StoryEditorOCM
4 kantunaU RIVOLTU KOD UDINA

"Krila Oluje" u posjetu "Frecce Tricolori"

Piše Zadarski.hr
5. travnja 2017. - 19:30
krila_05042017_v

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva  i protuzračne obrane "Krila Oluje" posjetila je u utorak, 4. travnja 2017. akrobatsku grupu talijanskog ratnog zrakoplovstva "Frecce Tricolori" u zrakoplovnoj bazi u Rivoltu kod Udina.

"Krila Oluje" dočekali su i pozdravili zapovjednik talijanske akrobatske grupe "Frecce Tricolori" bojnik Mirco Caffelli te vođa grupe bojnik Gaetano Farina. Tijekom susreta razgovaralo se o nastavku suradnju dviju akrobatskih grupa te je izraženo obostrano zadovoljstvo idejom da se međusobni posjeti i uvježbavanje za sezonu nastupa organiziraju i idućih godina.
 
Tom prigodom, Krila Oluje i Frecce Tricolori izvele su zajedničke letove.
Tijekom dva trenažna leta „Krila Oluje“ u Rivoltu, piloti talijanske akrobatske grupe imali su priliku letjeti s hrvatskim kolegama u avionima Pilatus PC-9M, a također i piloti "Krila Oluje" letjeli su u avionima MB 339 tijekom trenažnih letova Frecce Tricolori u Zadru i  Rivoltu.
 
"Let do Rivolta s Pilatusima trajao je oko 45 minuta. Dočekani smo srdačno i prijateljski. Obje grupe nalaze se u završnoj fazi priprema za nastupnu sezonu i drago nam je što hrvatska publika u Zadru imala prigodu vidjeti pojedine segmente njihovog uvježbavanja. Posebnost našeg gostovanja, između ostalog, je i da su talijanske kolege imale priliku vidjeti po čemu je akrobatska grupa "Krila Oluje" prepoznata u svijetu te doživjeti naše manevre i elemente iz kabine Pilatusa PC-9M", iznio je dojmove nakon posjeta Darko Belančić.
 
"Provedena aktivnost je iznimno korisna za obje akrobatske grupe jer nam osigurava mogućnost uvježbavanja nastupa izvan matičnog aerodroma, te nas također priprema za nadolazeću sezonu kroz uvježbavanje planiranja i provedbe međunarodnih preleta. Ovakvi zajednički letovi te uvid u proces pripreme i analize letova otvara prostor za daljnje usavršavanje do sada korištenih procedura i tehnike izvođenja elemenata.  Iako se radi o različitom tipu aviona, sam pristup svim segmentima rada akrobatske grupe je vrlo sličan te je privilegija imati uvid u iskustvo koje su "FrecceTricolori" skupljali tijekom 57 godina postojanja", istaknuo je pukovnik Damir Barišič.

18. travanj 2024 05:22