StoryEditorOCM
4 kantunaHDZ JOŠ ČEKA S OBJAVOM SVOG KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA

"Nezavisna lista Božidara Kalmete?!" Tempirana bomba koje se boje i Plenković i Kalmeta

8. veljače 2017. - 13:00
okrugli_stol_dalic11-230117

Članovi zadarskog Gradskog odbora HDZ-a očekivali su da će u ponedjeljak navečer, nakon kratke rasprave, konačno izglasati ono što većina njih nesumnjivo želi i Andreju Plenkoviću poslati ime Božidara Kalmete kao svog kandidata za novi gradonačelnički mandat. Ali, mada se o pripremama za lokalne izbore razgovaralo, o kandidatu za gradonačelnika nitko nije ni zucnuo, a Kalmeta se uopće nije pojavio u Medulićevoj.

Nagađanja o tome hoće li Plenković pristati da Kalmeta s dvije pravomoćne optužnice bude stranački kandidat za gradonačelnika traju mjesecima, a temperatura je na tu temu posebno podgrijana nakon što je Zadar probio rok za dostavu prijedloga. Glavnom tajniku Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Plenkoviću su imena trebala biti na stolu do 3. veljače, ali je u Zadru taj datum interpretiran kao "instrukcija", a ne zapovijest.

Kalmeta je u svojstvu predsjednik Županijskog odbora rok poštivao, pa je ime Božidara Longina kao kandidata za župana na vrijeme otišlo u Zagreb, ali se nastavio muk s objavom gradonačelničkog kandidata. Predsjednik GO Joso Nekić je medijima izjavio da "taj 3. veljače nije Sveto pismo" i najavio da će GO svoju odluku sigurno donijeti do – "kraja mjeseca"?! To je, reče Nekić, odgovorno i ozbiljno traženje političke taktike kojom HDZ neće izgubiti izbore.

Odugovlačenje se shvatilo kao dodatno zatezanje konopca između Kalmete i Plenkovića, odmjeravanje snaga u tihom ratu živaca. Tada su mediji plasirali špekulaciju po kojoj je Kalmeta spreman, ako ga Plenković odbije, na izbore izaći kao nezavisni kandidat za gradonačelnika! Nekada bi takva teza u zadarskom HDZ-u bila dočekana na nož kao šištanje podmetnute tempirane bombe, ali se sada preko toga šutke prešlo, nikome nije palo na pamet pisati hitne demantije. Iz čega se može zaključiti da se nešto ipak događa.

Rasplet cijele te trakavice na čijem bi kraju Kalmeta bio nezavisni kandidat još uvijek spada u politički SF. Istina, o Kalmeti je Plenković davao kontradiktorne izjave, od one da više nije u kadru, do posljednje, kada je bio u Zadru, o "presumpciji nevinosti", ali Kalmeta kao nezavisni kandidat je dvostruko opasan i velik rizik. Kao "vojnik svoje stranke" Kalmeta nikada nije niti sanjao napustiti HDZ, a kamoli se kandidirati na suprotnoj strani s neizvjesnim brojem suradnika koji bi ga slijepo pratili u tu avanturu. Osim toga, "nezavisni Kalmeta" bi se, opterećen s dvije ozbiljne optužnice, našao na kudikamo većoj pravosudnoj vjetrometini. Plenkovićev rizik bi bio, manje vjerojatni potencijalni "gubitak Zadra" i kudikamo vjerojatnija poprilična distorzija lokalnog ogranka stranke. Plenković ima još jednu otežavajući okolnost: ako zaista ne želi Kalmetu kao kandidata, morao bi ići protiv uvjerljive većine članova Gradskog odbora čime bi HDZ-ova mantra da bez podrške baze nitko neće dobiti kandidituru bila definitivno pokopana.

Čak i pod pretpostavkom da su odnosi između njih dvojice zaista poprimili intenzitet napetosti o kojemu mediji špekuliraju, izglednijim se ishodom tog psihološkog rata čini postizanje dogovora i to do ponedjeljka kada se očekuje sjednica stranačkog Predsjedništva u Zagrebu. Sljedeći vikend je krajnji rok za navodnu igru "zatezanja konopca" – do tada se mora izjasniti Gradski odbor, postigli Kalmeta i Plenković dogovor ili ne.

Slučajno ili ne: prošlog ponedjeljka, kada se očekivala odluka Gradskog odbora, Kalmeta je bio u Zagrebu. Slučajno ili ne, sljedećeg ponedjeljka u Zagrebu bi, zbog dosegnute ravnoteže straha, trebalo očekivati – njegovo ime.

 

 

19. travanj 2024 23:13