StoryEditorOCM
4 kantunaRANO JUTROS STANARE NA POLAČIŠĆU PROBUDIO POŽAR

Izgorjela stara baraka na zemljištu vrijednom 3,9 milijuna eura!

Piše M.K., I.I., A.F.
8. lipnja 2017. - 20:10
pozar3-080617

U četvrtak rano ujutro veliki požar uznemirio je stanare u uvali Jazine. Pokraj stambene zgrade na adresi Kralja Petra Svačića na Polačišću planula je trošna prizemnica u kojoj navodno nije bilo nikoga. Baraka je počela gorjeti oko četiri sati, a vatra je, tvrde stanari, umalo zahvatila automobile na susjednom parkiralištu. Baraka je potpuno izgorjela, a stanarima Svačićeve poznata je kao mjesto na kojem se već duže vrijeme sastaju beskućnici.

- U zoru sam čula nekakvo pucketanje i miris dima. Pogledala sam vani i vidjela da gori u blizini zgrade. Počela sam zatvarati sve prozore po stanu, nisam uopće htjela izlaziti na balkon da vidim što se točno događa - ispričala nam je mlada stanarka zgrade ispred koje je požar buktio gotovo dva sata. Kaže da je to mjesto poznato kao okupljalište beskućnika, narkomana i pijanaca.

Prije nekoliko tjedana, prema pričama stanara, policija je bila upozorena da se tu okupljaju svakojaki likovi, no unatoč upozorenjima, policija nije ništa poduzela jer, kako su rekli, nisu narušavali javni red i mir. U zadarskoj policiji kažu kako su policajci tada postupili prema pravilima - izišli su na teren na poziv stanara, ali nisu postupali jer nitko od beskućnika nije prekršio zakon. S tim se ne bi složili stanari zgrade koji nam nisu htjeli reći kako se zovu.

- Ma to vam je poznato kao mjesto di se nalaze narkomani i pijanci. Tko zna šta se tu desilo? Možda su oni palili, a možda je izgorilo i od cigarete. Pa vidite kako to izgleda, užgalo bi se i od jedne iskre na ovim vrućinama – rekla nam je jedna starija stanarka i uputila nas na sugovornika koji pokraj zapaljene barake ima garažu.

- Negdje oko četiri sata probudila me suluda zvonjava. U snu sam otvorio vrata kad ono susjeda, govori mi da mi gori garaža. Brzo sam pohitao na prozor koji gleda prema trošnoj kući i mojoj garaži u kojoj se nalazio motor. Primjetio sam da gori samo stara baraka, - rekao nam je vlasnik garaže koju požar na sreću nije zahvatio.

Dojavu o požaru vatrogasci su dobili u 4.05 sati, a vatru su ugasili tek iza šest. U gašenju su sudjelovala četiri vatrogasna vozila i osam vatrogasaca. Kako doznajemo iz PU Zadarske vlasnik barake se još uvijek ne zna, a počinjena je samo materijalna šteta. Opasnosti za ljude nije bilo, no još uvijek nije utvrđena sumnja da bi se radilo o kaznenom djelu.

Baraka na zemljištu vrijednom 3,9 milijuna eura!
Teren na kojem se nalazila baraka u vlasništvu je tvrke "Centar projekt" zadarskog poduzetnika Mladena Ninčevića. Teren površine 8412 kvadrata Ninčević je 2009. kupio na javnom natječaju od Grada Zadra za 3,9 milijuna eura s namjenom da njemu izgradi hotel. Ispostavilo se, međutim, da Grad Zadar Ninčeviću nije prodao "čisto" zemljište jer su Ninčevića ubrzo tužili stanari susjedne zgrade u Svačićevoj za ometanja posjeda. Dio terena koji je Ninčević platio 465 eura po četvornom metru stanari su proglasili svojim odnosno dijelom kuće u kojoj stanuju i gdje oduvijek parkiraju automobile. Unatoč višekratnim pokušajima do dogovora između stanara, Grada Zadra i Ninčevića nije došlo, pa su pokrenuti sudski postupci koji su blokirali izgradnju hotela, a Ninčevića financijski dodatno opteretili. - Ne znam što se dogodilo jer nisam u Zadru, ali prema vašim riječima neosporno se radi o baraci koja je na mom zemljištu. Nitko me zbog toga iz policije nije zvao – kazao nam je Ninčević.
26. travanj 2024 18:02