StoryEditorOCM
Dalmacijaskupina od 15 djelatnica ustraje u zahtjevu da se provede postupak zbrinjavanja tehnološkog viška od 111 radnica

Nemiri u 'Dalmatinci': Poslodavac nas želi podijeliti i međusobno zavaditi

Piše PSD.
22. listopada 2008. - 22:40
Neka nam poslodavac isplati po 18 tisuća kuna otpremnine i idemo svi bez ikakvih odgoda. On nam nudi po sramotnih 4500 kuna, kaže Iva Radonja, predsjednica Nezavisnog sindikata posrnule sinjske tvornice

Nikola Vilić / CROPIX
Skupina od 15 radnica Dalmatinke nove, koje se nalaze na popisu poslodavca za otkaz kao tehnološki višak, u srijedu je Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Splitu uputila zahtjev da ne odgađa primjenu programa zbrinjavanja viška od 111 radnika, kako to traže Nezavisni sindikat i Sindikat TKOG-a tvornice.

“Tražimo od vas da program zbrinjavanja ide u proceduru bez odgađanja. Mi smatramo da će se na taj način zaštititi prava nas radnika, a i poslodavcu želimo omogućiti da se tvrtka što prije oporavi. Smatramo da ovaj naš zahtjev trebate uvažiti na opći interes svih strana”, stoji u tekstu ispod kojega su jedinstveni matični brojevi i potpisi radnica.

- Poslodavac nas pokušava podijeliti i međusobno svaditi. Ovih 15 radnica imaju po 30 godina radnog staža i uvjete da odlaskom na Zavod za zapošljavanje kao tehnološki višak do kraja ove godine steknu pravo na trajnu novčanu naknadu sve do umirovljenja. Poslije Nove godine za konzumaciju takvog prava trebalo bi im 32 godine radnog staža - kaže Iva Radonja, predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmatinke nove.

Nastavila je sindikalna čelnica posrnule sinjske tvrtke: - Iz uprave su im obećali dati otkaze kao suvišnima, uz uvjet da potpišu zahtjev Zavodu za zapošljavanje da ne odgađa primjenu programa zbrinjavanja na kojemu je 111 radnika viška. To je očita ucjena koja ne prolazi. Moj i Sindikat TKOG-a argumentirano smo Zavodu za zapošljavanje obrazložili zahtjev za odgodu primjene programa i očekujemo da će Zavod tako postupiti. Neka nam poslodavac isplati po 18 tisuća kuna otpremnine i idemo svi bez ikakvih odgoda. On nam nudi po sramotnih 4500 kuna. Mi ćemo doći do traženog iznosa, možda i većega od 18 tisuća, ali će pritom poslodavac pretrpjeti višestruko veću štetu - kaže predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmatinke nove Iva Radonja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:31