StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: POSLOVNI POTHVAT BIVŠIH NOGOMETAŠA NK ZADAR

Suri & Tumba: Uložili smo 10 mil. kuna u dvoranu za pireve - bit će najljepša u Hrvatskoj zbog kupole kao na Višnjiku!

3. rujna 2017. - 14:04
sala_za_vjencanja6-250817

- A ovdje... - zastane malo Suri da uhvati zraka. - E ovdje će biti glavna sala! Moći će primiti 400 ljudi! – kaže ponosno pokazujući rukom na veliki ovalni prostor omeđen visokim betonskim zidom, a Tumba ga gleda onako ispod oka. Njega i inače ovdje na gradilištu u Murvici radnici ne poznaju, zapravo ga gledaju kao i nas novinare, pitajući se: "Što ovi tu rade?" Za razliku od nas i njega Suri je ovdje baš domaći. Maše rukama, objašnjava, pokazuje svaki detalj, razbacuje se brojkama, kubicima, kvadratima, metrima, pozdravlja radnike i oni njega. I Milu, šefa gradilišta...

- Ja sam za finije radove, Suri za bauštelu. Mene ovdje na gradilištu i ne poznaju. Kad završi beton, onda nastupam ja. Na uređenju interijera – kaže napola u šali Tumba.

Za one koji još nisu skužili Sura i Tumba su Jakov Surać i Tomislav Rogić, bivši nogometaši NK Zadar. Surać je živa nogometna legenda, igrao je do svoje 42-godine i vlasnik je rekorda po broju odigranih utakmica u povijesti HNL-a. U HNL-u je igrao od prve pa sve do prošle sezone, ravno 600 utakmica, a od toga njih čak 527 u dresu NK Zadar. Rogić je u NK Zadar došao 1983. sa osam godina i tu je ostao idućih 30. Otišao je 2013. kao trener vratara, najprije oko 18 mjeseci u hrvatsku reprezentaciju, potom se kratko vrijeme zadržao u Hajduku iz Splita, da bi iduće dvije i pol godine proveo u ukrajinskom Šahtoru s Darijom Srnom. Zadnju godinu trenirao je u ruskom Zenitu iz Sankt Petersburga, sve do početka ovoga ljeta. Suri i Tumba, dva prijatelja i sportska druga, tako su nakon dugih profesionalnih karijera odlučili pokrenuti zajednički biznis i u poslovnoj zoni u Murvici, niti tri kilometra daleko od Zadra, izgraditi navjeću i najraskošniju salu za vjenčanja u Zadarskoj županiji. Koja će zvati "Divino", što na talijanskom znači – božanstveno!

- Mislim da u Zadru fali sala za pireve. Malo smo se raspitali i doznali da se morate unaprijed zapisati i čekati godinu, pa i godinu i pol dana, za oženiti se. A do tada, tko zna što se može dogoditi, možda se neki i raziđu. Ljudi se uglavnom ne mogu oženiti kada oni hoće jer nemaju gdje napraviti pir. Sad, hoće li naša sala biti najveća u županiji ne znam, ali ćemo sigurno podići postojeću kvalitetu ponude – govori Tumba.

- Ja sam Murvičanin, moje tetak je tu godinama imao salu za pireve "Komin". Htjeli smo zajedno krenuti u posao, ali je on u zadnji tren odustao. Prije tri godine Tumba i ja smo od Općine Poličnik kupili teren od 3000 kvadratnih metara po cijeni od 18 eura za metar. Radove na iskopu zemljišta počeli smo 20. ožujka, a ukupna vrijednost investicije je oko 10 milijuna kuna. Pola od tog iznosa je naš novac, pola smo kreditom dobili od banke. Do 15. rujna planiramo završiti s betonskim radova, a cijeli kompleks bi željeli otvoriti do nove godine – dodaje Suri.

Vratimo se na riječ kompleks, jer ovdje se stvarno radi o razmjerno složenoj građevini. U tlocrtu ima tisuću kvadratnih metara, a na katu još 172. Dole u parteru velika je ovalna sala od 530 kvadrata s brojnim pratećim sadržajima kao što su igraonica za djecu s mali vanjskim igralištem, skladište, praonica, garderoba za osoblje, garderoba za mladence sa sefom i kupaonicom, veliki prostor za pečenje janjaca s otvorom na krovu, prostorija za izdavanje pića s frižiderima, velika kuhinja s komorama za čuvanje i pripremu hrane... Na katu je mali bar s terasom u koji se možete malo povući i odmoriti od pira te apartman za kumove i apartman za mladence, veličine 47 kvadrata. U dvoranu se ulazi iz širokog dvorišta kroz kolonadu od 27 stupova, a iznad cijelog tog pogona za pireve dolazi kupola - promjera 21 metar!

- Htjeli smo da sala ima štih dvorane na Višnjiku koja je pod kupolom. Ovalni oblik smo 'pokupili' od sale "Antonela" u Međugorju, ali ona ima ravan krov. Odlučili smo se baš za kupolu, da naša bude ipak posebna. Strop ispod kupole bit će visok 6,5 metara, a na krajevima, gdje bude "sjela" na zidove, oko 4,2 metra. Izrađuje se u Krapini od posebne folije s debelom toplinskom i zvučnom izolacijom i bit će obložena posebnim gipsom koji upija zvuk. Naime, htjeli smo da kad se uđe u salu da to bude velebno, da se ima osjećaj prostornosti i širine. Kao da ste pod otvorenim nebom. Da to bude, baš onako, božanstveno! – nadahnuto opisuje Suri.

- Prije nego što smo se odlučili za izgled sale, obišli smo sve najbolje sale za pireve u Hrvatskoj i Hercegovini. Bili smo u tri najbolje sale u Zagrebu, dvije u Hercegovini, Mostaru, Metkoviću, pričali smo s ljudima, prikupljali informacije. Na kraju smo sjeli s projektantom Rokom Koštom iz zadarske tvrtke D&Z i iznijeli mu naš prijedlog i ideje. Odlučili smo se za ovalni oblik dvorane i kupolu iznad nje. Mislim da je to pun pogodak, mislim da će naša biti najljepša – dodaje Tumba koji je u podjeli posla zadužen za uređenje interijera. Njega je osmislila arhitektica Marija Jakelić iz Zagreba, poznata po uspješnim renovacijama starih i zapuštenih objekata u moderne hotele s četiri i pet zvjezdica. Suri nam ponosno pokazuje nekoliko simulacija unutrašnjeg uređenja velike sale s namještenim stolovima, LED raznobojnom rasvjetom, pločicama i uzdignutim postoljima za mladence i glazbenike postavljene točno jedne nasuprot drugih na užim stranama dvorane. Ispred dvorane je i parking za 60 vozila.

- Neće to biti samo sala za pireve. Tu će se moći održavati i druge proslave, rođendani, krštenja, krizme, mature, poslovni skupovi... Dvorana će biti opremljena suvremenom multimedijom, s velikim ekranima i projektorom. Rasvjetu i light-show nam radi čovjek koji je radio modne revije za Chanel. Stvarno smo se potrudili da to ne bude još jedna sala za vjenčanje, nego nešto posebno, drugačije, mjesto na kojem će mladenci i njihovi gosti doživjeti iskustvo koje će pamtiti cijeli život – govori nam Tumba.

Projekt "Divine" trebao bi sutra zaposliti najmanje 20 ljudi, kuhara, konobara, barmena, spremačica. S nekim kuharima su već u pregovorima, ali još ništa, kažu, nisu čvrsto dogovorili. Ljudima je teško predučiti budući izgled i funkciju dvorane, no kada dođe kupola, i kad se uredi interijer, nema sumnje da će interesa za rad kod nas biti, uvjereni su Suri i Tumba.

- Naravno da smo radili kalkulacije prije nego što smo se u ovaj posao uputili. Računamo da bi godišnje trebali imati oko 50 događanja, uglavnom petkom i subotom, što i jest i nije malo. Za vođenje dvorane i organizaciju događanja imat ćemo posebnog čovjeka, menadžera, kao i za upravljanje svim multimedijskim sadržajima u dvorani, od rasvjete do glazbe. On će imati i svoju posebnu kontrolnu sobu s pogledom na dvoranu. Mladencima će na raspolaganju biti limunzina s vozačem, a domijenak prije vjenčanja pripremat ćemo u našem kafiću "Porat" u Zadru ili u Tumbinoj kući s bazenom u Gornjem Poličniku. Novi smo u ovom poslu, ali gledamo na sve misliti unaprijed. Investiciju treba isplatiti i računamo da bi to mogli kroz nekih šest-sedam godina – priča Suri nadahnuto.

Dok govori tu na gradilištu, na gotovo četrdeset stupnjeva, i njemu i Tumbi oči se žare. Stvarno su zagrizli u ovaj posao. Zadnji su put takav sjaj u oku imali vjerojatno na nogometnom travnjaku. Sada im je ovo nova prilika, i za dokazivanje, ali i za zaradu. Živjeti od pireva - ne zvuči uopće loše.

 

14. travanj 2024 23:18