StoryEditorOCM
4 kantunaDAVOR STIPANIĆ, VODIČ:

Predlažemo da Zadar konačno nešto zaradi od turističkih autobusa, ovo je kaos kojim se ugrožava sigurnost gostiju!

11. svibnja 2017. - 17:00
turisticki_autobusi2-050517

Davor Stipanić, turistički vodič s 37-godišnjim iskustvom u tom poslu, zajedno sa svojim kolegom vodičom Ivicom Škriljevečkim predložio je preko Udruženja obrtnika Zadra, reorganizaciju ulaska turističkih autobusa u staru gradsku jezgru Poluotok i prihvata turista koje se trenutno odvijaju na potpuno neprihvatljiv način, bolje reći – neorganizirano.

- Ovo sad nije nikakvo rješenje. Ovo je izrazito opasno jer se gosti iskrcavaju na prometnu cestu na Liburnskoj obali. Nezgodno je i stranim vozačima autobusa jer je to ulica bez kućnih brojeva, pa GPS tamo zapravo ne funkcionira. Oni moraju znati da se odmah nakon mosta moraju prestrojavati desno na linije gdje se nekad čekalo na trajekte. Ako se jedni gosti tamo iskrcavaju, drugi autobus iza njih kreće i vozi "kroz njih". Naš prijedlog je da mjesta iskrcaja i ukrcaja budu dva: Pozdrav Suncu i stara Tehnička škola i da se to naplaćuje jer je sada - mukte. Predlažemo da to bude 150 kuna po autobusu što je još uvijek više od mukte koliko je sada i ljudi koji to budu obavljali, svoju bi plaću zaradili. Ali da na tim mjestima nema zadržavanja već iskjljučivo ukrcaj-iskrcaj, a parking autobusa da bude na Autobusnom kolodvoru, na način da bude uključen u tu cijenu. Tako da se vozaču autobusa, u slučaju da ima ručak skupa s grupom na poluotoku, s Autobusnog kolodvora omogući besplatna karta za gradski bus da može doći do restorana i vrati se opet po svoj autobus – konkretan je Stipanić.

Ono čega se turistički vodiči i putničke agencije najviše užasavaju jest sigurnost iskrcaja gostiju koja je trenutno ugrožena. Najgore je što nitko trenutno ne vodi nikakav red oko turističkih autobusa. Do sada su dopisi poslani Upravnom odjelu za komunalne djelatosti Grada Zadra, Odsjeku za komunalno redstarstvo, MUP-u PU zadarska sektor prometne policije, Lučkoj upravi, Liburniji, tvrtki Obala i lučice, Turističkoj zajednici grada Zadra...

- Tražili smo da nam kažu tko je za to nadležan, a jedini interes pokazali su Obala i lučice kad smo govorili o naplati. Tada su odmah skočili iz lučke uprave "zašto samo 20 eura, gdje smo tu mi?" jer smo predlagali da se tih 20 eura dijeli Obali i lučicama zbog naplate i Liburniji zbog parkiranja na slobodnim peronima Autobusnog kolodvora koji ionako zjape prazni... Pa nek stave 30 eura i dijele s Lučkom upravom, samo da se uvede reda. Nećemo se mjeriti s Venecijom, ali tamo je ulaz 500 eura. U Dubrovniku je lani bilo 600 kuna, ove godine je čak 800, Firenza je 400 eura, Pisa 250 eura... Mi smo izgleda toliko bogati da baš ništa od toga ne naplaćujemo - zaključuje na kraju Stipanić nadajući se da će njihova, sasvim razumljiva rješenja, konačno netko i poslušati.


Lokacija kod stare Tehničke škole za autobuse je kao kupanje na rivi – niti je zabranjeno, niti je dozvoljeno. Od parkiranja na nekadašnjem autobusnom kolodvoru na Liburnskoj obali također se odustalo, a da nikada nismo saznali razlog. Treba razlikovati mjesto iskrcaja i ukrcaja od parkinga. Hrpu autobusa na jednom mjestu nije lijepo niti vidjeti u centru grada. Na Liburnskoj obali autobusi se ne bi smjeli zadržavati duže od 15 minuta, ali ih nitko ne tjera pa ih jednostavno ostave. Tamo stane osam autobusa i deveti ako dođe više nema gdje, pa se iskrcavaju na kolniku. Do sada se srećom nije ništa dogodilo, ali što ako se dogodi – upozorava Stipanić.
 
- Još nismo dobili odgovor od Gradske uprave u čijoj je uopće nadležnosti ovo pitanje, a kamoli da smo razgovarali o našim prijedlozima. Tko su redari koji bi to trebali regulirati, koja je lokacija predviđena za parkiranje autobusa, po kojim uvjetima? - pita se turistički vodič Ivica Škriljevečki.
 
Konkretni prijedlozi Sekcije turističkih vodiča za trajno određivanje mjesta susreta turistiĉkih vodiča i autobusnih grupa, idealna su za realizaciju razgleda većeg dijela Poluotoka koji bi započeo kod Pozdrava Suncu, a završio kod Trga pet bunara, omogućavajući turistima da obiđu veći dio znamenitosti grada Zadra, ujedno ih zadržavajući u staroj gradskoj jezgri kako bi se potencijalno i povećala potrošnja u ugostiteljskim i trgovačkim poslovnim subjektima.
22. travanj 2024 10:53