StoryEditorOCM
4 kantunaU SURADNJI S TEHNIČKIM VELEUČILIŠTEM U ZAGREBU

Zadar na jesen dobiva studij za obrazovanje IT stručnjaka!

Piše A. Vučetić Škrbić
16. svibnja 2017. - 23:05
it

Od iduće akademske godine u Zadru kreće novi studij Informacijskih tehnologija koji zajednički pokreću Sveučilište u Zadru i Tehničko veleučilište u Zagrebu, a već prvu godinu upisat će 40 izvanrednih studenata!

Impuls za pokretanje ovog prediplomskog stručnog studija, koji će već od jeseni obrazovati buduće IT stručnjake, stigao je s prave adrese, od uspješnih zadarskih tvrtki iz sektora informacijskih tehnologija koje su ovoj inicijativi zadarskog Sveučilišta dale i pismo podrške.

- Naše uspješne tvrtke već duže vrijeme imaju problem s pronalažnjem obrazovanog i stručnog kadra u ovom iznimno propulzivnom i vrlo uspješnom gospodarskom sektoru. S druge strane, kako do sada u Zadru nije bilo prilike za ovako stručno obrazovanje, mladi su Zadrani na školovanje uglavnom odlazili u Zagreb, gdje bi nakon završetka studija i tražili posao. Otvaranjem ovog studija otvara se za naše mlade IT stručnjake i potpuno nova perspektiva obrazovanja i ostanka u rodnog gradu, što je svakako i velika prednost za one koji su već zaposleni i žele se stručno obrazovati- kaže voditeljica Studija Informacijskih tehnologija dr.sc. Ljiljana Zekanović Korona.

Osim kao podrška, zadarske tvrtke bit će uključene i u sam proces obrazovanja, što kroz praktičnu nastavu koja će na ovom studiju biti značajno zastupljena, što kroz stipendiranje najboljih kadrova. Od 40 izvanrednih studenata, koliko će ukupno biti mjesta za upis na prvu godinu, njih 30 upisat će se preko državne mature i već se preko portala "Postani student" mogu prijaviti za ovaj studij. Ostalih deset mjesta predviđeno je za studente starije od 25 godina preko razredbenog postupka. Budući da zadarsko Sveuučilište preko svojih kadrova ne može u potpunosti pokriti potrebe ovakvo stručnog studija, taj će dio posla biti prepušten predavačima s Tehničkog veleučilišta iz Zagreba pa će se kolegiji izvoditi zajedničkim snagama.

Njihovi kadrovi jako dobro kotiraju na tržištu rada i zato očekujemo da će i naš studij biti jednako uspješan- kaže dr.sc. Korona Zekanović.

Prvo javno predstavljanje ovog studija bit će danas, u srijedu, na godišnjoj konferenciji programera "Google extended" koja se ove godine organizira u Zadru dok će projekt službeno biti predstavljen krajem mjeseca na konferenciji koju zajednički organiziraju Sveučilište u Zadru i Tehničko veleučilište iz Zagreba.

25. travanj 2024 05:42