StoryEditorOCM

ODAŠILJAČi I VEZE U ZADRU - Hrvatske tv signale opet pokrili Talijani!

Piše PSD.
29. siječnja 2015. - 19:40
IMG_0247.JPG
U Zadru su u četvrtak poslijepodne televizijski programi koji se hvataju antenama s odašiljača na sv. Mihovilu opet bili negledljivi zbog ometanja signala iz Italije. Ponovila se tako stara priča s hrvatskim "odašiljačkim suverenitetom“ – malo jača ciklona i atmosferski pad tlaka „dovedu“ jače signale iz Italije koji prijam hrvatskih tv postaja u Istri, na otocima i dijelova Dalmacije – među kojima i u Zadru – „pojedu za doručak“. Umjesto programa, gledatelji vide samo crte sa smetanjama i to tako traje dok ne prestane samo od sebe, odnosno dok ciklona „ne okrene“.

Unatoč velikim sredstvima uloženima u digitalizaciju prijenosa tv programa, pa i velikih izdataka za građane koji su morali kupovati digitalne zemaljske prijamnike, problem “upadanja“ talijanskih signala i ometanja prijema tv programa na zadarskom području nije riješen, mada se upravo to navodilo kao jedan od glavnih razloga digitalizacije u marketinškoj promociji projekta. Na mnogim zadarskim otocima domaćeg tv programa uopće nema, jer digitalni signali ne dopiru do tih područja ili su debelo pokriveni talijanskim signalima.

Iako su iz Odašiljača i veza najavljivali da bi višegodišnjem problemu smetnji sa signalom iz Italije koji ometa prijem programa Hrvatske radiotelevizije i ostalih televizija u našoj zemlji koncem ove ili početkom slijedeće godine napokon trebao doći kraj jer je talijanska regulatorna agencija za elektroničke komunikacije (AGCOM) donijela izmjenu nacionalnog plana digitalne televizije koji se odnosi na regionalne i lokalne tv nakladnike – to se nije dogodilo.

Hrvatska radiotelevizija čak je ponudila priručnik s tehničkim rješenjima za uklanjanje smetnji iz Italije u primanju nacionalnih televizijskih kanala, ali niti to nije otklonilo problem s „upadanjem“ Talijana, barem ne u Zadru. Talijanski je signal laički kazano jednostavno jači i pokrije domaći signal čim se za to stvore vremenske (ne)prilike.

Više je puta na ovaj problem upozoravana tvrtka Odašiljači i veze, pa i HRT, ali ništa se nije riješilo. Unatoč tomu svi vlasnici televizijskih i radio prijamnika moraju plaćati tv pristojbu bez obzira isporučuje li im se tv signal ili ne. Ako zbog toga ne pogledaju vijesti, utakmicu ili neki film – nikome ništa. To ne isključuje plaćanje pretplate.

Naime kako je to regulirano, HRT proizvodi program, a za njegovu distribuciju zadužena je tvrtka Odašiljači i veze. Gledatelji plaćaju pristojbu HRT-u, koji pak Odašiljačima i vezama plaća za distribuciju programa i to više od 100 milijuna kuna na godinu. Zapravo, distribuciju tv programa plaćaju hrvatski građani, ali mnogi od njih tu uslugu – ne dobivaju.

Zašto Talijani imaju jače signale od hrvatskih i zašto se građanima koji ne primaju tv signal svejedno naplaćuje pretplata?

Odgovor u oba slučaja je isti: zato što to - mogu.

M. Kalajžić
20. travanj 2024 16:37