StoryEditorOCM
Zadar plusKATJA PIJACA (71) SA ZADARSKIM 'RELAKSICAMA' SLAVI 25. ROĐENDAN

Njena priča je priča o sportu, o neopisivoj volji, o borbi da svakoj ženi, bez obzira na to koliko ima godina, osigura barem sat vremena tjedno za rekreaciju

Piše Matea Gugić
8. lipnja 2019. - 13:03
katja1

Sportsko-rekreacijski centar Višnjik zasigurno je najprikladnije mjesto za susret i ćakulu s Katjom Pijacom. U trapericama i lanenoj košulji, ovu 71-godišnjakinju jedva smo pronašli u masi mladih mama koje su pazile svoju djecu na nedavno otvorenom igralištu. Vitka, elegantna, brza u pokretima, Katja je pronašla nas i odmah prokomentirala kako se današnja djeca dosta loše drže, pogrešno trče i nemaju dobru koordinaciju pokreta.
- To mi je profesionalna deformacija! Gledam sve kroz prizmu sporta - priznaje Katja uz osmijeh, dok smo se mi pomalo posramili te pomislili kako je baš danas, dobar trenutak za početak dugo odgađane tjelovježbe.
Katji Pijaci sport teče venama. Od šeste godine života, kada je upisala balet, pa sve do danas, kada zajedno sa svojim "Relaksicama" slavi okrugli, 25. rođendan. Sve te godine, Katja nikada nije ubacivala u manju brzinu, već je žestoko gazila kroz život ne osvrćući se i na često, negativne komentare.
Katjina priča - priča je o sportu, o neopisivoj volji, o borbi da svakoj ženi, bez obzira na to koliko ima godina, osigura barem sat vremena tjedno za rekreaciju. Nakon baleta, upisala je gimnastiku u "Partizanu", današnjim "Ravnicama" gdje i počinje njezin sportski put.
- S devet godina krenula sam na gimnastiku koja mi je uljepšala mladost. Moja ekipa i ja, bile smo najbolja ekipa u bivšoj Jugoslaviji. Međutim, kad sam krenula u srednju školu, moj je otac Nikica dobio uredničko mjesto u Slobodnoj Dalmaciji u Šibeniku i morali smo se preseliti. Kako Šibenik tada nije imao gimnastiku, morala sam na neko vrijeme prestati trenirati - kaže Katja dodajući, kako joj je to jednostavno preteško padalo, pa je odlučila u Šibeniku osnovati gimnastičku sekciju.
- Ako neće Muhamed brdu... - šali se Katja, ističući kako su njihovi treninzi postali prava atrakcija u Šibeniku. Unatoč tome što je odrasla u obitelji uglednih i poznatih novinara, novinarstvo nije vidjela kao svoj životni poziv. Želja joj je bila studirati psihologiju, no u razgovoru s ocem i tadašnjom profesoricom psihologije, shvatila je da je ipak, najbolje da upiše Visoku školu za fizičku kulturu u Zagrebu.
- Te godine, '67., kad sam upisala fakultet, bilo je nas sedam žena, a ja sam jedina uspjela upisati drugu godinu. Bilo je jako teško. Morali smo znati anatomiju bolje od medicinara, svaki dan smo plivali, učili o svim sportovima, trenirali atletiku, trčali... Ali, na drugoj godini, morali smo polagati i skijanje. Zamislite, Dalmatinku koja je prvi put stala na skije?! Znala sam da neće na dobro. Te godine je, na moju nesreću, pao snijeg na Kranjskoj gori, a zatim kiša. Stvorila se poledica, a ja sam morala polagati ispit. Svi smo mi padali, ali nitko kao ja. Slomila sam obje noge! Meni je i tada sport bio sve, a nisam smjela ništa - s knedlom u grlu prisjeća se te ružne epizode, dodajući kako ni tada nije odustala, ali je "nesretno" skijanje ostavila za treću godinu faksa.
No, pri kraju treće godine ipak je odlučila otići u Split kod svojih i odustati od daljnjeg školovanja. Zaljubila se, udala i rodila djevojčicu Editu, a u Zadar se vratila 1975. godine i to u istu dvoranu gdje je i počela - "Partizan".
Tamo je srela svoju staru prijateljicu, trenericu Kaču Motušić, koja joj je odmah dala posla.
- Pitala me hoću li voditi grupu žena, na što sam odmah pristala. Nas je tada bilo jako malo, a svi su nas doživljavali kao čudne žene. Ali, nismo se dale. Bile smo "dišpetože", jer smatramo da svakoj ženi pripada barem dva sata tjedno, samo za nju. Uostalom, to je zdravlje - ističe Katja koja je, nakon rođenja sina Marina 1979. godine i službeno preuzela i sve grupe svoje trenerice koja je otišla u mirovinu.
I tako je Katja više od 40 godina u toj istoj dvorani i unatoč nesretnom skijanju, u 32. godini, završila i fakultet.
- Zamislite ženu u 30-tima koja trči na 40 stupnjeva po Savi, skače kao Blanka Vlašić i pokušava skijati! Ali, moja je volja i ljubav prema sportu bila jača od svega i na kraju sam uspjela, završila sam faks i prije roka te specijalizirala sportsku rekreaciju - kaže na kraju ova izuzetna žena koja nije prestala voditi treninge i onda kad nam je svima bilo najteže - pod granatama...
- Željela sam ženama dati bar malo svjetlosti u tim tmurnim danima. Sačekale bi da stane uzbuna i otišle bi u dvoranu. Jednom od glazbe nismo čuli sirene te je po nas došao domar da bi nas upozorio da stanemo vježbati i počnemo bježati – prisjeća se Katja ratnih 90-ih kad su se ipak odlučile malo "pritajiti". S obzirom na to da su sve te godine zapravo radile na crno, Katja je odlučila osnovati udrugu. I tako su 8. lipnja 1994. godine nastale "Relaksice".
Danas, 25 godina nakon osnutka, dobitnice su brojnih nagrada i priznanja poput Grba Grada Zadra, Nagrade za najbolje Društvo u RH, a sama predsjednica Katja primila je Nagradu za životno djelo i Red Danice s grbom Franje Bučara.
- Udruga "Relaks" trenutno broji oko stotinjak rekreativki, a sastajemo se četiri puta tjedno, od toga ja dva puta tjedno vodim rekreaciju. Mi bez toga ne znamo živjeti. Zapravo ne želimo. Osim što radimo dobro za svoje tijelo, činimo dobro i za svoj duh jer se družimo, smijemo, putujemo, natječemo se, organiziramo akcije i velike smo humanitarke - kaže nam Katja te dodaje kako ni nakon dva desetljeća nemaju svoj prostor već su konstantno u najmu dvorana kojima mnogo toga nedostaje.
- Nažalost, tako je kako je, ali mi se ne damo, 25 godina je iza nas koje ćemo obilježiti u subotu, prvo domjenkom na Ravnicama, nakon čega se ide u 25-minutnu šetnju kroz Perivoj Vladimira Nazora, preko Foše do Pozdrava Suncu, gdje će se odraditi simboličnih 25 vježbi - najavila nam je Katja te dodala kako će tijelima napraviti broj 25 što će se ovjekovječiti i dronom za najljepšu uspomenu.

 

DRŽAVNA PRIZNANJA: Obitelj poznatih novinara


Katja je najstrija kći poznatog novinara i glavnog urednika Slobodne Dalmacije Nikice Marinkovića koji je ostao zapamćen po duhovitosti i načinu pisanja te osobitom duhu koji je prenio i na svoju djecu. Katjina braća su također renomirani novinari. Gojko Marinković dobio je Nagradu za životno djelo 2004. godine od Hrvatskog novinarskog društva, dok je poznati splitski radijski novinar Jadran Marinković, okićen Nagradom za životno djelo “Ivan Šibl“, koju je dobio od HRT-a. Tako se rijetko koja obitelj može pohvaliti da sestra i dvoje braće imaju najveća državna priznanja u svojim profesijama.

 

VJEŽBAJTE! Katjini savjeti za zdraviji život


Postali smo sjedilačko društvo, a kretanje je zdravlje, kaže Katja jako kritična prema današnjim generacijama koje vrijeme provode uz televizijske i druge ekrane, na štetu svog zdravlja.
- Svaki čovjek bi tjedno morao najmanje dva sata posvetiti tjelovježbi, a ako to već ne može, treba što više šetati, makar do posla ili kuće. Vježbanje je stvar navike zato je važno od najranije dobi usaditi sportske navike. Zato je potrebno i da svaki vrtić ima kineziologa - predlaže predsjednica saveza sportske rekreacije Zadarske županije, Katja Pijaca.

02. svibanj 2024 14:47