StoryEditorOCM
4 kantunaTKO ĆE BITI VODITELJ KNEŽEVE PALAČE

Renata Peroš skrojila natječaj po mjeri svoje rodbine?

15. kolovoza 2017. - 16:00
peros_

Novi voditelj Kneževe palače mora biti magistar struke ili stručni specijalist ekonomske struke, mora imati najmanje jednu godinu radnog iskustva na poslovima marketinga ili radno iskustvo u kulturno-turističkim projektima, znanje najmanje dva svjetska jezika i poznavanje rada na PC-u u Windows radnoj okolini.

Ovo su uvjeti iz natječaja za voditelja "Službe za održavanje kulturno-povijesnog kompleksa Kneževe palače i odjela za marketing i odnose s javnošću" koji je u petak 11. kolovoza Narodni muzej objavio u Narodnim novinama. Uz voditelja Kneževe palače, traže se još dva marketing asistenta na infopultu, jedan muzejski tehničar i dvije spremačice. Za svih šest novih radnih mjesta radni odnos se zasniva na neodređeno vrijeme, a rok za prijavu na natječaj je osam dana, odnosno 18. kolovoza ove godine.

Ravnateljicu Narodnog muzeja Renatu Peroš, koja je krajem lipnja najavila raspisivanje ovog natječaja ali za četiri, a ne šest osoba, pitali smo zašto je za budućeg voditelja Kneževe palače, jedne od zasigurno najvažnijih zadarskih kulturnih ustanova u čiju je obnovu uloženo desetak milijuna kuna javnog novca, predviđena osoba praktički bez ikakvog radnog iskustva, pogotovo iskustva na rukovodećim mjestima, i to ekonomske struke. Naime, uvjete natječaja postavila je ravnateljica osobno uz pomoć pravne službe Narodnog muzeja.

- Kneževa palača nije ustanova, nego Narodni muzej, a to znači ja. Budući voditelj ili voditeljica će biti na čelu još jednog odjela Narodnog muzeja, ništa više ni ništa manje od toga. A ja ću mu biti šef i sve što bude radio radit će u dogovoru sa mnom – kazala nam je Peroš.

Na pitanje zašto u natječaju nisu navedeni poslovi koje će budući voditelj obavljati i zašto su uvjeti za voditelja gotovo isti kao i za rad na infopultu, Peroš nam je rekla da je opis svačijeg posla naveden u sistematizaciji radnih mjesta Narodnog muzeja.

- Budući voditelj će koordinirati bezbroj stvari važnih za svakodnevni rad palače, od tehnike i marketinga do održavanja događanja i druge stvari. No za njegov prijem najvažniji od svega će biti plan rada. Tko napiše najbolji plan rada dobit će posao. To je osnov i u tome se uvjeti za voditelja razlikuju od uvjeta za rad na infopultu – kazala nam je ravnateljica Narodnog muzeja dodajući da je odluku o zapošljavanju šest a ne četiri nove osobe donijela u dogovoru s predstavnicima Grada Zadra koji će ujedno i financirati nova radna mjesta.

No kako Kneževom palačom upravlja Narodni muzej, a njegov osnivač je Zadarska županija, predsjednika Upravnog vijeća (UV) Narodnog muzeja Ivana Šimunića pitali smo je li upoznat s uvjetima natječaja za nova radna mjesta u Narodnom muzeju.

- Nisam. Znam da su potrebna nova radna mjesta u muzeju, ali o uvjetima natječaja i izboru tih ljudi odlučuje ravnateljica Narodnog muzeja. UV odlučuje samo o izboru ravnatelja i nadzire financijski plan ustanove, ali o uvjetima i izboru kandidata autonomno odlučuje ravnateljica. Prema zakonu ona nije bila ni dužna raspisati javni natječaj. A tko će biti na kraju izabran, UV s tim nema ništa.

Znači li to da ravnateljica Peroš koja je i sastavljala uvjete natječaja, može za novog voditelja izabrati, hipotetski, i nekog od svoje rodbine, a vi biste se kao UV s tim složili?

- Da, ako ispunjava uvjete i ako je sve provedeno po zakonu – odgovorio je na naš upit predsjednik UV-a Ivan Šimunić.

Tko će se javiti na natječaj, a tko će biti izabran doznat ćemo u narednim danima. No ne bi nas čudilo da i ovaj natječaj, u skladu s uvriježenom praksom zapošljavanja u zadarskim javnim ustanovama i institucijama, služi samo kao okvir za već poznatu sliku kandidata kojeg novinari u pravilu znaju i prije nego što se natječaj raspiše. I rijetko se kad prevare.

Kad bi nas tako barem išlo na lotu...

19. travanj 2024 15:13