StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO HRABRA REPORTAŽA NA PLUS 40 

Zadrani se rashlađuju vodom, lepezama, autosugestijom, ali hit su - prijenosni ventilatori! 

Piše Ana FRANIĆ i Karmen MILETIĆ
2. kolovoza 2017. - 20:06
zadar_vrucina14-020817

Ljeto je u punom jeku, turisti su preplavili ulice grada, žamor odjekuje sa svih strana, na svakom kantunu se nešto događa, a živa u termometru se iz dana u dan sve više penje. Prema upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda, stigao je novi toplinski val koji će biti izraženiji i dugotrajniji od dosadašnjih. Svakom najavom novog toplinskog udara stižu različita upozorenja, preporuke i savjeti kako se s njima nositi. Svatko ima svoj recept za preživljavanje, netko juri prema plaži i u moru traži rashlađenje u svakom slobodnom trenutku, a netko se drži one poznate "Ne izlazi iz kuće ako baš ne moraš!".

Za potrebe reportaže odlučili smo zanemariti preporuke i po najvećem zvizdanu, u podne, napraviti đir po gradu i vidjeti kako se građani nose s tim. Sladoled ili voda, lepeze, šeširi i marame, neizostavni su motivi šetača zadarskih ulica, ali definitivni hit su - prijenosni ventilatori s kojim smo uočili više azijskih gostiju kako hodaju i usput se ugodno rashlađuju. Naša glavna oprema bila je boca vode u jednoj ruci i termometar u drugoj.

Iz znatiželje smo prvo izmjerili temperaturu s prozora redakcije na Narodnom trgu i živa se popela do visokih 35 Celzijevih stupnjeva, a termometar je bio u hladu!

Zatim smo krenuli prema Trgu pet bunara na kojem je u hladu izmjereno također 35 stupnjava, a nakon pet minuta na suncu, termometar je pokazao vrtoglavih 40 Celzijevaca.

– Zar ne vidite kako mi je?! Sezona se mora odraditi i vrijeme je takvo kakvo je. Čini mi se da je iz dana u dan sve gore. Samo treba izdržati! – rekao nam je Tonči, ugostiteljski radnik u Svaroga na Pet bunara čiji je jedini recept piti dovoljno tekućine.

– Pogrešno je na ovim vrućinama piti hladna pića, pogotovo hladno pivo. Moramo se ugledati na Arapske zemlje u kojima su temperature još veće. Oni se rashlađuju vrućim čajem koji snižava temperaturu tijela. Meni je lako jer se mnogo znojim i to me hladi – rekao nam je Splićanin Ivan kojeg smo zatekli na stepenicama crkve Sv. Šime.
Nastavili smo svoj obilazak prema Narodnog trgu i na suncu izmjerili rekordni 41 stupanj. Trg je bio neuobičajeno prazan, tek pokoji turist i osoblje obližnjih kafića. U prolazu smo sreli 53-godišnjeg zadarskog voditelja i animatora, Igora Jelinića poznatijeg kaoTota.

– Znamo što nam donosi ljeto i samo se na to treba psihički pripremiti. Ljudi su čangrizavi, zimi im je hladno, a ljeti vruće! Za izlazak iz kuće u ovu uru najvažnije je uzeti kapu, sunčane naočale i bijelu majicu koja ne privlači toplinu, a navečer kad sunce malo padne baciti se u more, savjetuje Toto.
Lavicu Mirjanu s velikim slamnatim šeširom primjetili smo šetajući Kalelargom. Ona smatra da je najbolji lijek za vrućine – autosugestija.

– Rođena sam usred ljeta i lav sam po horoskopu. Zato mi ove temperature ne padaju teško. Sebi ne treba govoriti "Eh, što je vruće" već "Eh, što mi ovo vrijeme paše" i uskladiti se s tim – jednostavno će Mirjana.
Tijekom jednoipolsatne šetnje po suncu, pokušali smo primijeniti Mirjanin savjet, ali nam i nije baš puno pomogao. Vrlo vjerojatno autosugestija ne pomaže ni sezonskim radnicima koji su zbog posla primorani izlagati se suncu po čak deset sati dnevno poput Anite. Ona prodaje suvenire sa štandova na Forumu gdje smo na suncu izmjerili 40 stupnjeva.

– Obavezna oprema mi je lepeza i litre i litre vode, bez toga ne idem nikuda! Mislim da ovo nije vrhunac i da će biti još gore, a baš neki dan sam čula grupu španjolskih turista kako se žale na klimu. Ako je njima vruće kako je tek nama?!
Ljetnu patrolu već vidno ošamućeni suncem nastavili smo preko Rive do Morskih orgulja gdje je bilo malo podnošljivije jer je puhao ugodan povjetarac, a termometar je pokazivao ugodnih 32 stupnja.

– Naoružani smo kremama za sunčanje, šeširima, laganom odjećom i vodom. Ništa nas ne može iznenaditi – osim možda kiše – kroz smijeh nam je rekao ZagrepčaninDragan dodajući kako je na kontinentu još gore.
Rijetki su oni kojima vrućine uopće ne smetaju, čak naprotiv uživaju u njima, poput Kanađanki Stephanie i Christen koje smo zaustavili netom prije skoka u more.

– Iako je danas najtopliji dan otkako smo ovdje, a u Zadru smo dva tjedna, temperature nam gode. Rashlađujemo se uglavnom hladnom Cedevitom i vašim predivnim morem – kažu nam.
Ljetnu patrolu uspješno smo priveli kraju, ali izlazak po najgorem suncu, u podne, ne preporučamo nikome. Čak ni uz prijenosni ventilator!

 

19. travanj 2024 10:11