StoryEditorOCM

SVE AFERE ZADARSKOG CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB Isplaćivali umrlima socijalnu pomoć, 'pazili' na majku dok je podvodila maloljetne kćeri...

Piše PSD.
12. studenog 2014. - 21:20
44834

Dugogodišnja djelatnica zadarskog Centra za socijalnu skrb, dipl. socijalna radnica Vesna Burčul, imenovana je v.d. ravnateljicom ove ustanove na rok od godinu dana. Odluku je donijelo Upravno vijeće Centra, koje je istodobno smijenilo dosadašnju ravnateljicu Sanju Paleku. Prethodno je Ministarstvo socijalne politike i mladih u zadarski Centar za socijalnu skrb uputilo inspekciju, koja je nakon obavljenog nadzora naložila Upravnom vijeću Centra da utvrdi odgovornost ravnateljice Paleka za propuste u radu.

Paleka će ostati zaposlenica Centra u kojem će biti raspoređena na neko drugo radno mjesto. Ni Sanja Paleka ni njezina prethodnica Danijela Jadrijev nisu odradile mandat na čelu Centra za socijalnu skrb Zadar. Obje su odradile tek pola mandata – kada je 2010. godine tadašnji ravnatelj Tomislav Orović otišao u mirovinu, na natječaj za ravnatelja Centra javile su se upravo tri spomenute kandidatkinje: Danijela Jadrijev, Sanja Paleka i Vesna Burčul. Upravno vijeće, čiji se sastav u međuvremenu promijenio, tada je procijenilo da je „Jadrijev najkompetetnija za obavljanje ove funkcije“. Međutim, nakon dvije godine je zbog donošenja novog zakona ponovno raspisan natječaj za ravnatelja, na kojem je izabrana Sanja Paleka.

Gotovo dva desetljeća Centar za socijalnu skrb u Zadru „niže“ ravnatelje čiji je mandat obilježen barem jednom aferom. Sve afere koje su dospjele u javnost bile su tek vrh ledenog brijega nagomilanog nezadovoljstva građana radom ove ustanove, a i loših odnosa unutar ustanove. Uz to, Centar za socijalnu skrb Zadar imao je najlošije rezultate rada u Hrvatskoj, što je u rujnu ove godine potvrdila inspekcija Ministarstva.
Narušenost međuljudskih odnosa kulminirala je za vrijeme ravnateljstva Sanje Paleke. I ona sama se sukobljavala sa djelatnicama, a jedna se zaposlenica navodno branila tako što je Paleku posula sadržajem iz pepeljare po glavi.

Zbog Paleke su na proljeće troje članova Upravnog vijeća dali neopozive ostavke, nezadovoljni njezinim radom.
Prije nekoliko dana zbog sukoba u kojem je sudjelovala Paleka je u Centar pozvana i policija, no sve je završilo bez prijava.

Epilog ovakvog stanja je smjena Paleke. Novoimenovana Vesna Burčul slovi za staloženu i stručnu osobu. Ravnatelji zadarskih institucija čiji je rad usko vezan za Centar za socijalnu skrb u neformalnim razgovorima su kazali da su „odahnuli“ zbog smjene u Centru, jer se nadaju da će ta ustanova, od iznimne važnosti u društvu, sada bolje funkcionirati.

Lada Burčul

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB ZADAR: SVAKOG RAVNATELJA PRATILA JE AFERA!

Miroslav Josip Biloglav – optužen da je od 1997. do 2001. „isplaćivao“ socijalnu pomoć siromašnima, pa i onima koji su odavno umrli, pa je tako u džep stavio pola milijuna kuna. Pronađeno je 639 takvih rješenja, a Biloglav je tvrdio da je nevin i da mu je cijeli slučaj „smjestio 'srpski lobi' u zadarskom Centru“. Pravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine.

Tomislav Orović – naslijedio je Biloglava i od njega su se očekivale značajne promjene. No rad u Centru ni na koji način nije unaprijeđen za vrijeme Orovića, a ostao je zapamćen po „aferi Nikpalj“. Otkriće leša Nenada Nikpalja, koji je bio pod nadzorom zadarskog Centra za socijalnu skrb i primao socijalnu pomoć, šokirao je cijelu Hrvatsku – dvije godine u kući u Ričinama je ležao mrtav, a pokraj mumificiranog tijela živjeli su njegova majka i brat.

Danijela Jadrijev – U medijima su se počeli nizati tekstovi o lošim međuljudskim odnosima u Centru za socijalnu skrb. O tome je, neformalno, znao govoriti i bivši ravnatelj Tomislav Orović, no u dvije godine mandata Danijele Jadrijev su loši odnosi unutar Centra postali „javna stvar“. Na pola njezinog mandata mijenjao se zakon i ponovno je raspisan natječaj, no nije mogla očekivati da će biti izabrana zbog afere u jednom ličkom selu, gdje je majka za novac prodavala seksualne usluge svojih dviju kćeri u dobi od 12 i 18 godina. Cijela obitelj isto je, kao i obitelj Nikpalj, bila pod nadzorom Centra, no ništa se nije poduzelo. Slučaj je šokirao javnost, Jadrijev je dobila kaznenu prijavu zbog nesavjesnog rada u službi, prijava je kasnije odbačena, no ona nije re-izabrana nakon dvije godine mandata.

Sanja Paleka – Izabrana prije dvije godine, no već početkom ove godine međuljudski odnosi u Centru su se do te mjere narušili da je Ministarstvo poslalo inspekciju, a zbog svađa je dolazila policija. Iako nije bilo prijava, lako je zamisliti kakvi su bili odnosi u ustanovi u kojoj se djelatnica brani tako što ravnateljici prosipa po glavi sadržaj pepeljare.

04. svibanj 2024 00:15