StoryEditorOCM
4 kantunaKALMETA TRAŽI IZMJENU ZAKONA

Grad želi graditi stanove za sveučilišne profesore, liječnike i sportaše

Piše P.O.
18. siječnja 2017. - 13:16
stanovi_crvene_kuce2-020916

Iz Zadra će biti pokrenuta inicijativa za dopunu Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Po tom Zakonu 55 posto sredstava od prodaje stanova ide u državni proračun, a preostalih 45 posto zadržava prodavatelj i može ih koristiti za rješavanje stambenih pitanja socijalno ugroženih osoba, isplatu vlasnicima stanova i osiguranje stanova nositeljima stanarskog prava.

Administracija gradonačelnika Božidara Kalmete sada Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja predlaže da se proširi namjena tih sredstava i to za gradnju stanova "ciljanim skupinama građana: sveučilišnim profesorima, liječnicima, školovanim osobama u deficitarnim zanimanjima, sportskim i kulturnim izvrsnicima i tome slično".

Kalmeta smatra da bi se na taj način "ostvarilo pozitivan efekt na očuvanju mladih obitelji i ostvarenju izvrsnosti kod ciljanih skupina građana", te bi se "vrednovali značajniji doprinosi društvu" i "zaustavio odljev mladih obitelji u inozemstvo". U Zadru je od 1998. godine socijalno ugroženim građanima dodijeljeno 178 novih stanova, a na listi prioriteta nalazi se 163 kandidata.

Iz gradske uprave je prema Ministarstvu državne imovine upućen zahtjev za dodjelu jedne od dvije parcele Ministarstva obrane na Crvenim kućama gdje je predviđena izgradnja stanova. MORH je "raspoložen" ustupiti jednu od dvije svoje parcele, ali se trenutno čeka odgovor, a sredstva za projektiranje i izgradnju 70-ak POS-ovih stanova su već osigurana, pa bi se, ako odgovor dođe uskoro, do ljeta moglo izraditi projekt i na jesen početi gradnju.

Na predjelu Crvenih kuća je Grad Zadar u izgradnju komunalne infrastrukture već utrošio oko 17 milijuna kuna.

P.O.

26. travanj 2024 06:33