StoryEditorOCM
4 kantunaZAGREB ODLUČUJE

Pet kandidata za direktora Zračne luke, a samo ih je troje pozvano na razgovor

Piše Ana Vučetić Škrbić
20. srpnja 2017. - 12:20
aerodrom

Natječaj za novog direktora Zračne luke Zadar je zatvoren.

Troje kandidata pozvano je na razgovor u Ministarstvo državne imovine, a sada je poznato i svih pet koliko ih se javilo za to radno mjesto. Uz sadašnju direktoricu Irenu Ćosić, koja nam je sama potvrdila da se ponovno kandidirala za tu funkciju, svoje prijave na natječaj predali su još Josip Klišmanić, sada direktor zadarske Fine, Tin Kozarić, direktor zadarske tvrtke "Aero standard", te dvojica djelatnika Zračne luke Zadar. Jedan je Ivan Skelin, rukovoditelj Sektora prihvata i opreme, te Zlatko Brkljača, voditelj Službe trgovine, no, kako doznajemo, njih dvojica nisu pozvana na razgovor u Zagreb.
Razlog je vjerojatno u tome što nemaju potrebne uvjete za direktorsko mjesto jer se u natječaju tražila diploma pravne, ekonomske, prometne ili tehničke struke uz najmanje deset godina radnog iskustva u struci, od kojih je najmanje pet godina na rukovodećim položajima. Također, traži se znanje engleskog jezika i potvrda o nekažnjavanju i provođenju istrage.

Može i izvan struke

No, za razliku od svih drugih aerodroma u Hrvatskoj, budućem direktoru Zračne luke Zadar nije potrebno pet godina radnog iskustva u zrakoplovnoj djelatnosti jer je ta odredba na traženje predstavnika Grada, Županije i Općine Zemunik u ožujku ove godine izbačena iz ugovora uz službeno objašnjenje kako "aerodrom nije zračna, nego zemaljska djelatnost, zbog čega poznavanje zrakoplovne djelatnosti nije nužno".


Time je na natječaj otvoren put i onim kandidatima koji ne dolaze iz struke, što je u zadarskoj javnosti odmah izazvalo sumnje u to da se direktorsko mjesto namješta nekome bez iskustva. Na razgovoru u Zagrebu kandidate za novog direktora ili direktoricu Zračne luke intervjuirali su pomoćnik ministra prometa Jure Šarić i državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić, a kad će odluka o izboru, još se ne zna. Naime, trenutačno su u tijeku i izbori čelnih ljudi drugih hrvatskih zračnih luka, a odluke donosi Vlada na prijedlog Povjerenstva za strateška državna poduzeća. Mandat sadašnjoj direktorici zadarskog aerodroma Ireni Ćosić, koja je na rok od šest mjeseci imenovana na zatvorenom dijelu sjednice Vlade u ožujku ove godine, istječe u rujnu.

25. travanj 2024 00:12