StoryEditorOCM
Zadar plusKI ĆE TO PLATITI?

Grad za pet tjedana Adventa troši milijun kuna - koliko će zaraditi?

7. prosinca 2016. - 14:45
belan_advent12-031216_resize.JPG

Ukupni troškovi adventskih svečanosti u Zadru trebali bi se kretati oko milijun kuna, izjavio je zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić pri predstavljanju ovogodišnjeg programa koji će potrajati pet tjedana. Precizan iznos očigledno će biti poznat iza 6. siječnja kada se podvuče crta pod sve rashode, ali i prihode.


Sada se procjenjuje da će od milijun spomenutih kuna, čak 500.000 kuna biti utrošeno na realizaciju adventskih programa, troškovi klizališta su dodatnih 137.000 kuna, te šatora 98.000 kuna.


-U organizacijskim troškovima su i troškovi za postavljanje bina, ozvučenja, troškovi svih programa koji će biti izvedeni kroz ove dane, troškovi klizališta. U organizaciju su uključene i Županijska i Gradska turistička zajednica, a dio sredstava dolazi i od sponzora i donatora od kojih je zasada prikupljeno stotinjak tisuća kuna. Manje iznose dobili smo i od obje turističke zajednice, pa taj iznos od milijun kuna ne ide samo na trošak Grada Zadra, pojašnjava dogradonačelnik Vrančić.


Jedan dio troškova Adventa bit će pokriven kroz naplaćene lokacije za drvene kućice na Trgu Petra Zoranića gdje je Grad Zadar prosječno plaćao 11.500 kuna za najam kućica, električnu energiju i ukrašavanje. Ugostitelji su lokacije na javnom natječaju plaćali od 14 do 30.000 kuna, prosječno oko 20.000 kuna, a dogradonačelnik Vrančić navodi da su od tako prikupljenih 631.000 kuna troškovi Grada iznosili 230.000. dok je ostatak "reinvestiran" u organizaciju Adventa, kao i prihod od ugostiteljske djelatnosti kod klizališta od 27.000, te zabavnih igrica za djecu od 16.000.

-Na ovaj način oživljavamo Poluotok izvan sezone, ugostiteljima pružamo priliku da nešto zarade, a građanima da se zabave. Mišljenja smo da Advent kao, između ostaloga, turistički mamac i proizvod, treba dalje razvijati, a to je moguće samo ako se u njega bude ulagalo i ako se u tu priču dodatno uključe i neke druge institucije i ugostiteljsko-turistički sektor, zaključuje Zvonimir Vrančić uvjeren da će prihodi u značajnom dijelu pokriti troškove i rashode.

08. svibanj 2024 20:41