StoryEditorOCM

LUDNICA U BIBINJAMA (2) Madunić: Razbili su mi lice, oteli zemlju, prijetili sjekirom, a sada su mi posjekli masline!

Piše PSD.
11. studenog 2016. - 14:19
ispilane_masline-101116

- Kad neće sjekira, hoće pila! Eto, to je poruka, kazao nam je rezignirano Grgur Madunić ispred posječenih maslina na svojoj zemlji u Bibinju.

U utorak ujutro Madunić nas je praktički pozvao u pomoć, nakon što je susjed Vlade Fuzul (73) na njega krenuo sjekirom, što nam je i sam Fuzul priznao, no djelatnici Druge policijske postaje PU zadarske nakon izlaska na teren zaključili su da Fuzul kod sebe nije imao sjekiru i da nije bilo nikakvog narušavanja javnog reda i mira, pa protiv nikoga nisu podnijeli prijave. Međutim, nakon što smo se u utorak rastali s Madunićem, 64-godišnjim povratnikom iz Švedske, on je otišao na policiju kako bi zatražio zabranu prilaska za Vladu Fuzula, ali policija mu je, kaže, rekla da za to nema osnove jer Fuzul kod sebe nije imao sjekiru!

Šokiran takvim odgovorom i razočaran policijom, Madunić je u poslijepodnevnim satima krenuo u Zadar kako bi se našao s nekim odvjetnicima kojima se obratio za pomoć u cilju zaštite od agresivnih susjeda s kojima, prema policijskoj evidenciji, "ratuje" od 2011. godine.

No, kad se oko 21.30 vratio kući, imao je što vidjeti. Nepoznat netko ručnom je pilom prepilao tri mlade masline i jednu voćku, japansku kaki jabuku, ispred njegove kamp kućice. Bio je to sedmi incident na Madunićevoj parceli zabilježen od strane policije u zadnjih pet godina.

- Ne mogu vam reći koliko me boli zbog ovih maslina. Dosad su me gađali kamenjem, razbili su mi lice, prijetili, razbijali su mi prozore i ceradu na kamp kućici, oteli su mi zemlju..., ali ništa, vjerujte, ništa me nije tako zaboljelo kao ove masline. Kome su one krive? Kakav to čovjek trebaš biti da nekome posiječeš stablo maslina? Je li to dobrosusjedski? Je li to kršćanski? Jesu li to luđaci? S kime ja ovo imam posla, dragi gospodine... - slomljenim nam glasom kazuje Madunić, kojeg smo opet posjetili u četvrtak.

- Jest, zvao sam policiju. Došli su kriminalistički inspektori u civilu, napravili očevid i otišli. I, nikom ništa. Ovako je već bilo nekoliko puta, pa se ništa nije dogodilo. Ja prijavim, policija dođe i nikome ništa. Bojim se samo da ovo ne postane nešto još gore... - neutješan je Madunić, dodajući kako je u utorak navečer u kamp kućici bila supruga, ali nikoga nije čula da pila masline.

- Nije nikoga vidjela, je li netko drugi nešto vidio, ne znam. Ali ovo, dragi gospodine, nije slučajno. Ovo je namjerno, ovo se mene tjera s moga, nekome ja smetam zato što hoću da moje bude moje. Nikome ja ništa nisam uzeo, niti kanim uzeti. Meni je općina uzela preko 200 kvadrata zemlje za cestu i nikome ništa. Jedan susjed me godinama napada, a drugi mi je uzurpirao dio zemljišta dok sam bio u Švedskoj. Ja sve to godinama prijavljujem, ali nikome ništa. Oni nisu problem, problem sam ja! Zato što ja ovdje nikoga ne znam, što nemam svoje ljude, ni u policiji, ni u općini. Što pokušavam pošteno živjeti na zemlji koju sam pošteno kupio. Ali ne, ne može. Ma ako je tako, evo vam! Evo vam cijela zemlja! Dođite, kupite je, i ja ću otići - jada nam se Madunić i zahvaljuje što smo njegovu muku prenijeli u novine.

- S petnaest godina morao sam otići u Švedsku, sam, bez roditelja, jer moj otac, kao sudionik Križnog puta, nije smio izaći iz zemlje. Cijeli se život sam borim, 47 godina sam radio u Stockholmu kao obrtnik, i sada, kada sam mislio mirovinu provesti u miru, na svome, upao sam u najveće probleme u životu. Dobio sam svoj "križni put". Dragi gospodine, ovo je zlo protiv kojeg se trebamo svi boriti... – ispraća nas Grgur Madunić iz Težačkog puta u Bibinju, uz napomenu da ga je nakon napisa u Slobodnoj Dalmaciji nazvao načelnik općine Bruno Bugarija i dogovorio s njim sastanak radi rješavanja spora za lokalnu cestu koja prolazi preko njegove parcele.

I mi smo ponovno pokušali razgovarati s načelnikom Bugarijom, ali nam je njegova tajnica rekla da "danas nije tu", a na mobilni telefon nije se javljao.


Ivica NEVEŠĆANIN
Snimio: Jure Mišković / Hanza Media




POLICIJA UTVRĐUJE
Glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan zatražio je od druge policijske postaje očitovanje je li Vlade Fuzul u utorak ujutro imao sjekiru u rukama kada je došao na parcelu Grgura Madunića. Naime, policija je u utorak utvrdila da sjekire nije bilo, no u razgovoru za 'Slobodnu' Fuzul nam je otvoreno priznao da je imao sjekiru u rukama kad je došao do Madunića, jer sjekiru uvijek nosi sobom kad nešto radi, a taj dan je radio na održavanju okoliša kuće u kojoj žive njegova kćerka i brat.
- Policija provodi kriminalističku istragu zbog oštećenja tuđe stvari, odnosno sječe triju maslina i jedne voćke na parceli Grgura Madunića. Javnost će o rezultatima biti obaviještena nakon završteka istrage – kazao je glasnogovornik PU zadarske.
25. travanj 2024 18:53