StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ZRAČNOJ LUCI PRIVREMENA RULNICA

Uskoro kreće iskop umjetnog tunela - direktno će povezati Zemunik i Zadar, a moguće je da avioni dobiju i vijadukt!

Piše M. Kalajžić
30. lipnja 2017. - 12:49
zemunik14-280617_resize.JPG

Zračna luka Zadar dobila je ovih dana – još jednu rulnicu. Zapravo - privremenu rulnicu, kojom će zrakoplovi ići od stajanke do piste kad krene prokop velikog podvožnjaka na spojnoj dionici između DC422 i ŽC6040, ispod nekadašnje ceste koja je povezivala Zemunik sa Zadrom preko rulne staze Zračne luke Zadar.

Zbog toga je zadarski aerodrom bio poznat i jedinstven u svijetu, jer bi na cesti rampe zaustavljale promet vozila kad bi se rulnicom kretao – avion. Opet će zadarska Zračna luka biti posebna u svijetu, jer će umjesto ceste preko rulnice imati – podvožnjak ispod rulnice, što opet malo koji aerodrom na svijetu ima. Zapravo, postoji slična situacija u Parizu gdje ispod aerodroma ide željeznica. U poznatom filmu Bourneov identitet postoji scena gdje glavni junak ide cestom dok iznad njega prolazi avion. Možda će neki novi film za motiv svoje scene imati zadarski aerodrom ispod kojega će voziti automobili dok poviše budu prolazili avioni.

Projekt izgradnje podvožnjaka vrijedan 33 milijuna kuna (s PDV-om) za naručitelja Hrvatske ceste izvodi tvrtka Colas iz Varaždina koja je započela s uvođenjem u posao u ožujku ove godine, a predviđeni završetak radova trebao bi biti u rujnu 2018. godine. Trenutno je to najveći infrastrukturni zahvat u Zadarskoj županiji kojega vodi glavni inženjer gradilišta dipl. ing. građ. Marko Zjačić.

Cjelokupni projekt smo zamislili u tri tehnološke faze. Prva je izrada privremene rulne staze kojom bi se omogućilo avionima pristup od piste do stajanke dok se budu izvodili radovi na prokopu podvožnjaka koji bi presjecao postojeću rulnu stazu. Do danas smo napravili cijelu privremenu rulnu stazu, a sad smo u dosta teškoj proceduri predaje te rulne staze aerodromu. Radi se o kompliciranoj proceduru jer sve zrakoplovne agencije u i kompanije u svijetu moraju biti upoznate s tim promjenama... To traje već mjesec dana, a radove smo izvodili svega dva mjeseca. Paralelno s tim tražimo da nas puste u drugi segment, barem dio, da počnemo s iskopom podusjeka sa zadarske strane s neophodnim izmještanjem svih instalacija, a to su sve: od vodovoda, telekomunikacija, struje... Sve je to upalo i u nezgodno vrijeme glavne turističke sezone, ali s obzirom da je rok izvođenja radova 18 mjeseci, mislim da ćemo sve stići na vrijeme jer smo trenutno 15-tak dana ispred roka – ističe Zjačić dok obilazimo novu rulnicu koju od zračne luke dijeli samo žičana ograda.

Stojimo na mjestu kud je vodila stara cesta preko rulnice prema Zemuniku. Upravo će tom trasom, ali ispod površine kolnika, podvožnjakom, opet cesta spajati Zadar i Zemunik, što će za Zemuničane značiti veliko olakšanje jer su godinama, od zatvaranja ceste preko Zračne luke, osjećali prometnu izoliranost. Kada se prokopa usijek za podvožnjak i poviše opet izgradi rulnica, privremena rulna staza morat će se srušiti što će zapravo biti i šteta, pa postoji ideja da ona ostane iznad izlaska iz podvožnjaka u obliku "vijadukta za avione" što bi tek predstavljalo pravu atrakciju u svijetu, jer bi Zračna luka Zadar imala tunel, odnosno podvožnjak i - vijadukt.

Radove u Zračnoj luci izvođači su "napali" s moćnom mehanizacijom i ljudstvom – od najvećeg i najnovijeg finišera u državi, do 6 – 7 valjaka, 15-tak šlepera i 50 do 60 ljudi za vrijeme najintenzivnijih radova. Gradilište je odvojeno ogradom od Zračne luke prema pravilnicima o sigurnosti zračnog prometa.

Za nas će značiti jako puno kad se cestom opet direktno povežemo sa Zadrom. Više nas se neće zaobilaziti u prometu i to će puno značiti za naš razvoj. Ovo je do sad bilo nespretno riješeno s brzom cestom koja nije bila predviđena za lokalnu vožnju, a niti s izlazom na Murvicu preko Smokovića cestom koja jednostavno nije sposobna primiti toliki promet zbog čega su se na toj dionici često događale opasne prometne nesreće. Ta će se cesta rasteretiti kad se opet povežemo direktno sa Zadrom. Osim toga dobro je i za samu Zračnu luku da ima i alternativni kolski prilaz, a ne samo jedan kao do sada koji bi u slučaju neke blokade ili prekida prometa ostavio Zračnu luku izoliranom. Malo je tko uopće vjerovao da će Zemunik opet dobiti nekadašnju cestu, ali pokazalo se da to nisu bile samo prazne priče i da je njena izgradnja opravdana. Uskoro ćemo za Zadar opet direktno, ali ne preko račne luke već – ispod nje, zaključuje načelnik Općine Zemunik Ivica Šarić.
 

Naručitelj izgradnje podvožnjaka na spojnoj dionici između DC422 i ŽC6040 ispod rulne staze Zračne luke Zadar su Hrvatske ceste d.o.o., a izvođač je tvrtka Colas Hrvatska d.d. Varaždin. Vrijednost ugovora bez pdv-a iznosi 26.648.153 kuna, a s pdv-om 33.310.191 kuna. Početak radova je 22. ožujka 2017. godine, a predviđeni završetak 22. rujna 2018. godine. Duljina prometnice je 444,36 metara, servisni put 135 metara, duljina umjetnog tunela 116,26 metara, duljina privremene rulnice 292,04 metara. Količina iskopa je 40 tisuća kubičnih metara, količina betona je 5.200 kubičnih metara, količina armature 800 tona, a količina asfalta 50 tisuća kvadratnih metara.
16. travanj 2024 01:21