FOTO: PREMIJER PLENKOVIĆ U ZADARSKOJ BOLNICI Stradala je kirurgija, JIL, hitni bolnički prijem, ginekologija s podrumom, radiologija, dio odjela psihijatrije

FOTO: PREMIJER PLENKOVIĆ U ZADARSKOJ BOLNICI

- Srećom nema ljudskih žrtava, to je ono najvažnije u ovom trenutku. Sve su ekipe na terenu i nastoje pomoći ljudima, s crpkama i na druge načine. Vlada će sa svoje strane makismalno pomoći, očekujemo procjene šteta i onda će sukladno tome zadarski župan, gotovo, izgledno proglasiti elementarnu nepogodu za Zadarsku županiju s obzirom na količinu oborina i štete koja je nastala - izjavio je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak nakon sastanka sa članovima kriznog stožera u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra.

Uz predsjednika Vlade u Zadar su došli i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Milan Kujundžić, te izaslanstvo Oružanih snaga predvođeno načelnikom Glavnog stožera generalom zbora Mirkom Šundovom, a sastanku su prisustvovali i župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

- Nakon brojnih požara sada smo se suočili i s poplavama. Župan će izgledno proglasiti elementarnu nepogodu. Angažirat će se svi resori u svom segmentu. Uvijek postoji način da se financijskim sredstvima pomogne, a vidjet ćemo i oko osiguravajućih društava jer je došlo do poplavljenja mnogih postrojenja, rekao je Plenković.
Na terenu je angažirano 125 pripadnika PP NOS OS RH, a za pomoć u poplavljenim područjima iz vojarni iz Sinja i Benkovca upućeno je 20 teretnih kamiona za potrebe prijevoza osoba i ostalih sredstava te šest radnih strojeva. Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako je u stanje pripravnosti odmah stavljeno 300 vojnika koji se nalaze u vojarni u Benkovcu i vojarni Zemunik.

- Možemo prevoziti ljude, angažirali smo tehniku, a to su strojevi za raščišćavanje naplavina, ali i pokretne pumpe kapaciteta 700 litara vode u minuti - rekao je Krstičević. Nakon sastanka kriznog stožera premijer i ministri uputili su se u zadarsku bolnicu, gdje je poplava izazvala najveće štete. Poplavili su odjeli u tri bolničke zgrade koje imaju ravni krov, te su sve operacije kao i intervencije koje nisu hitne odgođene do daljnjeg.

- Uspjeli smo izvući sve aparate i jedan dio zaštiti, jer smo čim je to počelo shvatili što se događa. Krenulo je od krova i "curilo je curkom". Pacijente smo odmah smjestili u drugi prostor. Stradala je kirurgija, JIL, Hitni bolnički prijem, ginekologija s podrumom, radiologija s jednim novim aparatom, dio odjela pshijatrije, zapravo svi prostori u tri zgrade s ravnim krovovima, koji propuštaju - rekao je Željko Čulina, ravnatelj zadarske Opće bolnice koja do daljnjeg morala otkazati sve slučajeve koji nisu hitni.

Gradonačelnik Dukić: Štete su velike

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić rekao je kako je riječ o velikim štetama, ali da će konkretni podaci biti poznati tek kroz par dana. „Ne očekuje se više ovako velikih oborina tako da će grad normalno funkcionirati. Dolaze vatrogasci iz ostalih županija. Imat ćemo oko 50 crpki pa da infrastrukturu ispraznimo od vode. Puno je kritičnih mjesta pa ćemo prema prioritetima“, rekao je gradonačelnik Zadra pohvalivši brzu reakciju nadležnih službi.

 

Župan Longin: Nije bajno

Zadarski župan Božidar Longin nabrojao je još neka mjesta na kojima je stanje kritično. „U koordinaciji smo sa svim načelnicima i gradonačelnicima. Nevrijeme je došlo s mora. Stradala je Murvica, Bibinje, Sukošan, loše je u Ninu. Pukla je brana na Jarugi, tako da nije bajno. Očekujemo da takvih padalina naglih neće više biti kao jutros. Vojska je također došla ovdje. Osim toga sva tehnika raspoloživa od privatnih tvrtki je na terenu.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

ZADAR POSTAJE MATIČNA LUKA ZA KRUZERE Božidar Longin: Nismo mogli pronaći boljeg operatera za Gaženicu! Evo po kojim uvjetima će turska kompanija 20 godina upravljati najvažnijim zadarskim projektom...

Božidar Longin: Nismo mogli pronaći boljeg operatera za Gaženicu! Evo po kojim uvjetima će turska kompanija 20 godina upravljati najvažnijim zadarskim projektom...
- Presretni smo i zadovoljni. Ovome se nitko nije nadao – prvi je komentar Božidara Longina, predsjednika ...
Božidar Longin: Nismo mogli pronaći boljeg operatera za Gaženicu! Evo po kojim uvjetima će turska kompanija 20 godina upravljati najvažnijim zadarskim projektom...