StoryEditorOCM
4 kantunaOBRTNICI POSTAVILI PET PREDIZBORNIH ZAHTJEVA

Što mislite, tko im je od kandidata za gradonačelnika Zadra uopće odgovorio?

Piše M. Kalajžić
17. svibnja 2017. - 21:51
malta

Udruženje obrtnika Zadar obratilo se prije izbora kandidatima za osvajanje buduće lokalne vlast sa zahtjevima koji se odnose na poslovanje i njihov daljnji opstanak, a nas je zanimalo tko je od kandidata uopće odgovorio obrtnicima, a tko ostao "suzdržan", odnosno ignorirao njihove zahtjeve.

Udruženje obrtnika okuplja oko dvije tisuće članova na području Zadra koji zapošljavaju više od 7 tisuća ljudi. Od kandidata za osvajanje vlasti u Zadru zatražili su potporu oko otkupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra, povoljnijih uvjeta zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada, određivanja adekvatnih mjesta susreta turističkih vodiča sa autobusnim grupama, unificiranja reklamnih natpisa u povijesnoj jezgri, te izmjene regulative o zabrani građevinskih radova u turistiĉkoj sezoni i o ulasku građevinskih vozila na Poluotok, kao i problematike otočnih poduzetnika.

Predsjednika Udruženja obrtnika Zadar Mladena Maltu pitali smo tko je obrtnicima odgovorio na javno postavljene zahtjeve, evo što nam je rekao:

- Dobili smo dva odgovora, jedan od kandidatkinje za gradonačelnicu Zadra koalicije Akcije mladih i Mosta nezavisnih lista mr.sc. Marjane Botić, a drugi od Nina Dellavie, kandidata HSLS-a za gradonačelnika Zadra. Zahvalio bih se tim dvjema opcijama koje su nam odgovorile. Od drugih nismo dobili nikakav odgovor što nas je iznenadilo jer smo očekivali da će odgovoriti kako će barem razmotriti zahtjeve, jer nije bilo potrebe da nam itko obećava bilo što. U situaciji kad se država digla na noge zbog velikih poput Agrokora i ostalih, na male obrte nitko se ne obazire iako krajnjim naporima opstaju na tržištu. Nažalost zabrinjavajuće je za sve koji žele obnašati vlast, ne dotaknuti se više od dvije tisuće obrtnika koji pripadaju gradu Zadru i njihovih zaposlenika i obitelji koji bi čine veliku snagu i nešto bi trebali značiti u razvoju grada – istaknuo je Malta.

Evo što su obrtnicima poručili oni koji su se odazvali njihovim zahtjevima:

- Smatram da je obrtništvo i malo i srednje poduzetništvo najžilaviji dio našeg društva, koje je međutim u ovom društvu podređenom kriminalno-interesnim skupinama, vrlo teško pritisnuto i ne daje mu se šansa razviti sukladno potencijalu koji ima. Smatram zato da se zdravo poduzetništvo mora posebno uvažavati kao prvog sugovornika po pitanju gospodarstva našeg grada i osobito ga pažljivo podržavati u zajedničkim nastojanjima da ozdravimo Grad i gospodarstvo. Interesantno mi je bilo vidjeti da se točke u velikoj mjeri podudaraju sa gospodarskim programom Akcije mladih i Mosta, a izdvajam točke koje sam u suradnji sa kolegama većinom samostalno sastavila tijekom rada u Županijskoj skupštini kao obična oporbena vijećnica: Odluke o subvenciji Zadarske županije u cijeni karte na redovnim brzim i trajektnim linijama za putnike koji ne ostvaruju subvencije po drugim osnovama i Odluke o uspostavljanju objedinjene informativne točke za informiranja poduzetnika i poduzetnika početnika na području Zadarske županije - odgovorila je, među ostalim, Marjana Botić.

- Zahtjevi zadarskih obrtnika u skladu su s našim programom i načelno ih podržavamo. Dapače iznimno cijenimo rad Obrtničke komore Zadra – Udruženja obrtnika Zadar na obrazovanju, promoviranju i poboljšanju uvjeta poslovanja naših obrtnika. Ako budemo sudjelovali u budućoj vlasti, inzistirat ćemo na javnoj raspravi o svim navedenim prijedlozima, kako bi čuli glas građana, što se posebno odnosi na osjetljivu temu građevinskih radova u turističkoj sezoni. No nećemo se zaustaviti na tome, tražit ćemo još povoljnije uvjete poslovanja obrtnika i malih poduzetnika, smanjenje nameta u poslovanju, prilagodbe školskih programa potrebama biznisu, poticanje strateških djelatnosti i samozapošljavanja... - odgovorio je Nino Dellavia.

18. travanj 2024 22:08