StoryEditorOCM
4 kantunaSVEUČILIŠTE U ZADRU OPET IZGUBILO SUDSKU BITKU PROTIV PROF. ROGOŠIĆA

Zbog dva nezakonita otkaza moraju mu isplatiti 2 mil. kuna, a rektoricu Vican proziva da je lažno izabrana u znanstvena zvanja!

22. lipnja 2017. - 16:00
rogošić_

"Zbog dva nezakonita otkaza koja sam dobio, Sveučilište u Zadru odnosno državni proračun, oštećeni su za dva milijuna kuna na ime mojih zaostalih bruto plaća" kaže prof. dr. Jozo Rogošić, bivši pročelnik Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilištu u Zadru nakon što je dobio pravomoćnu presudu protiv institucije u kojoj radi zbog drugog nezakonitog otkaza.

Prvi i to izvanredni otkaz ugovora o radu profesor Rogošić je dobio 27. prosinca 2013. godine od tadašnjeg rektora Ante Uglešića zbog navodnog angažiranja nekih profesora iz Mostara na svom odsjeku, odnosno rada na crno. Profesor Rogošić je tužio Sveučilište i dobio pravomoćnu presudu u svoju korist, nakon čega je vraćen na posao uz isplatu oko milijun kuna zaostalih plaća.

- Dobio sam zaostale plaće, ali i ne sve što je Sveučilište trebalo ispoštovati prema meni. Nisam odmah vraćen na mjesto pročelnika odjela, nisu mi bili vraćeni ni svi moji predmeti, a plaća mi je manja 3000 kuna nego prije. Po toj stavci duguju mi još oko 100 tisuća kuna – govori danas profesor Rogošić koji inače živi u Splitu, a na Sveučilište u Zadru došao je 2006. na poziv prvog rektora Damira Magaša da ustroji odjel mediteranske poljoprivrede.

Na tom je odjelu radio sve do listopada 2016. godine kada je dobio drugi otkaz. Ovaj put "osobno uvjetovan otkaz" dala mu je nova rektorica Dijana Vican.

- Iz takve formulacije otkaza proizlazi da sam otkaz sam skrivio, iako se radi o nezakonitom otkazu. Takvi se otkazi daju u slučaju nesposobnosti za rad, a ja sam otkaz dobio jer sam se prijavio na javni natječaj za izbor u trajno zvanje redovnog profesora. Na natječaju sam dobio pozitivno mišljenje stručnog povjerenstva jer ispunjavam svih 12 uvjeta rektorskog zbora, a potrebno je ispuniti šest. Tu je odluku potom potvrdilo vijeće Odjela, no na stručnom područnom vijeću sveučilišta, koje inače samo formalno potvrđuje odluke prethodnih tijela, sve je zapelo. Kolege s mog odjela koje su jučer glasale za mene, sada su, pod pritiskom ljudi iz uprave sveučilišta, promijenili mišljenje. Od 25 članova vijeća njih čak 24 je bilo suzdržano na glasovanju, a jedna kolegica s mog odjela, Janja Filipi, bila je protiv. Iako je vijeće prema pravilniku moglo donijeti odluku sa natpolovičnom većinom glasova, rektorica je tu situaciju iskoristila da mi da otkaz – govori profesor Rogošić.

Nakon što je po drugi put sudskom odlukom vraćen na posao prije dva tjedna atmosfera je, kaže, užasna. Još mu nisu vraćeni ni predmeti ni prostorije, a izbjegava se i raspisati natječaj za njegov izbor u trajno zvanje redovnog profesora.

Profesor Rogošić tvrdi da iza njegovog potpuno nezakonitog progona stoji spletka i interesna veza između bivšeg rektora Ante Uglešića, njegove prorektorice i današnje rektorice Dijane Vican te bivšeg i sadašnjeg prorektora Josipa Faričića. Naglašava da je sve počelo kad je za svog zamjenika na Odjelu umjesto Slavena Zjalića, kojeg je tu doveo i zaposlio, htio imenovati Ivana Župana. Na njega su potom krenuli s otkazima, a profesor Zjalić je u međuvremenu postao prorektor.

- Osim toga, a da apsurd bude veći, drugi otkaz mi je dala rektorica Vican koju sam prijavio matičnom odboru za znanost, nacionalnom vijeću za znanost i Ministarstvu znanosti jer je lažno izabrana u viša nastavna zvanja: docenta, izvanrednog te redovnog profesora. To je lako provjeriti svima preko internetske baze znanstvenih radova svih sveučilišnih nastavnika u Hrvatskoj iz koje je razvidno da Dijana Vican nema dovoljno znanstvenih radova za napredovanje u zvanja koja je stekla. Za to odgovornost snose i svi oni koji su joj ta zvanja omogučili – tvrdi profesor Rogošić inzistirajući da u potpunosti objavimo ove njegove riječi jer za njih, kaže, ima dokaze.

Rektoricu zadarskog sveučilišta Dijanu Vican zatekli smo su vožnji prema Splitu.
- Kolega Rogošić ima poslodavca koji mu je riješio sva pitanja koja postavlja – odgovara rektorica na Rogošićeve optužbe da sveučilište prema njemu nije do kraj ispunilo sudske odluke.

- Mene u viša zvanja ne biraju agronomi i biotehnolozi nego stručnjaci u području društvenih znanosti iz polja pedagogije. Poštujem sudske odluke jer sam legalist, ali i odluke Senata koji je iznad mene. Odluke koje donosi Senat ja sam dužna poštovati – zaključila je na kraju rektorica Dijana Vican.

26. travanj 2024 21:02