StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: NEOČEKIVANA APOKALIPSA U ZGRADI POLIKLINIKE

„Objekt je uništen, da li će uopće biti pogodan za skupe uređaje koji tamo trebaju useliti?“

Piše L.B.
12. rujna 2017. - 21:45
IMG-20170911-WA0114

- Bolnicu pomalo dovodimo u red, već u utorak smo osposobili još jednu operacijsku dvoranu i počeli raditi i operacije koje nisu najhitnije naravi, no situaciju sa Poliklinikom nismo očekivali, bili smo fokusirani na bolnicu, pacijente i teška oštećenja na Odjelu kirurgije i Jedinici intenzivnog liječenja, trebalo je hitno djelovati. Tako je Poliklinika došla na red krajem dana u ponedjeljak, štete su strašne, to nas je jako pogodilo, jer je primopredaja trebala biti za koji dan – kaže dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice.

Nova zgrada Poliklinike, čije useljenje i početak rada Zadrani čekaju godinama, unutra je potpuno uništena. Poplavljen je podrumski dio, te prizemlje. Vojska i vatrogasci su cijelu noć ispumpavali vodu.

- Na žalost, radi se o velikoj količini vode koja je napravila veliku štetu. Na pet tisuća kvadrata slio se bazen visok tridesetak centimetara. Očekujemo velike štete. To su prazne prostorije, ali uništene su instalacije, parketi, kompletna stolarija, sva vrata, dijelovi stropa… - kaže dr. Karuc.

U zgradu Poliklinike je uskoro trebalo useliti nekoliko bolničkih odjela, no sada se sve odgađa i pitanje je kada će šteta biti sanirana i Poliklinika osposobljena za useljenje.

- Ima tu još nešto: kad se postojeća šteta sanira, tko može preuzeti odgovornost za sigurnost aparata milijunske vrijednosti koji trebaju biti smješteni u podrumskom dijelu Poliklinike? Dole treba biti CT aparat, rendgen, aparat za magnetsku rezonancu, kao i svi aparati za fizikalnu terapiju. Samo magnet košta 11 milijuna kuna. A mi sada znamo da malo jača kiša može uništiti takve aparate koji bi bili u Poliklinici. Ova kiša nam je otvorila oči. U ovom trenutku nemam odgovore, vidjet ćemo – zaključio je dr. Karuc.

U bolnici, od pet poplavljenih i oštećenih operacijskih sala na Odjelu kirurgije, već su tri u funkciji i u njima se u utorak već od osam sati izvode operacije.

- Radimo i operacije karcinoma, ne samo prijelome i hitne slučajeve. U trećoj sali nam je i aparatura u redu. No dvije preostale sale su nam još u vodi. Trebamo vidjeti što je sa dva anesteziološka aparata, te u preostale dvije sale ne znamo što je s aparatima milijunske vrijednosti. Intenzivno sušimo sve, pa ćemo vidjeti – zaključio je dr. Karuc.

JIL: STRADALI VRIJEDNI APARATI

Poplavljena je i Jedinica intenzivnog liječenja, koja ima dvije sobe. U jednu sobu su prebačeni svi pacijenti, dok je druga teško oštećena.

- Na žalost, jutros smo gledali i bojim se da respirator u poplavljenoj sobi ne radi. Ne radi ni defibrilator. Čistimo, dezinficiramo, pa ćemo znati i što je s ostalim aparatima – kazao je dr. Karuc.

18. travanj 2024 15:16