StoryEditorOCM
4 kantunaPOČELE PRIPREME ZA UVOĐENJE NOVOG POREZA

Popunite upitnik o svojoj nekretnini inače ćete plaćati veći iznos!

Piše AVŠ
5. travnja 2017. - 22:45
ZVONIK_STOSIJA11-300413.1

Na adrese brojnih Zadrana zadnjih su nekoliko dana počele stizati obavijesti iz Upravnog odjela Grada Zadra za komunalne djelatnosti u kojima se od njih traži da popune upitnik o nekretnini koju imaju u svom vlasništvu, njezinoj namjeni i stanju.

Iako je većina građana zbunjena ovim upitnikom, pogotovo što je rok za dostavu traženih podataka najkasnije 30. travnja, u Gradu doznajemo kako nema razloga za paniku jer je ovime započeta priprema za provođenje novog poreza na nekretnine koji će na snagu stupiti 1. siječnja iduće godine. Tada će, naime, sadašnju komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor u potpunosti zamijeniti novi, takozvani jednostavni porez koji će se obračunavati na ukupnu neto površinu nekretnine.

Tim porezom oporezivat će se stambeni i poslovni prostori, garaže, građevno zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti i neizgrađeno građevinsko zemljište. No, za razliku od komunalne naknade koja se bazirala na koeficijentu namjene i zone, novi porez uveo je još dva kriterija- stanje i dob nekretnine.

Zato na adrese građana sada i stižu spomenuti upiti koje moraju popuniti.

- Očekujemo da će krajem ovog i početkom idućeg tjedna sva kućanstva, zajedno s računima za komunalnu naknadu, dobiti obrasce za porez na nekretnine koji sadrži nove kategorije koje dosad nisu bili nužne poput dobi i stanja. Jedinice lokalne samouprave dužne su ustrojiti i voditi Evidenciju o nekretninama i poreznim obveznicima plaćanja poreza na nekretnine i zato je potrebno da građani popune obrazac koji se nalazi na poleđini- kaže Ivan Mijolović, pročelnik Odjela za financije Grada Zadra.

Porez na nekretnine će se obračunati kao umnožak površine i vrijednosti boda, koeficijenta zone, koeficijenta namjene i korektivnog koeficijenta, koeficijenta stanja i koeficijenta dobi. Područja zona u gradu, vrijednosti, koeficijente i rokove za plaćanje donijet će Gradsko vijeće i to najkasnije do 30. studenog 2017. godine. Za građane je najvažnije da dostave podatke do traženog roka jer, ukoliko to ne učine, Grad Zadar će samostalno utvrditi poreznu obvezu i to s najvišim koeficijentom za stanje i dob nekretnine. Popunjeni obrazac može se dostaviti osobno ili poštom u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti Grada Zadra, Narodni trg 1.

 

- Pri izradi nove evidencije nekretnina Gradu će od velike pomoći biti i baza podataka koje nam je dostavila Državna geodetska uprava, grafički prikaz iz digitalnog katastarskog plana i podaci o prostornim jedinicama, zgradama i kućnim brojevima. Uz to, ovih dana očekujemo baze podataka od Ministarstva graditeljstva, Ministarstva financija i Porezne uprave- kaže pročelnik Mijolović. Inače, komunalnom naknadom bilo je obuhvaćeno ukupno preko 37.500 objekata u Zadru, a u prošloj godini naplaćeno je 49.5 milijuna kuna.

20. travanj 2024 16:23