StoryEditorOCM
4 kantunaMINISTARSTVO DRŽAVNE IMOVINE RASPISALO NATJEČAJ

Nova namještaljka? U Zadru se za direktora Zračne luke traži osoba bez iskustva u zrakoplovnoj djelatnosti!

Piše Ana Vučetić Škrbić
28. lipnja 2017. - 22:54
ZRACNA_LUKA_ZADAR8-060708_thumb

Prošlu srijedu, 21. lipnja, u Narodnim novinama objavljen javni je natječaj za direktora Zračne luke Zadar (ZLZ), a dva dana kasnije oglašen je i na web stranicama zadarskog aerodroma.

Natječaj koji je rapisalo Ministarstvo državne imovine otvoren je 15 dana, a u uvjetima se traži diploma pravne, ekonomske, prometne ili tehničke struke uz najmanje deset godina radnog iskustva u struci, od kojih je najmanje pet godina na rukovodećim položajima.Također, traži se znanje engleskog jezika potvrda o nekažnjavanju i provođenju istrage.

No, razliku od ostala tri aerodroma koji su isto vrijeme oglasili natječaj za čelnu osobu, Zračna luka Zadar jedina od novog direktora ne traži da ima pet godina radnog iskustva u zrakoplovnoj djelatnosti!
Iako je baš taj poseban uvjet, zbog specifične djelatnosti zračnih luka, na inicijativu Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo upisan kao nužnost u društvene ugovore svih domaćih aerodroma, u slučaju Zračne luke Zadar ta je odredba naprosto izbrisana.

Taj presedan dogodio se na skupštini ZLZ još krajem ožujka kada su predstavnici lokalnih suvlasnika, sada već bivši zadarski župan Stipe Zrilić, Krešimir Karamarko u ime Grada Zadra te Ivica Šarić, načelnik Općine Zemunik Donji inzistirali na tome da zadarski aerodrom jedini u Hrvatskoj za direktora može izabrati osobu bez ijednog dana iskustva u zrakoplovnoj djelatnosti. Službeno objašnjenje bilo je kako "aerodrom nije zračna nego zemaljska djelatnost zbog čega poznavanje zrakoplovne djelatnosti nije nužno". Iako je pomoćnik ministra prometa Jure Šarić bio protiv ovakve odluke, bio je u manjini i prijedlog je na kraju prošao jednoglasno.

Razni kandidati

Tri mjeseca kasnije, natječaj je raspisan pod spomenutim uvjetima što je otvorilo put raznim nagađanjima za koga se namješta mjesto direktora ZLZ. Štovše, gradom kruži čak i anonimni letak s potencijalnim imenima novih direktora, pozivajući na istragu "zbog namještanja visoko pozicioniranog i dobro plaćenog mjesta za nesposobne uhljebe". Kao kandidat se prvo, ali neosnovano, spominjao bivši župan, ali on kao dužnosnik godinu dana nakon prestanka dužnosti ne smije prihvatiti imenovanje ili radni odnos kod pravne osobe s kojom je u vrijeme mandata bio u poslovnom odnosu.

Osim njega, u igri su još imena jednog gradskog pročelnika, sina jednog suca i člana uprave nekoliko zadarskih poduzeća. Jedina sigurna kandidatkinja za sada je Irena Ćosić, sadašnja direktorica, koja je potvrdila kako se javila na natječaj i predala sve tražene dokumente, uključujući i sada nepotrebni uvjet o pet godina rukovodećeg mjesta u zrakoplovnoj djelatnosti.

Nakon zaključenja natječaja, sve kandidate čeka razgovor u Ministarstvu državne imovine, a jedan od članova u komisiji za izbor bit će iz Ministarstva prometa. To će, očekuje se, biti otegotna okolnost za kandidate bez ikakvog znanja iz područja zrakoplovne djelatnosti, pogotovo što se ova godine mora dovršiti proces takozvane certifikacije aerodroma odnosno obaviti konverzija svjedodžbe o sposobnosti operatora aerodroma za obavljanje prihvata i otpreme zrakoplova, putnika, prtljage i robe u domacem i medjunarodnom javnom zračnom prometu, i to sukladno uredbi Europske unije.

Kako će netko bez prakse i znanja o međunarodnoj i domaćoj regulativi zračnog prometa provesti tako zahtjevan i opsežan posao budući da i direktori u toj konverziji, kao odgovorne osobe operatora aerodroma, podliježu ishodjenju odgovarajuceg certifikata od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, ostaje za vidjeti nakon što se natečaj zaključi. Bit će to za tjedan dana, 5. srpnja.
 

26. travanj 2024 16:54