StoryEditorOCM

KAKO SE TJERAJU INVESTITORI IZ ZADRA Ninčević: Kupio sam gradski teren za 3,9 mil. eura i sedam godina ne mogu početi gradnju hotela!

Piše PSD.
4. svibnja 2015. - 01:50
jadrijevic_nincevic-241111

Građevinski poduzetnik Mladen Ninčević odlučio je prodati zemljište na Polačišću koje je 2009. godine kupio od Grada Zadra za 3,9 milijuna eura. Iako mu je Grad zemljište prodao pod uvjetom da na njemu mora izgraditi hotel, o čemu je vodio pregovore i s grupacijom Hilton, zbog sporosti gradske administracije i brojnih opstrukcija na koje je naišao, Ninčević je na koncu ipak odustao od investicije.

 

Potrošio je, kaže, 1,7 milijuna eura a da radove u sedam godina nije ni započeo, premda je proveo i arhitektonski natječaj za idejno rješenje budućeg hotela na 17 katova. Ovih je dana, naime, tvrtka "Centar projekt", u kojoj je Ninčević suvlasnik, oglasila da će 8412 četvornih metara u Ulici Petra Svačića biti ponuđena na aukcijskoj prodaji krajem svibnja po početnoj cijeni od tri milijuna eura!

 

- Odustajem od investicije jer je to želja većinskog vlasnika tvrtke "Centar projekt" koja je kupila zemljište. Kada smo kupili zemljište hrvatski investitori su u tvrtki imali 66 posto udjela. U međuvremenu, kako se početak realizacije investicije odugovlačio, a ja sam morao plaćati kamate, u vlasništvo tvrtke ušli su moji poslovni partneri iz Irske i Belgije. Oni sada zajedno imaju 74 posto vlasništva, dok je moj interes sveden na 26 posto. No, usprkos mojim željama da se ipak ide u projekt, mojim je parnerima dozlogrdilo otezanje od strane gradske uprave koje nas je pratilo od samog početka, odnosno kupnje zemljišta. Oni žele prodati zemljište jer ne žele daljnji trošak, a novac od prodaje uložit će u investicije izvan Hrvatske – govori Ninčević ističući da je od kupnje zemljišta do danas samo na kamate i dodatne troškove (arheološka istraživanja, studija isplativosti, arhitektonski natječaj...) potrošio oko 1,7 milijuna eura, a sve zbog sporosti gradske administracije i podmetanja od strane dijela stanara Svačićeve ulice. Podsjetimo, Ninčević je gradski teren kupio na javnom natječaju kao najbolji ponuditelj po rekordnoj cijeni od 465 eura za četvorni metar, odnosno za 3,911.580 eura.

 

- Zemljište smo kupili pod uvjetom da moramo napraviti Urbanistički plan uređenja (UPU) te početi s radovima u roku 12 mjeseci od ishođenja građevinske dozvole. Odmah nakon potpisa kupoprodajnog ugovora početkom 2009. mi smo Gradu podnijeli zahtijev za izradu UPU-a. Međutim, prema tadašnjim uvjetima iz Prostornog plana, na toj lokaciji nije bilo moguće graditi hotel, što se od nas tražilo, jer je to bila pretežno stambena zona. Grad je uvjete iz Prostornog plana promijenio tek krajem prosinca 2011. godine.

 

Paralelno s tim otezanjem, praktički od samog dana kupnje zemljišta, počinje otpor dijela stanara Svačićeve koji nam priječi ulaz na kupljenu imovinu i traže da im ustupimo dio zemljišta za parking. Tu se potom upliće Grad, ali ništa ne rješeva. Najprije gradonačelnik Kolega, zatim gradonačelnik Vrančić, a potom i gradonačelnik Kalmeta koji nakon višegodišnjih usaglašavanja odbija prihvatiti prijedlog o pravu služnosti kojim bi Grad Zadar, za potrebe stanara Svačićeve, dobio dio zemljišta za javni parkinga.

 

Štoviše, za vrijeme mog boravka u Australiji šalju mi se poruke preko novina da, ukoliko ne pristanem na zahtjev Grada u svezi služnosti, neću na Polačištu dobiti građevinsku dozvolu! Toliko o pokretanju investicija i privlačenju investitora u Zadar – razočaran je Ninčević.

 

- Praktički od izmjene plana, u naredne 3,5 godine, nismo bili u mogućnosti početi raditi. Zbog toga s dijelom stanara još uvijek vodimo, po meni, apsurdan sudski spor na kojem mi moramo za uredno kupljeno zemljište od Grada Zadra dokazivati da je posjedovno naše, a ne gradsko tj. javno – govori Ninčević koji o prodaji parcele namjerava upoznati i one stanare Svačićeve koji mu osporavaju pravo na posjed. Ili će posjed osloboditi, ili će snositi odgovornost za pričinjenu štetu koja neće biti mala, kaže, a radi se o velikim iznosima i ljudi toga moraju biti svjesni.

 

- Ukoliko to žele prihvatiti, onda u redu. Mi ćemo kupcima garantirati uredan posjed i vlasništvo tj. budući kupci neće se morati baviti ovim pitanjima već će dobiti posjed i vlasništvo cjelokupnog terena. Ukoliko to ne bude tako, mi nećemo prodati zemljište, a krivcima za to ćemo ispostaviti račun za štetu – veli Ninčević.

 

Već je počeo primati pozive zainteresiranih kupaca, a među njima je, kaže, najviše trgovačkih lanaca i građevinara. Iako će konačnu cijenu terena odredit kupac, Ninčević smatra da je za kupnju zemljišta i realizaciju građevinske investicije prema planskim uvjetima potrebno oko 30 milijuna eura.

 

I. Nevešćanin

 

AUKCIJA SE ODRŽAVA 20. SVIBNJA
U oglasu objavljenom u novinama ističe se da je zemljište 10 minuta hoda udaljeno od Poluotoka, glavne gradske plaže na Kolovarama, željezničkog i autobusnog kolodvora te na jedan kilometar udaljenosti od autceste i devet kilometara od zračne luke. Navode se i uvjeti gradnje iz Prostornog plana Grada Zadra koji na tom mjestu predviđa zonu TM2 (turističko-mješoviti karakter) s mogučnošću izgradnje gradskog hotela s pratećim sadržajima (poslovni, zabavni, kulturni, dječji, sportski), trgovine, welness-centar, selektivno stanovanje i dr. Dozvoljena maksimalna bruto razvijena površina nadzemne izgradnje iznosi 48.000 kvadrata, a maksimalna visina zgrade 56 metara plus nekoliko etaža za podzemne garaže. Prodaju zemljišta povjerena je agenciji "Nekretnine za vas" iz Zadra koja za potencijalne kupce organizira i razgledavanje nekretnine. Aukcija će se održati 20. svibnja u prostoru agencije s početkom u 12 sati.
05. svibanj 2024 09:55