StoryEditorOCM
4 kantunaODVJETNIŠTVO KAZNILO VEDRANA URANIJU

Kažnjen sam kao vijećnik Rena Sinovčića, ali zakon treba provoditi!

Piše B.S.
25. kolovoza 2017. - 11:35
prosvjed_vozaci1-151112.JPG

Bivši nezavisni vijećnik s liste Rena Sinovčića, sindikalni pravnik Vedran Uranija (60), proglašen je krivim za prekršaje iz Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe na temelju Optužnog prijedloga kojeg je protiv njega u svibnju prošle godine podignulo Općinsko državno odvjetništvu u Zadru (ODO).

Uranija se optužnim prijedlogom teretio da od 1. siječnja do 3. ožujka 2014. godine, kao član Gradskog vijeća Grada Zadra s liste Rena Sinovčića nije u propisanom roku dostavio Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) godišnji financijski izvještaj za 2013. godinu. Uz to je i optužen da od početka mandata nije u propisanom roku otvorio poseban račun za redovito financiranje svoje djelatnosti.

U svojoj obrani obrazložio je na sudu da kao legalist i pravnik smatra da zakon treba provoditi, te da je to i on trebao uraditi u propisanom roku, ali da je svoju zakonsku obvezu izvršio naknadno jer kao nezavisni vijećnik nije imao niti je očekivao bilo kakve novčane donacije. Naglasio je i da je svoju dužnost obavljao vrlo aktivno i angažirano više od tri i po godine u općedruštvenom interesu i na dobrobit RH.

Naveo je kako je pak u daljnjem tijeku svog vijećničkog mandata redovito, blagovremeno i u propisanim rokovima i na propisani način dostavljao i objavljivao financijska izvješća, te da nije imao nikakvih novčanih donacija od početka vijećničkog mandata. U svojoj je obrani istaknuo kako svojim propustom nije počinio nikakvu štetu za društvo, ni za državu RH, te da je, štoviše, svojom cjelokupnom aktivnošću i angažmanom nezavisnog vijećnika u Gradskog vijeću Grada Zadra dao značajan doprinos općedruštvenim interesima građana Grada Zadra i interesima države RH.
Ocjenjujući njegovu obranu sud ga je nedvojbeno proglasio krivim, te mu izrekao novčanu kaznu.

Prilikom odmjeravanja vrste i visine kazne Sud je kao olakšavajuće okolnosti uzeo u obzir Uranijinu dosadašnju prekršajnu neosuđivanost za iste ili istovrsne prekršaje, te priznanje djela zbog čega je je osudio na novčanu kazne ispod minimalnih Zakonom zapriječenih novčanih kazni od 30 do 50 tisuća kuna za ta djela prekršaja. Smatrajući da će se i tako ublaženom novčanom kaznom postići preventivna svrha kažnjavanja sud mu je odredio 1800 kuna kazne.

Nakon napuštanja liste Rena Sinovčića, Uranija je na ovim lokalnim izborima preuzeo Hrvatsku stranku prava dr. Ante Starčević. Prije izbora je naglasio da je njegov novi izbor politička opcija koja jedina nastoji „svim snagama“ zaštiti hrvatske građane, vratiti im dignitet, osigurati im radna i socijalna prava.

25. travanj 2024 10:03