StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI APSURDNI DETALJI KORNATSKE TRAGEDIJE

U zapisniku krivo navedena imena policajaca koji su provodili očevid, stvari vatrogasaca nisu ni izuzete za dokazni postupak?!

16. ožujka 2017. - 23:00
iskrcavanje_vatrogasaca_010

Vjerodostojnost zapisnika o očevidu kojeg je nakon tragedije na Kornatu sačinio istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Igor Ninić dovedena je u pitanje u četvrtak u nastavku ponovljenog suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici optuženom za stradavanje trinaest mladih vatrogasaca. Osim što je u tom zapisniku uneseno da su vještačene vatrogasna pumpa, prijenosna pumpa i kanistar za gorivo sa mjesta tragedije, a ne, kako se pokazalo, oni iz JVP-a Šibenik, u nastavku suđenja na Županijskom sudu u Zadru moglo se doznati i da je očevid obavljala druga ekipa policajaca od one iz zapisnika.


- Sa mnom nisu bili ti policajci, niti je točno da sam na Kornatu bio 30. kolovoza kako stoji u zapisniku o očevidu. To je krivo napisano. U to vrijeme nisam bio na Kornatu, već dan kasnije – kazao je Ivica Ercegovac, krim tehničar Policijske uprave Šibensko-kninske. Navode iz istog zapisnika da su u sklopu očevida vještačene pumpe i rezervoar za gorivo sa mjesta nesreće, opovrgnuo je njegov kolega iz Policijske uprave Šibensko-kninske Čedo Romanić posvjedočivši kako su u policiji zapravo vještačeni dostavljeni komparativni predmeti.

- Predmete koji su bili na mjestu stradavanja nisam vidio, pretpostavljam da su završili u Centru za vještačenje. Mi smo vještačili pumpe i rezervoar za gorivu koji su nam dostavljeni iz JVP-a Šibenik. Tvrdilo se, naime, da je iz tih predmeta curilo gorivo i da je to bio uzrok stradavanja. Obavio sam očevid kako bih utvrdio koliko stane goriva u rezervoar i druge podatke. Imali su uredne čepove i sve ostalo. Ne sjećam se dali sam radio očevid na pumpama i rezervoaru koji su izuzeti na mjestu stradavanja, a inače stojim kod zapisnika o očevidu - posvjedočio je Romanić.
Krim tehničar iz iste policije Zoran Mijat nije se mogao sjetiti jeli u šibenskoj policiji fotografirao predmete s mjesta događaja ili komparativne predmete dostavljene iz JVP-a Šibenik.


- Fotografirali smo masu predmeta. Dopuštam mogućnost da nismo fotografirali predmete s lica mjesta. Tada su fotografirali svi krim tehničari, odnosno oni koji su bili slobodni. No, sjećam se da sam kanistar za gorivo vidio uživo. Kanta je bila deformirana. Na njoj više nije bilo boje, a niti gumene brtve na poklopcu zatvarača. Imala je čep ali samo metalni dio. Stijenke su se bile proširile uslijed djelovanja neke sile - opisao je Mijat.

Kako se nadalje pokazalo, mjesto nesreće nije bilo snimljeno niti video kamerom, a kanistar za benzin i pumpe koje su vatrogasci nosili sa sobom, a za koje se sumnjalo da su bili uzrok njihove smrti, ostavljeni su na mjestu nesreće.
- Nakon dizanja mrtvih tijela vatrogasaca više ništa nisam fotografirao već sam pakirao predmete u za to predviđene kutije. Kanistar za benzin i pumpe su ostali tamo jer nitko nije rekao da su to važni predmeti. Oni su izuzeti idući dan- ispričao je Romanić.

Potvrdio je da nije postupljeno u cijelosti po naređenju unatoč tome što je sudac istrage Igor Ninić naložio da se još jednom pregleda šire lice mjesta, te da se sve što pronađe bude snimljeno i izuzeto radi utvrđivanja uzroka stradavanja vatrogasaca. Krim tehničar Ivica Ercegovac pojasnio je kako nije fotografirao 'baš svaki detalj na mjestu tragedije' jer mu to nitko nije rekao.

- Mogao sam to učiniti jer mi nitko nije zabranio. Naravno da bih to učinio da mi je netko rekao. Snimio bih čepove spremnika za gorivo i ostalo. No kako mi to nitko nije rekao nisam to smatrao neophodnim, zaključio je.
U cilju daljnjeg rasvjetljavanja uzroka i okolnosti tragedije na Kornatu, šibenski policajci koji su sudjelovali u očevidu prvi put su u četvrtak dali svoje iskaze na sudu. Suđenje se nastavlja u petak, 17. ožujka daljnjim saslušavanjem novih svjedoka koje je u ovom dijelu dokaznog postupka pozvao sudac Boris Radman.

18. travanj 2024 19:05