StoryEditorOCM
4 kantunaALARMANTNO: ZADARSKA BOLNICA U PET GODINA OSTALA BEZ 43 LIJEČNIKA

Branko Dukić traži dozvolu da može operirati i dok je gradonačelnik!

Piše Iva Ivanac
5. srpnja 2017. - 17:39
bolnica_press2-050717

- Od 2012. godine Opću bolnicu Zadar napustila su 43 liječnika, a u prvih šest mjeseci ove godine već njih pet - rekao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar na konferenciji za medije koja je održana u srijedu u Zadru.

Veliki problem s kojim se posljednjih godina nosi zadarska bolnica jest nedostatak stručnog kadra, a i ove godine se događa ista stvar. Iako je do sada prazna mjesta i veliko kadrovsko osiromašenje bolnica uspijevala popuniti sa specijalizantima, mladi liječnici jednostavno nisu zainteresirani za specijalizacije u OB Zadar. Posljednja iz bolnice otišle su pedijatrica dr. Nataša Skitarelić i dr. Ilona Kovač s psihijatrije, a svoj odlazak je najavila i dr. Vesna Šimić s onkologije.

- Problem je u tome što mladi u posljednje vrijeme žele lakše specijalizacije, poput dermatologije, okulistike i fizikalne medicine kako bi nakon toga mogli otvoriti privatne ordinacije. Isto tako odlaze iz profesionalnih razloga u nadi za boljim usavršavanjem u nekoj drugoj bolnici – kazao je dr. Karuc dodajući kako se na teže specijalizacije poput kirurigije, ginekologije ili hitne medicine nitko ne javlja.

Uz to što mladi liječnici biraju lakše grane medicine za svoju specijalizaciju, veliki dio nije iz Zadra pa tako nakon što odrade ugovornu obvezu, odlaze iz bolnice.

Zadarska Opća bolnica bi se tako uskoro mogla naći u problemu iako je u proljeće ove godine bila na prvom mjestu u Hrvatskoj po indeksu kvalitete usluge. Do kraja ove godine planiraju raspisati 15 specijalizacija.

- Teoretski se može očekivati da će nam pasti broj usluga i da će se liste čekanja produljiti, a na specijalizacije se nitko ne javlja – istknuo je Karuc i za primjer dao natječaj iz hitne medicine gdje se već dva puta raspisao natječaj za tri mlada liječnika, a nitko se dosada nije javio.

- Za gotovog liječnika treba vam pet do šest godina, a za primanje specijalizanta oko šest mjeseci od trenutka raspisivanja natječaja. A kada vam liječnik odlazi, to obično bude naglo i imate svega mjesec dana vremena za zamjenu, što je uglavnom nemoguće s obzirom na stanje u struci - zaključio je dr. Karuc.

Na mjestu voditelja ginekologije, umjesto Branka Dukića, došao je riječki ginekolog Stanislav Rupčić, koji će pokrivati operativne zahvate dok ministarstvo ne donese odluku može li Dukić kao gradonačeklnik i dalje obavljati operativne zahvate kao vanjski suradnik.

18. travanj 2024 02:57