StoryEditorOCM
4 kantunaMETALNI OBRAČUN U ZADARSKOJ OKOLICI

Tila i Bobo ukrali 150 kilograma aluminija, pa napali vlasnika šakama i palicom

Piše B.S.
5. srpnja 2017. - 00:05
zelezo

Otac desetero djece iz Vukojevaca, 44-godišnji P.A. zvani Tila, "vlasnik" jedanaest pravomoćnih presuda, na Općinskom sudu u Zadru još jednom je kažnjen, ovaj put zbog krađe 150 kilograma aluminija 17. veljače u Dragama pokraj Zadra.

Uz neuvjetovani dio kazne zatvora od šest mjeseci, Tila je osuđen na uvjetnu kaznu osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od pet godina, dok je njegov kompanjon, 22-godišnji S.A. iz istog mjesta, poznat kao Bobo, dobio uvjetnu kaznu od devet mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine. Tijekom suđenja obojica su priznali kazneno djelo, a optuženi su da su 17. veljače oko 14 sati u Dragama iz neograđenog dvorišta u vlasništvu Z. B. uzeli aluminijske profile teške oko 150 kilograma i vrijedne oko četiri tisuće kuna.

Nakon što su utovarili plijen i otišli ubrzo je došlo i do incidenta s vlasnikom aluminija koji je od njih, nakon što ih je pronašao, zatražio da mu ga vrate. Tada mu je Tila iznenada šakom zadao snažan udarac u predjelu usta, uslijed čega je Z.B. pao na tlo. Bobo je potom uzeo metalnu šipku i njome u nekoliko navrata zamahnuo prema njemu, no on je izbjegao te udarce. U jednom trenutku palicu je podignuo i u zrak usmjerivši je prema njegovoj glavi, no u zadavanju kobnog udarca spriječio ga je A. M., uhvativši šipku svojim rukama. Tila je mu je potom prednjim dijelom teretnjaka udario u stražnji dio njegovog automobila nakon čega je pobjegao zajedno s 22-godišnjakom.

- Kada sam im rekao da je to moj aluminij dobio sam udarac šakom od kojeg sam izgubio ravnotežu i pao. To je bilo toliko brzo da ni sam ne znam tko me je udario ni kako sam pao, to se dogodilo nenadano, totalno me je zateklo. Kada sam se osvijestio i digao, vidio sam da mlađi drži metalnu šipku. Počeo je mahati tom šipkom a ja sam se branio, izbjegavao da me udari. U to je doletio radnik kojeg u mjestu zovu Pujo i koji me obranio od napada tom šipkom. Oni su tada pobjegli nazad u kombi i odvezli se - posvjedočio je na sudu vlasnik aluminija koji je u vrijeme krađe bio kod susjeda kada ga je na telefon nazvao mlađi sin te mu rekao da je dvojac pokupio aluminij, te ga odvezao kombijem.

Prilikom individualizacije i odmjeravanja kazne sud je kao olakotnu okolnost kod prvooptuženog 44-godišnjaka cijenio osobne prilike i to da je otac šestero maloljetne djece, a kao otegotno činjenicu do je sada pravomoćno osuđivan u čak jedanaest navrata, među ostalim i za istovrsna kaznena djela kao što su ova navedena u optužnici - krađa, teška krađa, teška tjelesna ozljeda - više puta, što ukazuje da se radi o osobi koja je kontinuirano od 1999. godine u sukobu sa zakonom. U slučaju drugokrivljenog 22-godišnjaka sud je kao olakotnu okolnost cijenio prethodnu neosuđivanost, a otegotnih okolnosti mu nije našao.

15. travanj 2024 22:17