StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA MARASKA DOBILA VRIJEDAN CERTIFIKAT

S halal proizvodima osigurali smo proboj na tržišta muslimanskog svijeta

Piše Iva Ivanac
12. srpnja 2017. - 17:43

Zadarskoj tvrtki Maraska d.d. u srijedu je svečano dodijeljen halal certifikat, posebna oznaka kvalitete koji im otvara vrata prema tržištima muslimanskog svijeta. Rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić uručio je certifikat komercijalnom direktoru tvrtke Maraska Marku Zovku.

- Ovaj certifikat smo dodijelili poznatom brendu u Hrvatskoj, a i šire. Njihova se kvaliteta ovim činom zasigurno podiže na novu razinu, jer čim se uspostavlja jedan od sustava kontrole u nekoj tvrtki, podiže se razina kvalitete proizvoda ili usluga – rekao je Dugonjić i dodao kako u Centru za certificiranje halal proizvoda bilježe sve veći broj zahtjeva tvrtki, hotelijera, kozmetičkih i farmaceutskih kuća kako bi izašli na rastuća tržišta.

- Drago mi je da smo uspjeli zadovoljiti sve kriterije za dobivanje certifikata čime smo potvrdili poznatu kvalitetu Maraske. Tržišta koja zahtijevaju halal certifikat su nam iznimno važna i na njima konstantno želimo biti prisutni. Inače izvozimo u preko 20 zemalja u svijetu tako da je ovaj certifikat jedna lijepa nadogradnja naše priče – rekao je Marko Zovko i dodao kako je jedan kontejner Maraskinih proizvoda već spreman i čeka na isporuku u Saudijsku Arabiju.

Na Bliski istok se sada izvoze Maraskini proizvodi iz kategorije sokova i nektara, a vjeruju da će jedan od najprodavanijh proizvoda biti i voćni sirup Amarena kojim se, kako su istaknuli, "višnja maraška vraća kući".

- Smatra se da autohtona dalmatinska višnja maraška vuče korjene s Bliskog istoka tako da možemo reći da je maraška našla svoj put prema doma i sada se vraća u obliku vrhunskog proizvoda – istaknuo je Natko Ivković, voditelj odjela marketinga tvrtke Maraska d.d.

Dugonjić je za kraj još jednom čestitao tvrtki i timu koji je radio na zahtjevima uvođenja halal certifikata jer, kako je rekao, oni nekada nisu jednostavni.

- Ovo je 96. halal certifikat u Hrvatskoj što našu zemlju svrstava u zemlju sa sve većim brojem proizvođača. Potrebno je ispuniti veliki broj zahtjeva po pitanju sirovine i proizvodnje, također se zahtijeva veća komunikacija s dobavljačima te je potrebno pribavljanje velikog broja dokumentacije. Tvrtka Maraska je zadovoljila tri halal standarda, hrvatski halal standard registriran u hrvatskom zavodu za norme, ali ste isto tako zadovoljili kompletne standarde za Bliski istok – kazao je Dugonjić ističući kako su im vrata sad u potpunosti otvorena za zemlje Bliskog istoka. Ostalo je u rukama marketinga da se svim svojim aktivnostima uključe na halal tržište i povećaju prodaju.

Halal certifikat istaknut na proizvodu ili ugostiteljskom objektu vrlo je važan u muslimanskom svijetu jer vjernici mogu biti sigurni da konzumiraju prehrambene proizvode koji su pripremljeni u skladu s njihovim običajima.

 

17. travanj 2024 15:07