StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: MALI DIONIČARI OSTALI U IGRI ZA UPIS NOVIH DIONICA

Luka Zadar ide u ruke Kinezima, najavljeno ulaganje od sto milijuna eura

31. kolovoza 2017. - 18:40
luka_zadar26-310817

U Zadru je u četvrtak održana Skupština dioničara "Luke" na kojoj je omogućena dokapitalizacija tvrtke i njen prelazak u većinsko vlasništvo kineskog kapitala. Dio malih dioničara neposredno pred Skupštinu podnio kaznenu prijavu sumnjajući u zakonitost i dobre namjere ljudi koji su se u dokapitalizaciji pojavili kao glavni igrači. Naime, mali dioničari su bili nezadovoljni i time što se kod upisa novih dionica isključuje pravo prvenstva svih dioničara osim društva Luxury Real Estate d.o.o., tvrtke Zvonimira Zlopaše sa sjedištem u Zagrebu. Na koncu je sve završeno kako su Uprava i Nadzorni odbor i zamislili, Zvonimir Zlopaša je ušao u Nadzorni odbor, ali su mogućnost upisa novih dionica dobili i mali dioničari.

Novinari nisu mogli prisustvovati Skupštini dioničara, pa im se nakon njenog završetka najprije obratio direktor "Luke" Nikola Dragičević.

-Dnevni red je dopunjen i po ovoj odluci će svi, uključujući male dioničare, moći kupovati dionice. Promijenjen je i sastav Nadzornog odbora, u skladu s dnevnim redom Skupštine. Ja sam jako zadovoljan jer mislim da se ovom dokapitalizacijom i novim ulaganjima otvorila nova stranica za razvoj "Luke", a skinut nam je mač iznad glave jer nam je prijetio raskid koncesijskog ugovora, kratko je izjavio Dragičević.

Na Skupštini je, kao "promatrač", bio i Mario Rendulić čija je izjava potvrdila da iza Zlopašine tvrtke u stvari stoji kineski kapital:

- Da, bio sam promatrač ispred Chinese Southeast Eropean Business Association da vidim hoće li sve proteći prema zakonu i želji investitora, ali i željama malih dioničara koji trebaju imati jednaka prava kao i većinski vlasnik. Zasada mogu reći da je kineski kapital dobio priliku ući u zadarsku "Luku" i veselim se tomu što će ova luka napokon dobiti dizalice i sve ono što joj nedostajalo svih prethodnih godina. Odabran je novi Nadzorni odbor i vjerujem da će u narednih dvadesetak dana napraviti plan ulaganja. Novac za dokapitalizaciju će se ulagati sukladno tom planu za kojega investitor želi da što prije bude predočen njemu i njegovoj kompaniji, pa računam da bi već oko nove godine mogla početi prva ulaganja, najavio je Rendulić pojašnjavajući da će "u trenutku dokapitalizacije većinski vlasnik "Luke" biti Luxury Real Estate, tvrtka kineskog investitora koju predstavlja novi član NO Zvonimir Zlopaša".

Neposredno nakon što je Skupština počela, pojavila se informacija da je slovenski sud stavio privremenu mjeru zabrane raspolaganja s 53 posto dionica "Luke", ali se nagađalo i da bi Skupština mogla biti poništena jer je izmijenjen dnevni red u koji je naknadno uvrštena i mogućnost upisa novih dionica od strane malih dioničara.

Ali, Rendulić je i na to imao odgovor:

- To sam čuo danas na Skupštini, ali su odvjetnici prokomentirali da odluka slovenskog, a ne hrvatskog suda, nije pravomoćna, pa takav prigovor nisu uvažili. Dnevni red nije izmijenjen, on je odrađen kako je i bilo predviđeno, a neke su protuprijedloge davale druge strane i neki od njih su prihvaćeni.

Uprava i NO su govorili o dokapitalizaciji teškoj 45 milijuna kuna, a Rendulić tvrdi da je to samo početak:

- Visinu dokapitalizacije trebaju izračunati pravne službe "Luke", vjerujem da će to biti negdje između sedam i osam milijuna eura, ali to je samo početak pošto kineski investitor računa da je na ovom području potrebno uložiti sto milijuna eura da bi "Luka" postala vodeća luka u Hrvatskoj, zaključio je Rendulić procjenjujući da bi u konačnici, ako želi postati najjača hrvatska luka, zadarska "Luka" mogla zapošljavati 1.000 ljudi.

19. travanj 2024 22:55