StoryEditorOCM
4 kantunaOTVOREN TREĆI TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL

Ministar turizma Gari Capelli: "Nije dobro predstavljati se kao jeftina nego, kao kvalitetna destinacija!"

1. veljače 2017. - 13:49
kolega_izlozba3-010217

Ovaj festival je najvažniji događaj u Hrvatskoj na kojem se predstavlja japanska kultura, a Japanci upoznaju vašu zemlju putem ovog događaja. Siguran sam da ljepote Jadrana mogu i hoće privući japanske turiste – rekao u srijedu u Zadru japanski veleposlanik Keiji Takiguchi na otvaranju 3.Tuna, Sushi&Wine festivala na svečanosti u Gradskoj loži.

Na otvaranju manifestacije koja traje sve do nedjelje i koja je ispunjena čitavim nizom različitih događanja, u čemu japanska gastromonija i jela od tune uzgojene u hrvatskih uzgajalištima ima najvažnije mjesto, bili su ministar turizma Gari Capelli, zadarski župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, a treći Festival otvorio je direktor TZ Zadar Ante Rados. U Gradskoj loži je tom prigodom otvorena izložba 'Izlov' kaljskog fotografa Danijela Kolege, s motivima iz uzgajališta tuna.

Na otvorenju su osim japanskog veleposlanika govorili i ministar turizma Capelli i gradonačelnik Kalmeta. Oni su imali samo riječi hvale za ovu manifestaciju. Capelli je istaknuo kako i zbog ovakvih događaja 'Hrvatska više nema turističku sezonu već turističku godinu'. Kazao je kako očekuje 'sjajnu turističku godinu jer je siječanj znatno premašio lanjski po broju dolazaka gostiju, a svi podaci o bukingu su na dvoznamenkastom rastu'. Istaknuo je kako je 'Hrvatska hit na Mediteranu i u svijetu, a da smo sve više prepoznati po kvaliteti, a ne po cijeni'.

U tom je stilu odgovorio i na kasnije novinarskog pitanje o posljedicama povećanja PDV-a:

- Nije dobro predstavljati se kao jeftina nego, kao kvalitetna destinacija – rekao je Capelli, te između ostaloga i najavio skorašnji aktivniji prelazak hrvatskog turizma na azijsko i osobito japansko tržište jer 'ti turisti putuju svih 12 mjeseci godišnje'.

Zadarski gradonačenik Kalmeta istaknuo je na otvaranju kako Zadar 'Japan gleda putem medija zbog ovog festivala' i da je uvjeren da će se ova manifestacija u sljedećih nekoliko godina sve više širiti. Tuna je već od ranije već povezala Zadar i njegovu, najribarskiju županiju, s Japanom jer gotovo svu proizvodnju tune izvozimo u Japan - rekao je.

 

Capelli: bit će promjena u Turističkoj zajednici Hrvatske

Nakon otvaranja 3.T,S&W Festivala u Zadru ministar turizma Gari Capelli, u razgovoru je s novinarima, mada među redovima, najavio skorašnju smjenu sadašnjeg direktora Turističke zajednice Hrvatske Ratomira Ivičića:

- O tome ćemo tek raspravljati, a je sigurno da će promjena u TZ Hrvatske biti.

Capelli je u Zadru najavio i da će prijedlog novog Zakona o turističkim zajednicama naći pred Saborom do kraja godine, te s tim u vezi i decentralizaciju od sredstava boravišne takse nakon čega bi lokalnim turističkim zajednicama ostajao veći dio tog kolača.

- Mijenjat ćemo i to da politika utječe na rad turističkih zajednica koje se moraju baviti destinacijskim menagmentom – rekao je Capelli – te najavio kako će u promociju hrvatskog turizma na sajmovima uključiti i hrvatske sportaše koji su poznati baš u zemlji u kojoj se održava sajam, odnosno tamo igraju, spomenuvši pri tom Perišića kao mogućeg turističkog manekena na tusitičkom sajmu u Torinu.

 

23. travanj 2024 12:26