko plivačkih i vaterpolskih natjecanja i niza ostalih sportskih aktivnosti poput odbojke na pijesku, počinju od 16.30 sati.

Program: 

16.30/Okupljanje sudionika i posjetitelja

17.00/Vježba skakača u vodu

17.30/Natjecanja klubova vodenih sportova (plivanje, vaterpolo)

Odbojka na pijesku

18.30/Revijalno natjecanje u skokovima u vodu

19.30/Druženje uz glazbu i prigodni roštilj

04. svibanj 2024 07:45