StoryEditorOCM
4 kantunaZAKLJUČEN STEČAJ NAD NAUTA LAMJANOM, KHAN OSTAJE BEZ POZAMAŠNOG IZNOSA:

Razriješen je zbog neurednog poslovanja, ali je tražio nagradu od 640 tisuća kuna - sutkinja ga odbila!

20. siječnja 2017. - 20:10
lamjana14-150414

Nakon više od pet godina otkako je otvoren, sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Tina Grgas u petak je zaključila stečaj nad remontnim brodogradilištem Nauta Lamjana u Kalima. Stečajni plan bivšeg stečajnog upravitelja Aleina Khana napravljen je u svibnju, a izmijenjen i konačno prihvaćen u svibnju prošle godine

Trgovački je sud 9. siječnja naložio stečajnom upravitelju Damiru Šebetiću da namiri nesporne obveze stečajne mase, a za sporne pruži odgovarajuće jamstvo, što je stečajni upravitelj i napravio. U sporne obveze stečajne mase uvršteni su odvjetnički troškovi od čak 1,2 milijuna kuna za odvjetnički ured Dajane Bjedov i 30.000 kuna troškova Josipa Klišmanića koji je vještači poslovanje prijašnjeg stečajnog upravitelja Aleina Khana.

Istodobno, osigurana su i sredstva od čak 640.000 kuna, koliko je prethodni stečajni upravitelj Alein Khan tražio za isplatu nagrade s obzirom da je njegov stečajni plan prihvaćen, ali je Trgovački sud u srijedu odbio Khanov zahtjev za isplatu te nagrade držeći se zakonske odredbe po kojoj stečajni upravitelj nema pravo na nagradu ako je razriješen zbog neurednog obavljanja dužnosti.

Na tu odbijenicu, Khan je upitio žalbu o kojoj će odlučiti Visoki trgovački sud.

Khan je razriješen zbog samovoljne isplate troškova noćenja od 34.020 kuna, a odluka o zatvaranju stečajnog postupka donešena je bez obzira na to što je "u tijeku provođenje knjigovodstveno-financijskog vještačenja radi utvrđenja urednog obavljanja dužnosti prijašnjeg stečajnog upravitelja" jer to vještačenje po mišljenju sutkinje Grgas "nije od utjecaja na donošenje" rješenja o zatvaranju stečaja.

Po brojkama iz stečajnog plana, ukupna imovina Nauta Lamjane prelazi iznos od 25 milijuna kuna od čega najveći dio otpada na vrijednost zemljišta procijenjenog na 16,3 milijuna kuna. Financijska imovina se 17. siječnja sastojala od milijun i 367.469 kuna, 10.561 GBP, 162. 463 eura i 149.211 američkih dolara.

Vještačenje može trajati mjesecima

Financijsko vještačenje Khanovog poslovanja provodi vještak Josip Klišmanić, prvi čovjek zadarske FINA-e. Po sutkinji Grgas, radi se o zaista složenom vještačenju po čak pedesetak točaka, a procjenjuje se da bi vještačenje moglo potrajati i nekoliko mjeseci.

Khan je razriješen zbog neurednog poslovanja, ali ako financijskim vještačenjem bude utvrđeno i nesavjesno ili kriminalno poslovanje, vještačenje će iz Trgovačkog suda biti proslijeđeno Županijskom državnom odvjetniku.

22. travanj 2024 10:07