StoryEditorOCM
Zadar plusXXL FOTO

Tko je Vir proglasio hrvatskim Monte Carlom: Petnaest tisuća ljudi na emotivnom koncertu Magazina i spektakularnom vatrometu

Piše Kažimir Škrbić
14. kolovoza 2023. - 14:34

Kada je nešto iza ponoći posljednja iskra spektakularnog vatrometa na trenutak obasjala rivu nestajući potom u tami neba i Virskog mora, uz suptilni i sugestivno elegični ispraćaj s pjesmom „Dva put san umra“ Olivera Dragojevića, malo je tko želio ići doma. Ruke su još bile u zraku, pjevalo se i plesalo kao da Virska noć nema kraja. Više od deset, petnaest tisuća Virana, virskih vikendaša, gostiju otoka i turista napunilo je središnji virski trg, virsku rivu i Šetnicu Jadro na koncertu legendarnog Magazina i fešti koja tradicionalno okuplja sve otočane i prijatelje otoka. A njih je, kao i uvijek, bilo puno. Na terasi restorana Kotarina na domjenku za partnere i poslovne prijatelje Općine Vir, predstavnike političkog života Zadarske županije i cijele Hrvatske te sve prijatelje virske općine, nije bilo slobodnog mjesta.

– Otok Vir i Općina Vir su okruženi prijateljima koji su odavno prepoznali značaj našeg otoka, njegov razvoj i otvorenost Općine za suradnju sa svima. S druge strane, imamo rekordnu sezonu koja je na svom vrhuncu. Za nekoliko dana probit ćemo granicu od dva milijuna noćenja, puno prije nego lani, što je još jedan pokazatelj uspješnosti našeg turističkog proizvoda i načina na koji se danas u Hrvatskoj percipira otok – s ponosom je kazao načelnik Općine Vir Marino Radović. Načelnik je zapravo potvrdio ono što je prije desetak godina proročanski predvidio Anto Đapić, saborski zastupnik u više mandata, bivši predsjednik HSP-a i nekadašnji osječki gradonačelnik.

– Vir je hrvatski Monte Carlo – kazao je Đapić laskajući svojoj omiljenoj ljetnoj destinaciji, a danas jednoj od deset najboljih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Đapić je bio jedan od nekoliko hrvatskih političkih veterana koji su sinoć bili na Virskoj noći. Tvorac Ustava Republike Hrvatske, nekadašnji predsjednik Hrvatskog sabora, zastupnik u Saboru i bivši javni tužitelj Vladimir Šeks, posjetio je otok više puta na svečanim sjednicama Općinskog vijeća. S obitelji se prvi put pojavio na Virskoj noći.

– Uspjeh Vira dokaz je da smo 1993. bili u pravu kada smo pravili novi političko-teritorijalni Hrvatske – kazao je Šeks, a riječi pohvale imao je i liječnik, specijalist kirurgije te

bivši saborski zastupnik Boro Grubišić. Nekad je Grubišić obnašao dužnost zastupnika promatrača Hrvatskog sabora u Europskom parlamentu, a sada Europu gleda na otoku.

– Vir se posljednjih petnaestak godina potpuno transformirao. Mjesto je uređeno i lijepo, a gosti dolaze iz cijelog svijeta – dodao je Grubišić. Domjenak za goste i uzvanike potrajao je do 22 sata kada su se obilne „rijeke ljudi“ već slile prema Trgu svetog Jure. Magazin se pripremao za nastup, prvi put na Virskoj noći.

– Bili smo u nedavno u Zatonu kod Dubrovnika, bila je lijepa fešta, ali moram priznati da smo napokon dočekali nastup u Viru u vrijeme fešte. U Viru smo dosad svirali smo u srpnju, lipnju, rujnu, zimi, u svako doba osim na vrhuncu sezone – požalio se Nenad Vesanović Keko s nestrpljenjem iščekujući koncert. Dva sata kasnije, Keko i osnivač grupe Željko Baričić, estradni veterani s ukupnih 88 godina staža u Magazinu, dijelili su isto slatko zadovoljstvo.

– Prekrasno! Publika je bila divna, puno mladog svita. Nismo se umorili, koncert je bio pun energije, pa te lako ponese – kazali su Splićani, a pjevačica Andrea Šušnjara bila je još intimnija.

– U Viru sam kao doma. Poznajemo pozornicu, Trg, publiku, stvarno predivno – kazala je splitska pjevačica koja je, pored svima znanih pjesama i vječnih hitova, s publikom sinoć dijelila i emocije. Ako je lanjski koncert Petra Graše u Virskoj noći bio pomalo intimističke atmosfere, što zbog ljubavnih balada i Petrovog zvjezdanog statusa, što zbog manjka rasvjete uzrokovanog ljetnom neverom, sinoćnji koncert Magazina bio je emotivniji i radosniji, a spektakularni vatromet njegova punokrvna „točka na i“. Manifestacija kojom se evocira činjenica da je daleke 1908. godine 89 virskih obitelji otkupilo otok i steklo slobodu, još je jednom potvrdila otok Vir kao sredinu izrazito otvorenog duha s neprikosnovenim statusom najuspješnije turističke destinacije Zadarske županije i jedne od deset najboljih u Hrvatskoj.

04. svibanj 2024 04:44