FOTO: POGLEDAJTE KAKO DANAS IZGLEDA BIVŠI VOJNI KOMPLEKS NA VOŠTARNICI Zapušteno ruglo u centru grada dobiva novo lice

FOTO: POGLEDAJTE KAKO DANAS IZGLEDA BIVŠI VOJNI KOMPLEKS NA VOŠTARNICI

Na ulazu u zadarsku Gradsku knjižnicu u ponedjeljak je postavljena jedna glasačka kutija. Sasvim neobično, budući da smo novog gradonačelnika izabrali još u nedjelju. Na sadržaju ovog glasačkog listića građani Zadra sada se po prvi put mogu izjasniti kakav sadržaj žele na prostoru bivše vojarne Stjepana Radića. Taj prostor od nevjerojatnih 5,6 hektara u širem centru grada Zadra danas je gradsko ruglo, sramotno zapušteno i devastirano, puno smeća i izvora zaraze, no ne i bez života. Zahvaljujući građanskim inicijativama i udrugama civilnog društva, taj nekada sadržajno i hortikulturno osmišljen vojni kompleks u bivšoj Oreškovićevoj danas udomljava gradsku nezavisnu scenu, no uvjeti u kojima se ti sadržaji odvijaju daleko su od prihvatljivih.

Buduća namjena ovog kompleksa ponovno je aktualizirana nedavnim dolaskom ministra državne imovine Gorana Marića koji je, baš ispred jednog od zapuštenih zdanja, par dana prije izbora, javno obećao kako će do kraja godine bivša vojarna biti stavljena u pogon. U toj velikoj crvenoj zgradi iza Gradske knjižnice, na kojoj nije ostalo ništa osim hrpe smeća i oronule fasade, trebao bi biti budući Centar za mlade, no, to je tek jedan od ukupno 16 objekata u tom kompleksu. Što će biti s ostalim zgradama i tko će im biti novi stanari, trebali bi svojim prijedlozima odlučiti i oni kojima će ti objekti služiti- sami građani. Naime, postavljanje glasačke kutije dio je aktivnosti "Vojarna narodu! Projektiraj svoj kvart" koja se provodi u sklopu projekta "Zelena transformacija- građanska partipacija", a iza svega stoji udruga "Eko-Zadar".

- Prema prostornom planu uređenja taj prostor spada u zonu javne i društvene namjene, a urbanističkim planom uređenja, koji se tek treba donijeti, odredit će se konačni sadržaj svih zgrada koje se tamo nalaze. Zato ovom inicijativom građane želimo aktivno uključiti u planiranje budućnosti tog iznimno velikog prostora koji, nasuprot komercijalizaciji i "štekatizaciji" stare gradske jezgre i njezinog zelenila, predstavlja potencijalno novo gradsko središte s besplatnim "zelenim" sadržajima- kaže nam Nives Rogoznica, voditeljica ovog projekta.

Rezultati izjašnjavanja građana bit će predstavljeni na javnoj tribini sredinom lipnja u zgradi nekadašnje vojne menze koja danas udomljava skate park. Upravo ovaj prostor i obližnja Nigdjezemska, civilna inicijativa okupljena oko prostora bivše kotlovnice koju su zadnje dvije godine "zauzeli" i sami uredili dva su primjera kako bi se ostale zgrade mogle prenamijeti u javni sadržaj kakvog Zadru, kao studentskom gradu, sada kronično nedostaje.

- Gradu problem stvara činjenica je da sve to još uvijek državna imovina i bez službene predaje tog kompleksa u gradsko vlasništvo, ne možemo puno napraviti. Međutim, Grad ne stoji skrštenih ruku i za Centar za mlade, za koji suglanost imamo već sedam godina, preko milijun kuna uložili smo samo u projektnu dokumentaciju. Realizacija tog velikog projekta, teškog preko 40 milijuna kuna, na dobrom je putu jer je Grad dobio 35 milijuna eura kroz ITU instrument, odakle ćemo usmjeriti dio sredstava- kaže Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove u Gradu Zadru.

 

Zanimljiv i iscrpan glasački listić

Na poleđini glasačkog listića nalazi se prikaz prostora ove bivše vojarne na kojem su zgrade i površine označene brojevima, te je navedena njihova aktualna namjena ili sadržaj. Na dijelu listića namijenjenom za izjašnjavanje, pored brojeva kojim su označene zgrade i površine, građani/ke pozvani su upisati sadržaje za koje bi željeli da se realiziraju na svakoj pojedinoj lokaciji. Osim toga, postavljeno je i pitanje "Jeste li za uklanjanje žičanih ograda koje priječe pješački prolaz unutar kompleksa bivše vojarne?"

 

Festival KvartArt 

Dok smo obilazili prostor kompleksa zatekli smo nekoliko radnika Nasada kako uređuju zapušteno zelenilo. Kako doznajemo, razlog ovog "šminkanja" je festival KvartArt koji Grad Zadar početkom lipnja organizira na prostoru bivše vojarne. Festival će trajati 17 dana te će obuhvatiti različita događanja urbane kulture poput radionica, koncerata, a sve sa svrhom oživljavanja tog prostora.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

EKSKLUZIVNI VIDEO&FOTO: NOVI BRUTALNI NAPAD NA GOSTE U ZADRU Grupa muškaraca u noćnom klubu 'Opera' pretukla dvojicu tamnoputih američkih gej vojnika koji su twerkali na podiju! Napadnuti: Doslovno smo spašavali život! Pomogla nam je jedna domaća djevojka, ona je sada naš anđeo!

Grupa muškaraca u noćnom klubu 'Opera' pretukla dvojicu tamnoputih američkih gej vojnika koji su twerkali na podiju! Napadnuti: Doslovno smo spašavali život! Pomogla nam je jedna domaća djevojka, ona je sada naš anđeo!
Dvojica tamnoputih vojnika američkih zračnih snaga brutalno su pretučena u subotu navečer u zadarskom noćno...
Grupa muškaraca u noćnom klubu 'Opera' pretukla dvojicu tamnoputih američkih gej vojnika koji su twerkali na podiju! Napadnuti: Doslovno smo spašavali život! Pomogla nam je jedna domaća djevojka, ona je sada naš anđeo!

KOMENTAR: KOLIKO IH JE KOJI SU UVJERENI DA JE 'MALA UŽIVALA' I 'SAMA TO TRAŽILA'? Na skalama Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio u šumu. Bilo ih je pet ili šest. To grupno silovanje nitko nije prijavio.

Na skalama Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio u šumu. Bilo ih je pet ili šest. To grupno silovanje nitko nije prijavio.
Na skalama šibenske Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio na Šubićevac. Bilo ih...
Na skalama Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio u šumu. Bilo ih je pet ili šest. To grupno silovanje nitko nije prijavio.

DOGODILO SE: ZADRANIN J.K. NA TRGOVAČKOM SUDU POBIJEDIO GRADSKU TVRTKU Naplata parkinga od Jazina do vrha Poluotoka je nezakonita – to je pomorsko dobro, a „Obala i lučice” nemaju ni koncesiju ni koncesijsko odobrenje!

Naplata parkinga od Jazina do vrha Poluotoka je nezakonita – to je pomorsko dobro, a „Obala i lučice” nemaju ni koncesiju ni koncesijsko odobrenje!
Sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Tina Grgas donijela je prije nekoliko dana presudu kojom je naplata parkinga od...
Naplata parkinga od Jazina do vrha Poluotoka je nezakonita – to je pomorsko dobro, a „Obala i lučice” nemaju ni koncesiju ni koncesijsko odobrenje!