StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ZADARSKI.HR U JAPANU

Biograd ima svoje predstavnike na komemoracijama u Hirošimi i Nagasakiju

Piše I. Nevešćanin
9. kolovoza 2017. - 19:26
Gospođa Bajlo u Parku mira u Nagasakiju u društvu gradonačelnika španjolskog Granollersa, Josepa MayoralaIMG_1409_resize.JPG

Tradicionalnom jednominutnom zvonjavom i tihom molitvom nekoliko tisuća uzvanika u Parku mira, u srijedu je točno u 11 sati i dvije minute, obilježena 72. godišnjica američkog bacanja atomske bombe na Nagasaki. U samo nekoliko sekunda najveći japanski grad na južnom otoku Kyushu ostao je bez 75 tisuća stanovnika, a još toliko ih je preminulo u narednim danima od teških posljedica atomskog udara izvedenog samo tri dana nakon američkog atomskog napada na Hirošimu.

Za taj ratni zločin nad civilnim stanovništvom nitko do danas nije odgovarao, niti se neki od američkim predsjednika ikada ispričao, uključujući bivšeg predsjednika Baracka Obamu koji je prošle godine kao prvi predsjednika SAD-a uopće posjetio Hirošimu, ali ne u vrijeme komemoriranja tragedije.

- Na današnji dan prije 72 godine eksplodirala je atomska bomba u zraku točno iznad mjesta na kojem smo se danas okupili, ubijajući i ranjavajući 150 tisuća ljudi. Snažni bljesak i zračenje pretvorile su grad Nagasaki u spaljenu zemlju, a ljudi kojima su visjeli s tijela komadi kože lutali su okolo tražeći svoje obitelji. Danas, 72 godine nakon tog dana, pogubne posljedice radijacije još uvijek oštećuju tijela preživjeli hibakusha. Ne samo da je atomska bomba izravno uništila tolike živote, nego je indirektno, godinama, uništavala budućnost onih koji su preživjeli – kazao je u svom govoru gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue podsjećajući sve prisutne, poglavito japanskog konzervativnog premijera Shinza Abea, da su prošlog mjeseca 122 članice Ujedinjenih nacija, njih više od 60 posto, potpisale Ugovor o zabrani nuklearnog oružja koji zabranjuje njegovu upotrebu, posjedovanje i razvoj.

Japanski premijer Abe u svom je govoru iskazao svoju predanost borbi za svijet mira i bez nuklearnog oružja, premda je zagovornik nove militarizacije Japana i jedan od najvjernijih partnera američkog predsjednika Trumpa koji je, baš u ovu srijedu, oštro zaprijetio Sjevernoj Koreji vojnim udarom. Neki su u tom Trumpovom odgovoru vidjeli i mogućnost upotrebe nuklearnog oružja.

Još jedna obljetnica najvećih tragedija u modernoj povijesti Japana iskorištena je za održavanje 9. Generalne skupštine međunarodne organizacije "Gradonačelnici mira" u Nagasakiju. Organizacija koja okuplja preko 7400 gradova sa svih kontinenata, svake četiri godine u jednom od dva japanska grada pogođena atomskom katastrofom održava seriju sastanaka na kojima rezimira dosadašnje aktivnosti i dogovara programa budućeg rada u skladu sa zadani ciljevima, a to je lišavanje svijeta od nuklearnog naoružanja, uključujući sve ratove i sveprisutni terorizam.

Među članovima izvršnog odobora udruge svoje mjesto već osam godina ima i Biograd na Moru čiju smo delagaciju pratili na komemoracijama u Hirošimi i Nagasakiju.

Brojčano mali Biograd tako se ravnopravno našao u društvu s gradovima kao što su Manchester, Mexico City, Hannover, Fongo- Tongo, Ypres, Bangkok, Sarajevo, Montreal, Fremantle, Santos, Wellington, Bogota, Teheran, Bruxelles, Halabja i drugi članovi izvršnog odbora koji su na okupljanju u Nagasakiju usvojili akcijski plan za razdoblje 2017.- 2020. te dogovorili uspostavu "europske centrale" Gradonačelnika mira preko koje bi se brže i lakše kooridinirao rad i aktivnosti europskih zemalja uključenih u organizaciju s obzrom da se mjesto predsjednika i potpredsjednika udruge ciklički izmjenjuje između Hirošime i Nagasakija.

Gradonačelnici tih gradova, Matsui Kazumi i Tomihisa Taue, prihvatili su prijedlog europskih članica izvršnog odbora i u idućem razdoblju "Gradonačelnici mira" će dobiti svog profesionalnog "amabasadora" za Europu koji bi trebao pojačati aktivnosti i lobiranja među političkim establišmentom europskih zemalja s ciljem da napuste politiku nuklearnog naoružavanja, pogotovo kod onih europskih zemalja koje imaju nuklearne arsenale, kao što su Velika Britanija, Francuska i Italija.

Biograd u dalekom Japanu zastupa gospođa Jasminka Bajlo koja je, među ostalim aktivnostima, na jednoj od radionica organiziranoj sa studentima sveučilišta iz Nagasakija i Hirošime ima priliku pomoći mladim Japancima da kreativno osmisle strategiju promicanja ideja mira i razoružanja sa centrom u Biogradu. Studenti su si dali truda te odlično istražili Biograd i njegove potencijale predloživši na kraju izradu projekta kroz šest točaka koji bi se oslanjao na snažan turistički imidž Biograda u promociji pacifističkih ideja i zalaganja za svijet bez oružja, pod nazivom "Mali gradovi zajedno mogu učiniti velike korake".

 

19. travanj 2024 01:07