StoryEditorOCM
4 kantunaSUĐENJE BIVŠEM VOĐI TORNADA I KANDIDATU HSLS-A ZBOG PRIJETNJI NOVINARU

Boris Marin: "Ne znam zbog čega sam ovdje na sudu?"

Piše B.S.
4. travnja 2017. - 21:37
2_boro_postar2-240914

Početak suđenja bivšem vođi Tornada 55-godišnjem Borisu Marinu i kandidatu HSLS-a na predstojećim lokalnim izborima, poznatijem kao Bore Poštar, optuženom za kazneno djelo prijetnje, odgođeno je u utorak na neodređeno vrijeme nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru na zahtjev oštećenika u postupku, novinara Slobodne Dalmacije Ivice Nevešćanina, zatražilo izuzeće uređujućeg suca Tomislava Šimića.

Smatrajući da ne može objektivno provesti postupak, novinar je zatražio Šimićevo izuzeće jer je sudac u međuvremenu pokrenuo privatni parnični postupak protiv Slobodne Dalmacije u kojem traži naknadu štete zbog objave članka u Slobodnoj Dalmaciji i na portalu Zadarski.hr. Riječ je o članku u kojem se svojedobno pisalo o sukobu kojeg je sudac Šimić imao s odvjetnikom Božom Vrkićem. Šimić, naime, za nanijete mu duševne boli, od novine traži iznos od 170 tisuća kuna, i to zato što je prenijela dio Vrkićevih riječi na njegov račun, koje su prethodno bile objavljene u lokalnim novinama.

- Oštećenik smatra da uređujući sudac zbog osobnog spora kojeg ima sa njegovim poslodavcem Slobodnom Dalmacijom nije u mogućnosti provesti objektivno suđenje – izjavila je zastupnica optužbe Josipa Mileta, nakon konzultacije s oštećenikom. Naime, predstavnica odvjetništva nije ni znala za postojanje spora suca Šimića s medijskom kućom, što je sudac Šimić na početku suđenja sam priznao. Unatoč tome, Mileta je isprva prihvatila da Šimić ostane sudac u procesu, no nakon što je zatražila pauzu na zahtjev oštećenika, Mileta je promijenila stav i zatražila izuzeće suca. On se pak tome usprotivio tražeći da odvjetništvo 'konkretnije' obrazloži razloge izuzeća, ali je ipak donio rješenje da o njegovoj daljnoj ulozi u predmetu odluči predsjednica suda Ana Mišlov. Nakon toga bit će zakazan i novi datum rasprave.

Kazavši da mu nije jasno 'zbog čega je uopće na sudu', Boris Marin je ustvrdio da 'nema potrebe' za izuzećem suca Šimića,

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru Boris Marin se tereti da je 15. listopada 2015. oko 11 sati u Zadru na svom Facebook profilu reagirao na članak koji je prethodnog dana objavljen na portalu Zadarski.hr, a kojem je autor bio novinar Ivica Nevešćanin, inače šef Dopisništva "Slobodne Dalmacije" u Zadru i izvršni urednik portala Zadarski.hr. Nevešćanin je komentirao uvredljive riječi koje su navijači na košarkaškoj utakmici dovikivali njegovom kolegi, sportskom novinaru u istom Dopisništvu, samo zato što je vjerno prenio šovinističko skandiranje navijača Tornada na utakmici Zadar - Crvena zvezda.

Marina se tereti da je s namjerom da zastraši Nevešćanina, svjestan svog utjecaja na članove udruge navijača kojoj i sam pripada, objavio prijeteći sadržaj koji je kod oštećenika izazvao strah od mogućeg fizičkog napada, posebno u vezi mogućnosti daljnjeg obavljanja njegovog novinarskog posla. Naime, još u veljači 2015. godine nepoznati je član iste navijače skupine, na javnom mjestu u blizini dvorane na Višnjiku, ispisao grafit prijetećeg sadržaja također adresiran na Nevešćanina.

Osim što je Marin na svom facebook profilu Nevešćanina vrijeđao, nazivao pogrdnim imenima, zamjerio što nije rođeni Zadranin, poručio mu je, zajedno s istomišljenicima s kojima se fotografirao, da je "dogovor pa, novinar Nevešćanin iz Zadra leti ča..." te da "neće ostariti u Zadru".

24. travanj 2024 06:30