StoryEditorOCM
4 kantunaNEZAPAMĆEN SLUČAJ NA ZADARSKOM SUDU

Majci država oduzela osmero djece zbog zlostavljanja i nebrige, a Ustavni sud joj sada vraća troje!

15. kolovoza 2017. - 14:08
iStock-492904735

- Rodio si dijete, a ne poznaješ ga više. Razgovaraš s njim, ali ne znaš kakva je osoba. Što se s njim događa, jeli bolestan, treba li mu što. Kroz što prolazi ne znaš, a godine prolaze i sve ih manje vidiš u životu - kaže 43-godišnja R. O. iz Ličkog Osika - jedina majka u Hrvatskoj kojoj je sud u posljednjih 14 godina oduzeo osmero djece. Prvih petero oduzeto joj je 2004. godine zbog pravomoćne osude za zlostavljanje i zanemarivanje, a troje preostale u dobi od 10, sedam i pet godina, ovrhom krajem siječnja ove godine zbog optužbi za zanemarivanje.

Majka se na to rješenje žalila Ustavnom sudu RH i sud je ukinuo odluke nižih sudova u Zadru i Gospiću, utvrdivši da su 43-godišnjakinji djeca oduzeta bez dokaznog postupka, samo na temelju procjene rješenja Centra za socijalnu skrb u Gospiću. Djeca bi joj do završetka novog sudskog postupka trebala biti vraćena, no ljetno je vrijeme, sudovi ne rade i pitanje kada će ovršni postupak biti ukinut.

- Problem je što su mi djeca oduzeta ovrhom i sada treba čekati poništenje ovrhe na Općinskom sudu u Gospiću, a sud zapravo u ovo ljetno vrijeme ne radi. Tražili smo poništenje, no još nismo dobili nikakav odgovor, iako je riječ o hitnom postupku. Kada će donijeti odluku valjda samo oni znaju. Djeca su presretna, ali im ne mogu objasniti zašto već nisu došli kući - kaže 43-godišnjakinja koja za sve krivi sustav, te bivšeg supruga s kojim ima osmero djece i koji, kako kaže, šalje anonimne prijave da bi došao do zajedničkog stana. Njezina priča počinje još 2004. godine kada joj je oduzeto prvih petero djece, iz braka s istim čovjekom. U međuvremenu su se rastavili, a ona je nastavila živjeti sa svoje troje djece.

-Ne znam zašto su mi prvi put uzeli djecu. Prema svim rješenjima sve je bilo u redu, kao i sada- kaže, no to jutro, 31.siječnja, u stan joj je banuo kordon policije.

- Djeca su bila prestravljena, počupana su mi iz ruku. Otišla su bez ičega - bez doručka, bez odjeće, knjiga, sin mi nije popio propisanu terapiju, opisala je. Optužili su je, kaže, da djecu nije redovito vodila na liječničke preglede, da im nije kuhala, te da nisu redovno pohađali nastavu, no na sudovima uopće nije proveden dokazni postupak, niti je saslušan itko tko bi o njoj mogao nešto relevantno reći. U dokaznom postupku saslušana je samo ona i njezina prijateljica.

- Sve je to bilo zbog mojeg propusta i propusta bivšeg supruga od prije četrnaest godina kada nam je oduzeto petero djece na što Centar neprestano upire. Narušena su moja ljudska prava, a uz sve ostalo što nije učinjeni, nije čak niti uzeto mišljenje moje djece - navodi 43-godišnjakinja s čim se složio i Ustavni sud.

U rješenju koje potpisuje Ingrid Antičević Marinović utvrđeno je, naime, da postupak na nižim sudovima nije bio vođen na način da je 43-godišnjakinji osigurao pravično suđenje, te da njihovo obrazloženje ne sadrži razloge zbog kojih su joj sudovi oduzeli pravo na stanovanje s djecom.

- Njezin slučaj nije takav da bi joj se trebala oduzeti djeca. Ona s njima živi jednostavno, malo preskromno za naše uvjete i nema neke velike edukativne sposobnosti, ali je ipak njihova majka - kaže odvjetnica 43-godišnjakinje Ljiljana Penavić koja je besplatno zastupa.

Navodi kako je 43-godišnjakinja nakon toliko mnogo godina osjetila kaznu svojih propusta, promijenila se i sazrela, te razvela od bivšeg supruga, koji je očito djelovao destruktivno na nju i njezinu obitelji. Potpuno je sama i bez pomoći oca djece, bez pomoći okoline i državnih institucija a unatoč svom neobrazovanju i siromaštvu, skrbjela o troje djece.
-Ona im ni na koji način nije ugrozila razvoj, zdravlje i život niti ih je na bilo koji način zanemarila. U postupku je pak utvrđeno samo da joj je prljavo posuđe i pod, a kojoj je majci s troje djece stan čist kao apoteka - pita se odvjetnica Penavić.

Na Općinskom sudu u Gospiću slabo čuju, a u Centru su na godišnjem...
Kakva će biti daljnja sudbina troje djece oduzete 43-godišnjakinji nakon odluke Ustavnog suda RH u ponedjeljak se nije moglo saznati na Općinskom sudu u Gospiću, a ni u tamošnjem Centru za socijalnu skrb.
Nakon višekratnih poziva Općinskom sudu u Gospiću, djelatnica Sudske uprave tri puta je poklopila telefonsku slušalicu usred prve riječi praveći se da ne čuje ono što je pitamo. U Centru za socijalnu skrb u Gospiću rečeno nam je pak da je ravnateljica Nikolina Devčić na godišnjem odmoru ali da će nam se javiti. Do zaključenja broja nismo dobili njezin odgovor o slučaju 43-godišnje R.O..
16. travanj 2024 08:04