OVO SU ZADARSKI GENIJALCI NOVE GENERACIJE Pitoni kreirali e-dnevnik za nastavnike

OVO SU ZADARSKI GENIJALCI NOVE GENERACIJE

Večer prije, petorica srednjoškolaca preko mobitela se, onako usput, dogovore kako bi se mogli prijaviti na natjecanje za najbolju aplikaciju koje počinje, pazite sad, sutra ujutro. I stvarno, pojave se, i to bez mentora, kao od šale naprave aplikaciju za ocjenjivanje profesora, oduševe žiri i pobijede na Hackathon natjecanju koje se u sklopu konferencije Google I/O Extended održalo u zadarskom Arsenalu.

Petorica mladih genijalaca s početka ove priče su zadarski gimnazijaci - Lorenco Lisica, Manuel Lonić, Miro Sekula, Krešimir Bošnjak i Jakov Vuica - četiri Bibinjca i jedan Zadranin ili "Pitoni", kako su nazvali svoj pobjednički tim. Poznaju se iz djetinjstva, svi dijele ljubav prema računalima i matematici, a najmlađi među njima je Lorenzo, koji ide u drugi razred Gimnazije Frane Petrića, popularni zadarski MIOC. Ostala četvorica pohađaju Gimaziju Jurja Barakovića i svi su "trećaši". Za sebe kažu da su "samouki programeri".

- Istina, nismo imali nikakvu pripremu. Večer prije, oko 11 sati, preko poruka smo se dogovorili da se prijavimo i pokušamo, sami bez mentora. Ujutro, kada smo došli na natjecanje, u našoj početničkoj klasi bilo je predloženo nekoliko tema na koje se mogla raditi aplikacija, a mi smo odabrali "kako unaprijediti obrazovanje". Palo nam je na pamet kako bismo mogli napraviti aplikaciju u kojoj bi učenici mogli ocjenjivati svoje profesore, odnosno njihovo predavanje nakon svakog sata, i to posebno sadržaj gradiva te izvedbu.

Na ovaj način, prateći komentare, profesori bi imali uvid u to kako učenici vide njihov rad, tako da mogu reagirati i promijeniti neka svoja predavanja ako vide da je to potrebno. S druge strane, ti podaci bi i Ministarstvu obrazovanja mogli jako dobro koristiti pri izradi kurikuluma u nastavi. A to bi ujedno značilo i unaprjeđenje obrazovanja, točno kako je glasila tema našeg natjecanja - kaže nam Lorenco.

Od ideje do realizacije trebalo im je 20-ak sati. Bilo je tu puno razgovora, dogovora i crtanja po papiru, ali kako su sva petorica dobri poznavatelji programskog jezika Python (otuda im i ekipno ime), rad na "projektu o.p." bio im je više igra nego težak zadatak. Reakcije stručnog žirija bile su odlične.

- Baš smo bili ponosni. Inače smo svi dobri u informatici, volimo računala i programiranje, ali ovo je ipak bilo pravo natjecanje na velikoj IT konferenciji i puno nam znači pobijediti. Usput smo guštali i igrali se - kažu nam ovi vrijedni i talentirani momci koji su u manje od jednog dana, koliko su imali na raspolaganju, razvili aplikaciju koja je dostupna njihovim kolegama. Uz male modifikacije, uskoro će biti dostupna i profesorima koji će, u ponešto reduciranoj verziji, moći pratiti komentare na svoja predavanja i, ako se za tim pokaže potreba, unaprijediti ih i mijenjati po sugestijama učenika.

A Pitoni su, kao osvajači glavne nagrade, dobili i pet tisuća kuna. Što će s njima, pitamo Lorenca.

- Pravedno podijeliti. Nas pet, svakom po tisuću. Mi zadovoljni.

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije