StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: SUSRET ZADARSKOG NADBISKUPA I LOKALNIH VLASTI

Zrilić i Kalmeta pohvalili se Puljiću nikad većom zaposlenošću u gradu i županiji!

Piše Ines Grbić / Zadarska nadbiskupija
22. prosinca 2016. - 19:40
PC215227.JPG

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić održao je odvojene božićne susrete sa zadarskim županom Stipom Zrilićem i zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom u salonu Nadbiskupskog doma u Zadru u srijedu 21. prosinca.

Župan i gradonačelnik bili su u pratnji svojih suradnika. Na tom tradicionalnom susretu koji se svake godine održi naizmjence u zgradi Nadbiskupije odnosno vijećnicama razmijene božićnu i novogodišnju čestitku, a nadbiskup se upozna sa smjerovima razvoja zadarskog područja protekle godine.

Mons. Puljić je čestitao i zahvalio županu i gradonačelniku na svemu što čine za dobro čovjeka i za suradnju s Nadbiskupijom u mnogim socijalnim, kulturnim i znanstvenim programima. Poželio im je blagoslovljeno daljnje nastojanje. Crkva svjedoči svoju nazočnost u društvu, rekao je mons. Puljić, osvrnuvši se i na neke otpore u tom smislu.

„Tko je mislio da ćemo se morati 'boriti' s pojedinima u vlastitom narodu i da ćemo u vlastitoj, pluralnoj državi morati dokazivati što Crkva čini, da potvrdi autentičnost svog poslanja i ono što joj je dužnost i odgovornost i javno činiti. Dužnost je ne samo na hijerarhijskoj Crkvi, nego na osobit način na laicima koji se u ovim trenucima čine odlučujućima pokazati što znači biti kršćanin, vjernik, istinski rodoljub. Smatram izazovom da u tome uspijemo zajedničkim snagama, na dobro društva i naroda“ rekao je mons. Puljić na susretu sa županom Zrilićem.

Nadbiskup je županu i gradonačelniku poklonio knjigu Kompendij socijalnog nauka Crkve, Papinskog vijeća Iustitia et pax, u kojoj se govori o socijalnoj dimenziji Crkve u teoriji i praksi.

„Obrađuju se životne teme dostojanstva čovjeka, rada, obitelji, okoliša, solidarnosti. Crkva se oduvijek zauzima da društvo i država napreduju, što pokazuje i papa Franjo radikalnom opredijeljenošću za one kojima treba biti blizu. Papa Lav XIII. je sa socijalnim naukom počeo, a sv. Ivan Pavao II. nastavio, po čijem je nalogu i sastavljen kompendij“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da se u knjizi spominje i načelo supsidijarnosti koje je temelj ne samo političke, nego i crkvene i društvene stvarnosti u načinu djelovanja.

Naime, župan Zrilić je istaknuo značaj supsidijarnosti, u sklopu kojeg se načelno može promatrati i djelovanje lokalne samouprave.

„Samouprava je demokratski standard. Logika je da se ovlasti prenose na nižu razinu, što bliže građanima. Osporavati samoupravu govori o niskoj razini demokratske kulture. Svi skupa smo na istom zadatku i imamo suglasnost oko razvojnih ciljeva“ rekao je župan Zrilić, dodavši da je država visoko centralizirana, osobito financijski. Podsjetio je da je 2008. g. u županiji bila najuspješnija godina, uslijedila je kriza, a prošle godine gospodarski oporavak. Zaposlenih u županiji je najveći broj dosad, a ove je godine pretekao i najbolju 2008. g.

I gradonačelnik Kalmeta je istaknuo zadovoljstvo nikad većom zaposlenošću i nikad manju nezaposlenost u gradu. Trenutno je 2400 nezaposlenih u Zadru, iz godine u godinu je rast zaposlenosti od 15%. Grad Zadar je realizirao puno projekata i puno ih je u pripremi, a veliki dobitak za grad je obnova u Domovinskom ratu pogođene Kneževe palače.

U predstavljanju razvoja županije, nadbiskup je upoznat s podacima o porastu prerađivačke industrije, ne samo morske, ribe, sirana, nego je u ovoj godini najviše porastao metalo - prerađivački sektor. Nekad je trgovački sektor činio 24% ukupnog prihoda Zadarske županije, a sad je prerađivački sektor dosegao trgovinu.

Raste uzgoj ribe i njen izvoz vani, a samo je 1% mora u županiji pod koncesijom za uzgoj ribe. Čak 70% od ukupne marikulture u Hrvatskoj odvija se u Zadarskoj županiji. Župan Zrilić je istaknuo i nastojanje da se povežu znanstveni sektor i konkretno gospodarstvo. Centri kompetencija se povezuju sa znanošću na konkretnim stvarima.

Plavo-zeleni centar u Bibinjama doprinosi jačanju morskog centra, centar kreativne industrije na zadarskoj Relji će razvijati film, modu, dizajn, nove tehnoligije i informatiku. U poljoprivrednoj djelatnosti problem je usitnjenost posjeda. Veliki su troškovi a male zarade. Župan Zrilić je istaknuo pokretanje edukacijskog plana za poljoprivrednike u Zemuniku, da se pouče o sustavu navodnjavanja, plastenicima.

U županiji djeluje 7000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava. Ljude treba upoznati s činjenicom da u Zadru postoje tri razvojne agencije za pripremu projekata i davanje savjeta u izradi poslovnog plana s kojim bi se moglo aplicirati za sredstva europskih fondova. Turizam kao značajna djelatnost u Zadarskoj županiji obuhvaća 160.000 kreveta u županiji; 1200 ljudi se bavi turizmom, a prije nekoliko godina bilo ih je 2500. Ove je godine ostvareno 12 milijuna noćenja, milijun i pol dolazaka.

Zadarska županija u svom vlasništvu ima 65 ustanova: škole, zdravstvene ustanove, bolnice u Zadru, Biogradu i na Ugljanu, gimnaziju, Kazalište lutaka, Narodni muzej, 1200 km cesta i 110 luka. Sveukupno u svim tim ustanovama je oko 5000 zaposlenih.

Svi su sudionici dvaju susreta izrazili žaljenje zbog iseljavanja iz Hrvatske, ali i činjenicu da se mnogi nakon upuštanja u taj rizik vraćaju. U zadarskom području je veliki razvojni potencijal i dobri preduvjeti za ostanak te je nadbiskup zahvalio vlastima na trudu kojeg čine da se ljudima omoguće radna mjesta i poboljšava dostojanstveni životni standard.

23. travanj 2024 08:03