StoryEditorOCM
4 kantunaRADNICI CROATIA ZADAR LINEA TRAŽE SMJENU STEČAJNOG UPRAVITELJ I PRIJETE BLOKADOM

"Ako Frane Negro ne može, mi ćemo prodati pola kolodvora u Benkovcu i isplatiti otpremnine!"

30. svibnja 2017. - 16:37
croatialine2-300517_resize.JPG

Ako stečajni upravitelj Frane Negro ne može prodati pola kolodvora u Benkovcu, neka to prepusti sindikatu i mi ćemo ga sigurno u kratkom roku prodati i radnicima isplatiti otpremnine za koje im Criatia Zadar Line duguje pet milijuna kuna. To je jedino realno rješenje u agoniji tvrtke koja je u stečaj otišla još 2000. godine, poručila je skupina od šest radnika nekadašnjeg zadarskog prijevoznika okupljena ispred zgrade SSSH. Stečaj nad CZL je otvoren 2000. godine i zatvoren je 2011. godine, a od tada se vodi postupak oko stečajne mase, podsjetili su radnici.

-U trenutku otvaranja stečaja bilo ih je 90, dosada ih je 20 umrlo, ali njihove obitelji imaju pravo na njihove otpremnine. Postupak oko stečajne mase traje već šest godina, stečajni upravitelj Frane Negro vodio je sporove s Gradom Zadrom oko starog kolodvora, te oko vlasništva nad kolodvorom u Obrovcu i s Čazmom zbog tvorničkog kruga, ali od toga neće biti nikakve koristi. Negro je prije godinu dana obećao isplatu otpremnina "ako bude novca", a sada tražimo njegovu smjenu i razmišljamo o kaznenoj prijavi protiv njega, izjavio je Vedran Uranija ispred SSSH.

Zadnja nada radnika CZL-a je prodaja pola kolodvora u Benkovcu kojega vlasnički po pola dijele s Gradom Benkovcem. Ako njihova traženja budu zanemarena, bivši radnici CZL-a najavljuju blokadu benkovačkog kolodvora sve dok ga stečajac ne proda. Imamo za to primjer jer je sindikat svojedobno prodao 12.000 strojeva Bagata radi isplate otpremnina jer uprava to nije napravila, naveo je Uranija smatrajući da stečajevi predugo traju zbog sporosti pravosuđa.

-Unatoč pljačkama i devastaciji, kao da se vodi računa samo o interesima banaka i kapitala, za radnike nitko ne mari, pa ni država. Pozivamo premijera Plenkovića da se uključi u ovaj i druge stečajeve koji predugo traju, jer radnici moraju biti briga države koja je od njih digla ruke, kazao je Uranija.

-Razočarani smo, poniženi i prevareni od hrvatskog pravosuđa koje nije ni "p" od pravosuđa i poštenja. Kao da su u CZL radili roboti, a ne ljudi!? Iza Frane Negra svuda ostaje "spaljena zemlja", a prije mjesec i pol dana nam je rekao da od naših zahtjeva "nema ništa, da "zaboravimo i odemo kući". Ne vjerujemo više hrvatskim institucijama, obratit ćemo se Strazburu, rekao je Predrag Dušević, nekadašnji sindikalist propale zadarske tvrtke.

24. travanj 2024 06:51