TKO ĆE BITI VODITELJ KNEŽEVE PALAČE Renata Peroš skrojila natječaj po mjeri svoje rodbine?

TKO ĆE BITI VODITELJ KNEŽEVE PALAČE

Novi voditelj Kneževe palače mora biti magistar struke ili stručni specijalist ekonomske struke, mora imati najmanje jednu godinu radnog iskustva na poslovima marketinga ili radno iskustvo u kulturno-turističkim projektima, znanje najmanje dva svjetska jezika i poznavanje rada na PC-u u Windows radnoj okolini.

Ovo su uvjeti iz natječaja za voditelja "Službe za održavanje kulturno-povijesnog kompleksa Kneževe palače i odjela za marketing i odnose s javnošću" koji je u petak 11. kolovoza Narodni muzej objavio u Narodnim novinama. Uz voditelja Kneževe palače, traže se još dva marketing asistenta na infopultu, jedan muzejski tehničar i dvije spremačice. Za svih šest novih radnih mjesta radni odnos se zasniva na neodređeno vrijeme, a rok za prijavu na natječaj je osam dana, odnosno 18. kolovoza ove godine.

Ravnateljicu Narodnog muzeja Renatu Peroš, koja je krajem lipnja najavila raspisivanje ovog natječaja ali za četiri, a ne šest osoba, pitali smo zašto je za budućeg voditelja Kneževe palače, jedne od zasigurno najvažnijih zadarskih kulturnih ustanova u čiju je obnovu uloženo desetak milijuna kuna javnog novca, predviđena osoba praktički bez ikakvog radnog iskustva, pogotovo iskustva na rukovodećim mjestima, i to ekonomske struke. Naime, uvjete natječaja postavila je ravnateljica osobno uz pomoć pravne službe Narodnog muzeja.

- Kneževa palača nije ustanova, nego Narodni muzej, a to znači ja. Budući voditelj ili voditeljica će biti na čelu još jednog odjela Narodnog muzeja, ništa više ni ništa manje od toga. A ja ću mu biti šef i sve što bude radio radit će u dogovoru sa mnom – kazala nam je Peroš.

Na pitanje zašto u natječaju nisu navedeni poslovi koje će budući voditelj obavljati i zašto su uvjeti za voditelja gotovo isti kao i za rad na infopultu, Peroš nam je rekla da je opis svačijeg posla naveden u sistematizaciji radnih mjesta Narodnog muzeja.

- Budući voditelj će koordinirati bezbroj stvari važnih za svakodnevni rad palače, od tehnike i marketinga do održavanja događanja i druge stvari. No za njegov prijem najvažniji od svega će biti plan rada. Tko napiše najbolji plan rada dobit će posao. To je osnov i u tome se uvjeti za voditelja razlikuju od uvjeta za rad na infopultu – kazala nam je ravnateljica Narodnog muzeja dodajući da je odluku o zapošljavanju šest a ne četiri nove osobe donijela u dogovoru s predstavnicima Grada Zadra koji će ujedno i financirati nova radna mjesta.

No kako Kneževom palačom upravlja Narodni muzej, a njegov osnivač je Zadarska županija, predsjednika Upravnog vijeća (UV) Narodnog muzeja Ivana Šimunića pitali smo je li upoznat s uvjetima natječaja za nova radna mjesta u Narodnom muzeju.

- Nisam. Znam da su potrebna nova radna mjesta u muzeju, ali o uvjetima natječaja i izboru tih ljudi odlučuje ravnateljica Narodnog muzeja. UV odlučuje samo o izboru ravnatelja i nadzire financijski plan ustanove, ali o uvjetima i izboru kandidata autonomno odlučuje ravnateljica. Prema zakonu ona nije bila ni dužna raspisati javni natječaj. A tko će biti na kraju izabran, UV s tim nema ništa.

Znači li to da ravnateljica Peroš koja je i sastavljala uvjete natječaja, može za novog voditelja izabrati, hipotetski, i nekog od svoje rodbine, a vi biste se kao UV s tim složili?

- Da, ako ispunjava uvjete i ako je sve provedeno po zakonu – odgovorio je na naš upit predsjednik UV-a Ivan Šimunić.

Tko će se javiti na natječaj, a tko će biti izabran doznat ćemo u narednim danima. No ne bi nas čudilo da i ovaj natječaj, u skladu s uvriježenom praksom zapošljavanja u zadarskim javnim ustanovama i institucijama, služi samo kao okvir za već poznatu sliku kandidata kojeg novinari u pravilu znaju i prije nego što se natječaj raspiše. I rijetko se kad prevare.

Kad bi nas tako barem išlo na lotu...

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

EKSKLUZIVNO: NEZAPAMĆEN ZLOČIN U OKOLICI ZADRA Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!

Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!
Zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okolice Zadra zbog sumnje da su od kolovo...
Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!